Tuesday, 24 February 2015

Tell Your Story. It Heals.


This is what I'm doing.
Healing myself. 
From time to time, sadness will seek.
And I will read this to cure myself.
Not forgetting good calm words from dear friends.

Most of the time, this is the diary.
For remembering the things we've been through.

In case of emergency.
I refer to this for the drugs dose injected in my body,
LOL.

Kawan Maya

Rasa mood lain macam hari ni. Gembira sampai malas nak buat kerja. Hihi. Opppss!

Takde la, actually mood berubah lepas dengar kawan-kawan kita berjaya pregnant lepas FET. Ramai lagi actually, tapi yang ini lain macam.. Mungkin rentetan sejarah perjalanan suka dukanya. Jadi sebagai motivasi pada saya.

Seronok dengar dia berjaya, terus meleleh airmata. Just like I'm the one who succeed. Berdebar usah cakap la, dari minggu lepas dok bukak blog dia, takde update. 'Apa keputusan, apa keputusan?' dalam hati..

Semoga Allah terus pelihara dan menjaga kandungan dia.

Hmmm. New things I found in this relationship, hubungan dengan rakan-rakan maya yang senasib ni. Walau tak pernah jumpa, setakat sembang dalam aplikasi what's app, dan tepek gambar sekali dua dan dunia blog. Rasa akrab lebih dari BFF dari zaman sekolah.

BFF pun dah lama tak jumpa. Sembang dalam what's app juga tapi topik tak sampai ke hati. Sebab main focus kami sekarang tak sama.

Tapi dengan kawan-kawan IVF ni....rasa jauh lebih akrab. Because we share same stories, struggles, laugh, tears, fear...

Apa kita nak, diorang faham.
Apa kita takut, diorang faham.
Apa kita tangiskan, diorang faham.

Jadi bila ada yang mula treatment, kita pun sama excited!
Bila ada yang sakit cucuk menyucuk, kita pun sama rasa sakitnya.
Bila ada yang gembira berjaya, kita pun sama menangis gembira,
Lebih-lebih lagi bila yang terhenti di tengah jalan, kita sama juga kecewanya...sebab kita semua pernah rasa.

And the thing is: ia mengajar saya untuk mendoakan yang lain. Bukan doakan untuk diri sendiri saja, doakan sekali kejayaan kawan-kawan kita, kawan maya kita.

"Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah kemudahan dan kejayaan dalam sebarang usaha kami ini. Usaha untuk memiliki zuriat sendiri. Berikan kejayaan kepada kami, kepada kawan-kawan kami yang senasib. Amin Ya Rabbalalamin."

Mengalir air mata kottt...

Ikhlasnya biar Allah saja yang ukur.

Tuesday, 17 February 2015

14 Februari

Keluar jalan-jalan, makan-makan, beli-belah sikit dengan si dia. Tiba-tiba.. Terdengar suara dari belakang.

'Assalamualaikum kak.'

'Waalaikummussalam. '

Dua remaja perempuan sempurna menutup aurat tersenyum sambil menghulur flyer dan 2 gula-gula lollipop.

'Eh, apa ni..? '

'Bagi akak.. '

'Oh, terima kasih. '

Sambil senyum manis bercampur gembira kami berlalu. Dalam pada duk berjalan tu baru la aku belek apa terkandung dalam flyers dan kertas pada lollipop. (Anda boleh baca pada gambar tersebut)



Tak semena-mena rasa panas kepala tapi jadi tergelak besar..

'Abang, tengok ni... Diorang ingat kita tak kawin lagi ke?' Hahaha.

'Kita duk mesra-mesra pegang tangan ni, baju sedondon ni.. Diorang suspect ke?' Hahaha

'Hari ni sayang nampak 22 tahun kot, abang 25..' Hahaha.

Dua-dua gelak. 'Haish, ade yang nak kena maki ni.. '

Suami cepat-cepat tarik masuk zara. Aku dengan geram bercampur nak gelak, duk tahan perasaan.. Sampai last2 senyum sendiri..

'Kenapa senyum?' suami tanya.

'Gerammmm... Siap la budak2 tu, kalau keluar ni ade lagi kat situ memang sayang maki. ' sambil gelak.

'Takpe la.. Niat diorang dah bagus.. '

 'Tapi approachnya salah.. Tanya la dulu dah nikah ke belum? Akak bawak kad nikah sokmo ni.. Tapi, kena siap ready maki laaa. ' hahaha

Nasib baik keluar tu aku tengok takde dah.. Kalau ade memang aku sekolahkan. 'Ko salah orang dikkk.. '

Dah lima tahun akak ngan abang ko ni menyulam cinta halal. Memang #loveaftermarriage dan memang bijak menjauhi zina punnn... Attention@ikramteens : Next year improve lagi yeeeeeee! ~

* * *

Tu dia sedutan dari episod yang berlaku kat kami Sabtu lepas. Tengah seronok-seronok jalan window shopping ON OUR ANNIVERSARY that share the same date with Vday, tak pasal-pasal kena terjah dengan flyers macam tu, sedih weh....

Tapi dalam pada duk sedih pun, lawak yang lebih... gelak tak sudah kami. Sampai malam balik rumah pun gelak lagi. Jangan pula salahkan kami dengan kata 'married couple yang sambut vday pun bawa contoh yang tak baik pada remaja.' KAMI TAK SAMBUT VDAY, kami sambut ulangtahun perkahwinan kami je.

Tarikh pun orang tua yang tetapkan.

