Wednesday, 9 November 2016

Akhirnya, Senyuman Itu.

2 week waiting adalah waktu yang paling menyeksakan.

Setuju ke idok?  Hi².

Bagi la jarum banyak mana, besar mana, sanggup je ahkak inject perut ni. Bagi la ubat sebondong-bondong suruh telan, ahkak telan senyum-senyum jek.. Tapi ini, haishhhh..

Ku lalui lah jua.

* * *

Lepas je FET 25hb tu kami stay bermalam kat hospital dulu. Tak nak balik rushing². Kalau ikutkan day care je.

Dua IVF yang lalu, kami balik. Metro Klang ke Cheras, Hospital Lam Wah Ee ke Kuala Kurau... Jauh perjalanan semua tu. Kali ni, hasil bincang suami isteri, kami setuju tak payah balik. 9 hari duk hotel depan hospital tuuuu. Rasanya dah paling dekat dah tu.

26hb, discharge je terus balik ke hotel. 9 hari beb... Makan tido je kerja saya. Dan bangun pi solat, toilet je. Jalan slow² bagi improve blood circulation.

En suami lepas pada tu dah mula keluar² pi training memanah dia. Takpelah, saya benarkan je memandangkan memang sifat dia tak boleh berkurung. Kang saya nampak dia stress, saya pun stress. Baik dia keluar, saya tido dan tengok tv. Kih³.

Alhamdulillah everything went very well this time.

2 November 2016.

We're officially pregnant with 111 BetaHCG!

Senyum sipu-sipu je masa doktor bagitau, result ok!

Al-kisahnya sebab saya dah nangis 2 hari sebelum appointment. Dah buat test sendiriiii.. Ha². Yang pertama masa 5dt6dp, FMU - Lambat betul nak keluar second line tu. Kaki tangan dah sejukk, timer 3 minit pun macam lambat jee.

Duk intai² dalam tempoh tu, tak nampak apa. Dalam hati, Ya Allah... Takde jugak ke kali ni. Tup-tup abis 3 minit, tengok ada faint line. Nampak line tapi kabur yang saya pasti bukan mata saya buat-buat.  Terus tersandar ke dinding dan meleleh air mata sambil cakap pada diri sendiri.. "Alhamdulillah, akhirnya Dia bagi... "

Terus pi hulur pada en suami yang lena tidur. Terpinga-pinga dia bangun tengok bini dah nangis. Yang best ayat dia, "Kan ada tuu... Ada tuu.. " Merujuk pada upt. "Kenapa nangis.?"

Saya nangis sebab nampak 2 line. Dia kata saya nangis sebab tak pandai baca upt πŸ˜‚.... Dan sampai sekarang dia yakin dengan pernyataan dia tu. Hahaha. Apa apa je lah.

Esoknya test lagi, 5dt7dp, FMU jugak... Kali ni dah bersabar sikit tunggu habis 3 minit. Kemudian tengok result dah terang benderang.

Alhamdulillah.

En suami dah senyum.

.
.
.

Akhirnya, senyuman itu.

Sunday, 6 November 2016

FET Done!

Salam hi,

25 Oktober 2016 (Selasa)

FET day!

Admission pukul 10 pagi dan dijadualkan buat FET pukul 2 petang. Tapi kami admit awal memandangkan malam tadi bermalam di hotel yang berhampiran. Tak nak kalut pagi-pagi dan saya boleh rehat sikit, kata suami.

Lepas dihantar ke bilik wad dan sambil menunggu waktu FET, suami duk keluar masuk bilik dan terserempak dengan doktor A. Agaknya dia ada kes lain pagi tu. Dah alang² terserempak tu, doktor maklum pada suami, blastocyst kami pagi tu cantik, walaupun semalam (hari thaw, isnin) nampak tak bagus. Doktor dah hampir-hampir nak suruh embriologist thaw embies dari straw kedua.

Bila suami masuk cerita, rasa lega sangat. Alhamdulillah.

Tak lama kemudian, nurse masuk bilik dan maklum doktor nak buat FET kami awal, selepas kes pagi yang saya agak tadi. Mungkin dalam pukul 11 pagi.

Saya automatik masuk mode kalut memandangkan lepas admit tadi terus pi buang air kecik, sekarang bladder dah kosong sangat!

