Wednesday, 9 November 2016

Akhirnya, Senyuman Itu.

2 week waiting adalah waktu yang paling menyeksakan.

Setuju ke idok?  Hi².

Bagi la jarum banyak mana, besar mana, sanggup je ahkak inject perut ni. Bagi la ubat sebondong-bondong suruh telan, ahkak telan senyum-senyum jek.. Tapi ini, haishhhh..

Ku lalui lah jua.

* * *

Lepas je FET 25hb tu kami stay bermalam kat hospital dulu. Tak nak balik rushing². Kalau ikutkan day care je.

Dua IVF yang lalu, kami balik. Metro Klang ke Cheras, Hospital Lam Wah Ee ke Kuala Kurau... Jauh perjalanan semua tu. Kali ni, hasil bincang suami isteri, kami setuju tak payah balik. 9 hari duk hotel depan hospital tuuuu. Rasanya dah paling dekat dah tu.

26hb, discharge je terus balik ke hotel. 9 hari beb... Makan tido je kerja saya. Dan bangun pi solat, toilet je. Jalan slow² bagi improve blood circulation.

En suami lepas pada tu dah mula keluar² pi training memanah dia. Takpelah, saya benarkan je memandangkan memang sifat dia tak boleh berkurung. Kang saya nampak dia stress, saya pun stress. Baik dia keluar, saya tido dan tengok tv. Kih³.

Alhamdulillah everything went very well this time.

2 November 2016.

We're officially pregnant with 111 BetaHCG!

Senyum sipu-sipu je masa doktor bagitau, result ok!

Al-kisahnya sebab saya dah nangis 2 hari sebelum appointment. Dah buat test sendiriiii.. Ha². Yang pertama masa 5dt6dp, FMU - Lambat betul nak keluar second line tu. Kaki tangan dah sejukk, timer 3 minit pun macam lambat jee.

Duk intai² dalam tempoh tu, tak nampak apa. Dalam hati, Ya Allah... Takde jugak ke kali ni. Tup-tup abis 3 minit, tengok ada faint line. Nampak line tapi kabur yang saya pasti bukan mata saya buat-buat.  Terus tersandar ke dinding dan meleleh air mata sambil cakap pada diri sendiri.. "Alhamdulillah, akhirnya Dia bagi... "

Terus pi hulur pada en suami yang lena tidur. Terpinga-pinga dia bangun tengok bini dah nangis. Yang best ayat dia, "Kan ada tuu... Ada tuu.. " Merujuk pada upt. "Kenapa nangis.?"

Saya nangis sebab nampak 2 line. Dia kata saya nangis sebab tak pandai baca upt 😂.... Dan sampai sekarang dia yakin dengan pernyataan dia tu. Hahaha. Apa apa je lah.

Esoknya test lagi, 5dt7dp, FMU jugak... Kali ni dah bersabar sikit tunggu habis 3 minit. Kemudian tengok result dah terang benderang.

Alhamdulillah.

En suami dah senyum.

.
.
.

Akhirnya, senyuman itu.

Sunday, 6 November 2016

FET Done!

Salam hi,

25 Oktober 2016 (Selasa)

FET day!

Admission pukul 10 pagi dan dijadualkan buat FET pukul 2 petang. Tapi kami admit awal memandangkan malam tadi bermalam di hotel yang berhampiran. Tak nak kalut pagi-pagi dan saya boleh rehat sikit, kata suami.

Lepas dihantar ke bilik wad dan sambil menunggu waktu FET, suami duk keluar masuk bilik dan terserempak dengan doktor A. Agaknya dia ada kes lain pagi tu. Dah alang² terserempak tu, doktor maklum pada suami, blastocyst kami pagi tu cantik, walaupun semalam (hari thaw, isnin) nampak tak bagus. Doktor dah hampir-hampir nak suruh embriologist thaw embies dari straw kedua.

Bila suami masuk cerita, rasa lega sangat. Alhamdulillah.

Tak lama kemudian, nurse masuk bilik dan maklum doktor nak buat FET kami awal, selepas kes pagi yang saya agak tadi. Mungkin dalam pukul 11 pagi.

Saya automatik masuk mode kalut memandangkan lepas admit tadi terus pi buang air kecik, sekarang bladder dah kosong sangat!

Laju-laju teguk bekal air zam-zam. Rasa lambat penuh, teguk lagi sampai separuh botol 1 liter. 😅
Time tu memang la rasa tak penuhhhh.. Elok nurse datang ambil nak masuk operation room.. Full sangat pulak rasanya. Adehh!

Seksa tahan kencing wehh!

In operation room. 

Macam prosedur biasa, doktor jemput kami berdua masuk ke bilik tempat embrilogist simpan/kultur embrio kami (tak tahu nama tepat bilik tu) dan tunjuk embrio-embrio kami yang bakal ditransfer ke dalam rahim sekejap lagi. Kami tengok pada paparan skrin tv.

Subhanallah, dua-dua nampak cantik. Salah satu dah mula hatching. 😁

Doktor cakap, "Tengok, blastocyst awak.. Very nice! " Lepas tu doktor sambung lagi, "Kalau masukkan satu je pun okay ni (merujuk pada yang hatching)... Tapi dah thaw dua, sayang pulak yang satu lagi. "

Kami setuju je. He². So we transferred both.

***

Banyak kelainannya bila buat prosedur IVF dengan doktor muslim ni. Setiap langkah bermula Bismillahirrahmanirrahim, saat sebelum embrios ditolak masuk ke rahim, doktor minta saya sama-sama menyebut...


Saat tu kita tahu, habislah usaha kita sebagai manusia. Hanya Allah sahajalah yang menentukan berjaya atau tidak usaha kami kali ini. 

Wallahualam.