Laju-laju teguk bekal air zam-zam. Rasa lambat penuh, teguk lagi sampai separuh botol 1 liter. πŸ˜…
Time tu memang la rasa tak penuhhhh.. Elok nurse datang ambil nak masuk operation room.. Full sangat pulak rasanya. Adehh!

Seksa tahan kencing wehh!

In operation room. 

Macam prosedur biasa, doktor jemput kami berdua masuk ke bilik tempat embrilogist simpan/kultur embrio kami (tak tahu nama tepat bilik tu) dan tunjuk embrio-embrio kami yang bakal ditransfer ke dalam rahim sekejap lagi. Kami tengok pada paparan skrin tv.

Subhanallah, dua-dua nampak cantik. Salah satu dah mula hatching. 😁

Doktor cakap, "Tengok, blastocyst awak.. Very nice! " Lepas tu doktor sambung lagi, "Kalau masukkan satu je pun okay ni (merujuk pada yang hatching)... Tapi dah thaw dua, sayang pulak yang satu lagi. "

Kami setuju je. He². So we transferred both.

***

Banyak kelainannya bila buat prosedur IVF dengan doktor muslim ni. Setiap langkah bermula Bismillahirrahmanirrahim, saat sebelum embrios ditolak masuk ke rahim, doktor minta saya sama-sama menyebut...


Saat tu kita tahu, habislah usaha kita sebagai manusia. Hanya Allah sahajalah yang menentukan berjaya atau tidak usaha kami kali ini. 

Wallahualam. 



Friday, 30 September 2016

Ovary Monitoring

Ini post backdated..

Kerana kemalasan dan keperluan kepada ketenangan. 😁

Lupa nak bagitau yang pada 14 September lepas, doktor ada maklum yang pada hari opu dia tak dapat nak pickup 3 lagi ovum saya kerana kedudukan ovari sebelah kanan yang agak tinggi. Jadi hari tu, on tvs memang nampaklah ovari kanan yang masih besar dan ada isi. Ovari kanan pun masih belum surut sepenuhnya.

22/9/2016 (Khamis)

Appointment kesekian kalinya untuk monitor saiz ovari. Masih belum normal saiznya.

Menurut doktor selagi saiz ovari tak kembali ke asal, fet tak boleh dijalankan kerana hormon yang ada akan mengganggu proses nanti.

Not sure what it is. Nanti² lah study. Hehe.

27/9/2016 (Selasa)


Cek ovari lagi. Alhamdulillah dah kecut ke asal. Hihi. So sekarang dah boleh plan untuk fet.

Tapi since saya ada plan nak ikut suami ke terengganu, doc delaykan sikit tarikh untuk saya dapat period -- teruskan makan pil norcolut beberapa hari lagi.

Dengan plan ni, period saya mungkin akan datang di awal bulan Oktober. So nampak gayanya akhir Oktober la fet ni.

Can't wait!

Wednesday, 28 September 2016

Is Very Fun!

Adik kakak...  Saya minta maaf, kalau post saya yang sebelum ni buat anda semua sedih. Saya tahu, ramai yang menangis.

Ia tak sepatutnya begitu.

Saya hanya cuba luahkan apa yang saya rasa. But it turned out that way. Hu2. Jelas sekali itulah rasa yang memberat dalam jiwa saya waktu tu. Ada sedih sikit. (Menyesal pulak) 

Tapi lebih jelas, awak semua rasa apa yang saya rasa sebab kita dalam kasut yang sama. Terima kasih kerana memahami. Terima kasih kerana mendoakan kejayaan saya. Hanya Allah yang dapat membalasnya. 

Kita sama-sama doa, kita sama-sama berjaya ye. InsyaAllah dalam doa saya dari dulu.. "Semoga Allah berikan kejayaan kepada kawan-kawan saya memperoleh zuriat, walau apa saja cara yang diusahakan mereka.  Amin. "

Dah, tak mau sedih-sedih. 

IVF is very fun... Is Very Fun! Hi5. 

Tuesday, 20 September 2016

Be Grateful For The Little Things

11 days past opu. Baru nak ada mood nak cerita.

9.9.2016 (Jumaat) 

Seawal 6.30 pagi dah sampai di hospital dan kaunter admission pun belum bukak. Sementara menunggu pukul 7 pagi, kami lepak-lepak di sofa lobi utama.

Pukul 7 pagi kaunter bukak terus kami masuk. Saya ingat saya tengok jam, elok nak melangkah masuk pintu tu pukul 7.05 pagi.

Admission bagi saya mengambil masa yang agak lama, sebab tempoh masa nak siap tandatangan semua dokumen, bayar deposit dan tunggu porter hantar ke wad, lebih kurang dah 40 minit. Masa duduk kembali kat kerusi menunggu porter datang, tengok jam dah 7.45 pagi. Saya agak risau sebab saya tahu.. Waktu operation encik husband pukul 8.00 pagi. Diulangi 8.00 pagi.

Kesnya, masa nak daftar admit tu lah depa kata kami suami isteri tak dapat nak satu bilik 2 bedded, takde.. padahal Doc A dah arrange dengan ketua nurse kat wad IVF tu. Ding dong ding dong, okey dapat katanya.

Pastu jumlah berapa deposit untuk operation husband pun kami tak tau. Doc berkenaan tak bagitau pun masa last time jumpa dia, nurse dia kat kaunter depan pun tak mention apa. Bila kami nak tanya lebih-lebih, dia cakap nak wA husband saya kemudian, yang mana ditunggu-tunggu pun takde khabar. Last appointment dengan Doc A 5hb, kami naik lagi sekali ke klinik beliau, tanya nurse dia kat kaunter depan tu (nurse lain dari hari tu).. Jawab acuh tak acuh, kata all documents dah diorang hantar ke admission department. Yes. Borang yang dah hantar tu hantar la...masalah sekarang kami nak tau berapa jumlah operation nak bayar ni kak oi.. Saya masa tu dah angin, so saya duk diam saja, sebab kalau bukak mulut ade yang pedih nanti. --- Doc Urology, tingkat 5. Cari sendiri. Hehe.

So jadilah kisahnya masa admission tu, pegawai kat kaunter kena call klinik berkenaan tanya berapa kos. Dari conversation tu baru tau deposit berapa dan yang paling best... Doc tu boleh cakap, "Oh I tought my patient admit yesterdayyyy" Makcik ni dah nak terbalik bijik mata menyampah. Hey, dia tak cakap ape pun pasal admission of my husband. Tak bagitau masa, hari, jumlah harga, dan pantang larang segala. So kami ikut saje segala yang Doc Adilah tetapkan which is perfect.

Bayangkan hari sebelum, husband tanya saya, "Abang kena puasa tak? Abang rasa abang kena full bius." Yes I heard doc tu kata this operation will go under full anaest. Hasil bincang laki bini, saya cakap, "Abang ikut Sayang la, stop makan pukul 6 petang 8hb, lepas 12 mlm no food no drink, ikut puasa macam Sayang." Itu pun diorang tak maklum beb. Huh!

By the time sampai wad, boleh agak lah kan pukul berapa. Lebih kurang dah 8 pagi kot. Lepas dari tu saya tak tengok jam dah. Konpom dah lambat.

And so, turn saya untuk operation adalah 9.30 pagi. Masa tiba je depan operation room, husband baru nak ditolak keluar. Saya nampak ada Doc A kat situ, belum bersiap, belum pakai baju OT.

Dia tanya saya, "You sampai pukul berapa tadi admission?"

Dalam hati, saya agak daaahh. "Pukul 6.30 dah sampai Doc, admission pukul 7 baru bukak."

Dahi Doc berkerut.

Saya tanya lagi, "Lambat ke?"

Doc cuma jawab, "Kena tanya semua pihak. Tapi you sampai wad pukul 8 pagi."

I know what is in her mind. At first mesti la nak kata patient yang lambat kan. But I don't blame her. Betul la dia cakap, kena tanya semua pihak. Tanya la, if you ask me again, I'll tell everything including the name. Ha2.

Tapi tak bestlah nak salahkan, tunjuk-tunjuk sangat kat sape. Doc berkenaan ada peranan penting dalam kes kami ni. I should thank him also. Tapiii, tugas ni kami bayar kot, duit sendiri bukan duit kerajaan... Jadi sebagai pelanggan, kena cerita jugak kekurangan supaya next time, kawan-kawan azoo saya tak kena macam ni.

Ini IVF kali ke 3 kami. Dah 3 kali laki bini operation, takkan tak tahu nak cepat ke melambat. Kan?

Anyway, segala komen dah masuk saluran yang betul. Borang kepuasan hati pelanggan masa nak discharge memang ahkak tenyeh betul-betul. Hihi, Suami dah tau sangat, dia senyum je sambil kata, "Tau dah bini aku ni kalau dapat borang komen." Hey abang.. we paid for this! Kenyit mata sikit. Kena bantu PHKL tingkatkan kualiti perkhidmatan mereka. Wink wink.

* * *

Cukup pasal admission.

Follow Up Appointment.
14/9/2016 (Rabu)

Hasil TESE husband hari tu dapat 9 ekor sperm. Tu pun setelah jenuh-jenuh jugak mencari. Asalnya dengar Doc berkenaan bagitahu doktor Adilah, sperm tak banyak, banyak mati.. So if takde jugak, doc Adilah akan freezekan telur/ovum saya.

Hasil OPU, dapat 12 telur. Berbaki 2 biji yang doktor tinggalkan di ovari kanan sebab ovari kanan ni memang dah diketahui tinggi. Ditekan-tekan pun tak nak turun, jadi cuma dapat sedut 12 biji.

9 sperma + 12 ovum.

Dari 12 ovum. 8 sahaja yang matang dan normal. 2 matang tapi abnormal. Satu tak matang dan satu lagi GV.

Cuma tinggal 8 sahaja. Semua boleh fertilized, takde telur yang perlu dibekukan. Alhamdulillah.

Dari 8 tu pulak bila disenyawakan, Satu pecah terus, dan satu lagi mati.

Baki 6 yang dipantau sampai hari kelima, hanya 4 yang dibekukan, lagi dua dipantau sehingga hari ketujuh, tapi rasanya takde rezeki untuk dua tu sebab dah ade signs of degeneration, dying.

Jadi 4 sahaja.

Satu, blastocyst gred 2AB.
Satu, blastocyst gred 2BC.
Satu, compacting blastomere.
Satu, 7C3.

* * *

Dua tiga hari lepas tahu keputusan tu, keliru jugak sebenarnya nak sedih ke gembira. Pretty much sad jugak sebenarnya pada saya, sebab harapan saya agak tinggi kali ni. Senyap-senyap nangis juga. Tapi terlalu jauh lagi perjalanan untuk mengalah.

Sebenarnya keputusan ni wayyyyyy better from two previous IVF ICSI.

Alhamdulillah dulu.
Alhamdulillah dulu.

Semoga semuanya my little fighters!!

* * *

Teringat moment sebelum saya fully passed out kena bius.. Doktor Adilah duk sebut banyak kali, memberitahu pada doktor bius tu.. "This is her 3rd time.. This is her 3rd OPU... This is her THIRD."

Saya tak tahu apa maksud dia. Mungkin a new challenge for her... Mungkin dia 'nampak' pahit manis perjalanan nak sampai ke ketiga ni.

Mata saya dah berkaca, doktor genggam tangan saya.

Dalam hati, saya serah semua pada kuasa Allah dan kepakaran doktor dan embriologist-embriologist. Usaha saya sampai sini saja.

Air mata saya mengalir dan saya dah tak ingat apa-apa. Zzzzz.

Thursday, 8 September 2016

OPU


Macam biasa, gambar di atas adalah peralatan untuk injection kali ni. Meds yang diguna adalah puregon, pergoveris, orgalutran dan last skali suprefact. 

Puregon 2 x 400 iu, pergoveris  10 x 150 iu, orgalutran 6 x 0.25 mg dan suprefact 0.5 ml. 

Total 24 shots dengan dose ransangan sebanyak 2300 iu dalam masa 12 hari.

Short protocol, tapi panjang sikit dari kebiasaan.. Kata doctor. Hehe. Saya pun tak tau kenapa badan lambat skit respon pada meds ni.  Last time tak tau la cepat atau lambat, malas nak review. Just go with the flow. 

Last appointment adalah 5hb untuk monitor perkembangan telur.  Benda baru yang saya tau, doc cakap telur ada 2 groups. Which means, 2 kumpulan saiz. 

1 kumpulan saiz yg dah agak besar dan 1 kumpulan lagi saiz kurang sikit. So ade confusion sikit pada doc sama ada nak tetapkan tarikh opu khamis atau jumaat. 

Menurut doc, kalau situasi macam ni di overseas.. Prosedur opu akan berjalan 2 kali. Lepas opu pertama, stop 2 hari, sambung meds dan opu lagi. Tapi kat Malaysia kita praktis 1x sajoo. 

Takpelah doc, sekali cukup.. 2x lagi banyak sakit, lagi banyak duit. πŸ˜‚

So setelah ditimbang tara dengan cycle saya yang kebanyakkannya panjang, plus doc kata group 2 lg banyak bilangannya.. Tarikh opu ditetapkan hari Jumaat, 9hb, which means esok! Tu pun prosedur mesti pagi-pagi.  Hu2. 

So now pada pukul 9.59 malam, ahkak tengah puasa dari sebarang makanan, cuma dapat minum air je. Pukul 12 tgh malam nati baru lah total puasa, tak boleh makan dan minum.

Time ni lah semua iklan makanan kat TV nampak sedappp aje. Time boleh makan, tak nak makan, hilang selera. Time tak bolehh... 😜 

So err.. Mohon jasa baik kawan-kawan doakan keselamatan dan kelancaran urusan kami esok ye. Moga-moga dapat bertelur dengan jayanya dan berkualiti. 

En seben pun mohon dimudahkan. Moga dapat encik2 abang ensem yang gagah perkasa. Jangan kata 2 million, dapat 20 ekoq pun jadi lah..  Hihi. 

...

Oklah, goodnight. Malam ni tido hotel yang dekat dengan hospital memandangkan esok nak kena register admit sebelum pukul 7 pagi. 

Al maklum rumah jauh.

He2. Daa! 

Tuesday, 30 August 2016

Stimulation Day 4


Stimulation Day 4

Hari kedua guna Pergoveris.
Kali pertama sejak 1st IVF.

Leceh kena campur-campur cecair dengan serbuk.
Hari pertama dah terlajak tido. Hb kejutkan lagi 5 minit timing for injection.
Menggelabah bangun.. 
Mana nak sempattt.. So inject lambat sikit.

Hari ni sampai tak lena tidur pulak dibuatnya, pukul 4 dah terjaga risau terlajak lagi. 
Alhamdulillah, berjaya membancuh dengan tenang. Hehek.

Perut pun dah kurang bloated. Since day 2, perut kembung je. Membulat.
Jeans yang biasa kena pakai dengan tali pinggang, tiba-tiba tak yah pakai.
So, amik precautions minum Gatorade sikit. (wink wink)

Alhamdulillah. Pagi ni elok je kembali seperti sediakala.

Saturday, 27 August 2016

Stimulation Day 1


27.08.2016
Stimulation day 1
Mula dah dengan 200iu Puregon jam 6.10 pagi tadi. 

Semoga dipermudahkan.



Friday, 26 August 2016

Thank You


Enough crying. 
Esok nak mula chapter baru. 

Senyum-senyum selalu. 

Names

Dua malam yang emosi. Dua-dua malam meleleh air mata. Tapi tak lebih 2 minit, lepas tu lap kering dah. Sindrom period kali ni kot. Cengeng sajoo.

Malam pertama, pasal tengok vlog faveret beauty you-tubers saya - Jen, From Head To Toe. Duk cerita moment dia dapat double line kat UPT. Ecceli dia dah bersalin. Semalam saya baru tengok vlog UPT tu.

Mengenangkan betapa senangnya diorang TRYING to get pregnant, which is cuma maybe dalam 3-4 bulan.. Pastu dapat.. Then cerita senyum lebar. I wonder... How does it feels kalau kita, yang susah banget nih, capai impian tu? Kita usaha lagi susah kot! He2.

Ok, tengok tak habis pun. Ayaq mata terus terus turun. Pikir lagi, tu yang 3-4 bulan. Yang tried overnight pun ramai kot.. =p "Okey, I'm subur.. Baby, come onnnnnn." Tup tup bulan depan dua line.

These people, never understand what we feel. Even if they say they are. Never.

Remember the same shoes? Yes. They never in our shoes.

* * *

Malam kedua. Malam ni.

Teringat conversation pasal names. Nama yang disediakan untuk yang bakal lahir.

Ecceli setiap kali mengejar impian yang satu ni, setiap kali tu la saya mula simpan beberapa nama yang berkenan di hati untuk our future son/daughter.

Tapiii, setiap kali impian tu berakhir dengan mimpi. Setiap kali tu jugak la nama-nama tu saya padam.

Sigh.

Tadi seseorang mention tentang nama ni, which I immediately termenung jauh teringat perilaku diri sendiri simpan nama-nama tu dulu... (Senyum pahit sikit)

Sekarang ni pun dah ada. He2. Moga-moga tak perlulah nak padam lagi.

Moga-moga boleh buat penawar.

.
.
.

Ok, I'm cryingggg...

Bubyeeee!!!

p/s: DREAMS tu, impian ke mimpi?

Wednesday, 17 August 2016

Intro. Holla. Book #4


Tengah consume 2 pil ni sekarang. Tak tau la apa fungsi. Malas dah nak googling. Doc bagi, telan sajalah. Yang penting, set reminder kat phone. Maklumlah busy sangat kan hidup nih. Selalu dah lupa-lupa. Hihi. Yang malam ni tadi pun dah terbabas! First time ni.. Alarm dah bunyi pi dismiss, pastu buat benda lain.. teringat balik dah passed 15 minit. Berlariiii ahkak mencari pills.

Phew!

Oklah, intro nak bagitau saya dah nak mula fresh cycle lagi. Nombor tiga, kali ni dengan doc cantik. Hee. Mohon doakan, good news. InsyaAllah.



Monday, 27 June 2016

No One Is Walking In MY Shoes

Salam,

Nak kongsi cerita sedih lagi.

Al-kisahnya, isteri kepada adik ipar yang baru menikah tahun lepas dah pun bersalin. Dan seorang lagi adik ipar yang ikut jejak langkah kami buat IVF dulu-dulu pun dah selamat bersalin jugak bulan 5 aritu hasil FET. Kali ni dapat kembar sepasang. Jadi belah keluarga mentua sekarang tengah seronok terima tiga orang cucu baru.

Yang beranak kembar tu di Johor. Jauh sikit jadi kami pun belumlah menjenguk. Yang seorang ni dekat sangat, maka MIL pun sibuk-sibuklah suruh melawat. Seben, nak pergi seorang, segan. Duk bisik-bisik dengan kita, kita diamkan aja. Bukan tak nak pergi, takde rasa pun nak pergi.

Ingatkan dah senyap, rupanya hujung minggu ada bunyi lagi. MIL siap call seben tanya dah pergi ke belum. Kawan ni dah serba salah. Sebut-sebut lagi kat kita. "Jom, pergi hospital. Esok diorang dah nak balik, nanti tak sempat jumpa. Mak dah tunggu kita rupanya." Ah, sudaaah. Kita baru balik pasar. Tengah duk cucikan lauk pauk, tinggal la jugak memandangkan orang tua dah tunggu. Ikutkan hati memang berat lah. Tapi dah macam tu situasinya, ikut la jugak. "Jom." 

Dalam hati Allah saja yang tahu. Tak boleh nak cerita. Cuma dalam hati duk ulang ayat ni. "I'm going to face my biggest fear. My biggest fear." Nasib baik tak keluar di mulut, mau jadi mantera.

Entah dari mana datang pun tak tau. Selalu kalau sebut jenguk baby atau orang bersalin takdelah macam ni. Cuma kebelakangan ni, saya perasan yang... isu-isu conceive, mengandung dan bersalin sangat sensitif jika ia dari kalangan orang-orang yang rapat.

Tak jeles, sumpah! Cuma, sakit tuh di sini. Ha5.

Sigh.

Bawak la saya pi bungee jumping. Bawak la saya main roller coaster. Tapi tolong jangan bawak saya jenguk orang bersalinnnn. Uwaaaa!

* * *

Situasi di hospital. Mula-mula elok je emosi. Masuk wad yang penuh ibu-ibu, bapak-bapak dan baby-baby newborn. Duk lebih pada rasa serabut sebab tengok penuh je dengan pelawat dan panorama katil hospital yang dekat-dekat dan sesak! Dalam hati lagi, "Encik seben sila simpan duit.. Saya nak bersalin di hospital swasta. Tak boleh sesak cenggini." Sempatttt. Ha2.

Sambil-sambil jari duk usik budak kecik tu, mata habis dah melilau... kiri baby, kanan baby, depan baby, hujung sana baby... And then, suddenly.... sebak datang rushingg. Airmata tiba-tiba dah kat bibir mata. Sikit lagi nak jatuh. Sayaaaa, laju-laju keluar dari wad tu.

Sebelum keluar pintu dah menitik, sampai area akak guard depan tu... memang menderuuu. Dalam kalut searching for a rescue (aka tempat persembunyian)... berhenti tanya akak tu, mana toilet.

Yup! My safest place to cry is TOILET!

Akak guard dengan panik-panik, terus bagi direction ke toilet. Hemm, nasib baik la sepanjang jalan tu takde orang. Kalau ada, memang saya dah redha orang tengok airmata saya.

Dalam toilet, rasa nak meraung. Seriously. Ada juga la, sikit... tapi tertahan-tahan. Berkampung kat situ dalam 10 minit, bila dah reda dan ada kekuatan sikit baru keluar. Wasap je seben ajak balik. Memang saya dah tak masuk balik wad tu. Peduli lah apa tanggapan diorang.

I care for my feelings. No one will do. Not even the husband.

* * *

Dalam kereta memang saya dah diam je. Tak pandang muka seben, apatah lagi muka MIL. Sebak masih ada duk tahan-tahan. Genggam je tangan sendiri kuat-kuat tak nak bagi suara keluar. Airmata je duk meleleh-leleh tak terbendung. Memang tak lap dah. Masih sorok gesture sedih dari MIL. Kalau lap kang dia nampak. Seben je la dah mula perasan, tapi tak tegur. Cover-cover jugak. Saya pejam mata, all the way back... tapi masih jugak basah pipi.

* * *

Sampai rumah, just drop seben je. Saya terus bawak kereta keluar... Drive sorang-sorang tu airmata keluar lagi lajuu. Sampai destinasi, park kereta barulah meraung sepuas hati. Rasa dah lama tak menangis macam ni. Sama macam first failed IVF dan keguguran dulu.

Allah saja yang tahu, rasanya. Dah selesai reda baru keluar kereta. Mata sepet ni dah bengkak.

Nasib baik kebetulan memang ada appointment buat facial. Boleh la legakan perasaan kat situ, sampaikan adik yang buat tu offer eye treatment... sebab mata akak nampak macam tak cukup tidur. Hu2.

Kalaulah kau tahu dik.

* * *

Sekarang duk fikir apa nak jadi lagi di majlis berendoi diorang pulak. 3 orang sekali beb. Sakitnya tuh di sini lagii. Hu2

Tapi yang lebih sakit... Makcik-makcik yang datang, tanya.. "Kau bila lagi?" Sambil pegang perut kita. Again, dalam hati Allah saja yang tahu. Bibir kita selalunya senyum saja.

Kali niiii....

Dah cakap awal-awal dengan seben. I'm not going. Tak kisah la sape cari. Diorang nak kata apa. I'm not going.

Jawabnya OK saja.

At least, Alhamdulillah.


DO WHAT IS RIGHT FOR YOU.
NO ONE IS WALKING IN YOUR SHOES.

Saturday, 4 June 2016

Tetiba


Bangun pagi ni tetiba ter'scrolling' babies ig.
Tengok sambil senyum-senyum dengan cuteness overload tuh. Tapi mata saya berair, kenapa ntah. 

πŸ˜›

Wednesday, 25 May 2016

Happy Belated Mother's Day

Kasihnya ibu sampai ke syurga.

A mother's love is beyond comparison amongst humankind:
- beautiful,
- gentle,
- understanding,
- forgiving,
- unselfish,
- never ending,
- (please add more...)

Apatah lagi apabila anak yang ditunggu bertahun-tahun baru lahir. Kerinduan hendak memegang bayinya lagilah tidak terperi.

Selamat Hari Ibu juga kepada yang dah ada niat nak jadi ibu dan yang sedang berusaha untuk menjadi ibu. Tidak semua hamil 9 bulan untuk menjadi ibu. Ada yang 'hamil' lebih 10 tahun baru bayinya lahir ke dunia. Kita berusaha dan sabar serta yakin pada rezeki. Jangan lupa selalu berdoa tau.

- Dr. Adilah Ahmat