Nun jika diimbas balik pada tahun 2010, Orang tua tetapkan tarikh nikah 13 Februari sebab masa tu cuti panjang, cuti bertindih dengan Chinese New Year. Tapi orang-orang tua, dia ada kitab dan ilmu untuk tengok tarikh tersebut elok tak elok... jadi nenek belah saya kata 13 Feb tak elok. Kena lewatkan sehari ke 14 Februari.... Apa nak buat.

Jadi lepas dari tu 14 Februari la tarikh kami.

Dah, lepas ni jangan kata kami rai Vday ye. Lagipun rasanya tak salah kalau kami keluar shopping time tu, biasanya akan dekat-dekat jugak dengan Raya Cina, Jadi sale banyak! Free gift pon banyak! Grab je la... and that doesn't mean, again, we celebrate vday! Tak yah nak sambut dik, anytime kat rumah boleh buat drama hindustan mahupun omputih... 

Anyway thank you la adik-adik kerana buat kami rasa muda. SKII yang akak amal nampaknya menjadi. Teruskan usaha kalian untuk membanteras aktiviti tidak bermoral pada valentines day. But with better approach.

All the best!

Friday, 6 February 2015

19 Fragrance Hacks to Make You Smell Amazing All the Time

1. If you want your fragrances to last longer (Why wouldn't you?), don't store them in your bathroom or other damp, warm places. Heat, light, and humidity will break down the perfume and lessen the quality of the fragrance. Instead, store them in cool, dry spots like on the vanity in your room and away from windows. Bonus tip: Use a pretty cake stand to display them.



2. Rub Vaseline on your pulse points before spraying your perfume to make the scent last longer. The ointment, which is occlusive, will hold the fragrance to your skin longer than if you were to spray it onto dry skin.


3. Apply an unscented lotion before your fragrance. Oily complexions retain fragrances longer, so if you have dry skin, use a moisturiser first to help lock in the scent.


4. For a lighter scent, spray the fragrance in the air and slowly walk into the mist. The spray will distribute evenly across your body and leave you with a hint of fragrance for occasions when you don't want to smell as strong. 


5. Target pulse points and warm areas on your body when spraying perfume. To make your scent last longer, choose a couple target areas (not all of them at once) from the chart below to spritz. The warm areas indicated will help diffuse the fragrance across your entire body and spraying your ankles and calves will allow the scent to rise throughout the day. 


6. Don't dab the fragrance on your wrists after spraying. If you rub your wrists together, you'll force the top notes to disappear faster than intended and as a result make your fragrance not last as long. 


7. Spray your perfume right after taking a shower and before getting dressed. The moisture on your skin will help lock in the scent. This will also prevent the fragrance from staining delicate clothes or jewelry


8. Spraying an alcohol-based fragrance directly onto your hair will dry it out, so instead spray the fragrance on your brush before running it through your hair. Your hair will be lightly scented and undamaged



9. Or use a fragrance specifically designed for hair to make it smell better in between washes. Try Oribe Cote d'Azur Eau de Parfum.


10. Familiarize yourself with common fragrance terms so you know exactly what the sales associates are referring to when helping you find a new perfume. 


11. Pour the last bit of fragrance from an almost-empty perfume bottle into unscented lotion so nothing goes to waste.


12. Create your own custom scent by layering fragrances. Spray a few fragrance blotters with different oils and perfumes and smell them at the same time to see if they complement each other. Once you find a combination you like, try them on your skin (your skin oils can alter the way a perfume smells). Spray the stronger scent first and then top it with the lighter fragrance so that the first fragrance doesn't overpower the second.


13. If you're sampling perfumes and you spray yourself with something you don't like, use a makeup wipe to get rid of the scent. Fragrance sampling is like a box of chocolates. You never know what you're going to get


14. Use business cards as blotter strips for sampling fragrances. No need to waste blotter strip paper.


15. To sample the true scent of the fragrance you're testing, wait until it has dried on your skin before smelling. The first scent you smell as soon as a fragrance is sprayed is the top note, which disappears after a few minutes anyway



16. Spray your pillow with calming scents before heading to bed to help you sleep better.


17. Spray cotton swabs with your perfume and hide them in sandwich bags inside your handbag for quick touch-ups throughout the day. It's much easier to carry cotton swabs in your clutch than an entire perfume bottle


18.Line your dresser drawers with tissue paper and spray them with your favorite scent to make your clothes and towels smell amazing.


19. Wrap a scented soap bar in a thin layer of tissue paper and tuck it in your drawers with your clothes to give them a light, fresh scent.


Credit : http://www.cosmopolitan.com/

Wednesday, 4 February 2015

Counting Days to FIVE

Sekejap je dah masuk Februari 2015.

Makin dekat dengan tarikh anniversary, dekat juga dengan tarikh nak FET (yang masih lagi tak tahu secara tepatnya bila).

Well, ulangtahun perkahwinan yang ke-5 akan sampai pada 14 Februari ni. Hari meraikan cinta! Opss, ini bukan meraikan valentine's day okey.. Tak pernah pun menyangka tarikh anniversary kami akan terkena tarikh ni. Ini semua berlaku dengan perkiraan tarikh oleh orang-orang tua. Masa nak tetapkan tarikh nikah dulu, rujuk mereka...Asalnya nak tetapkan 13 Februari, tapi diamati tarikh tu tak berapa elok, yang elok kena lambatkan sehari, maka jadilah 14.


Tapi dalam hati ade la seronok sikit, sebab setiap tahun tarikh ni shopping mall, tv duk berbunga-bunga cinta. Jadi kita celebrate pun rasa lebih romantis je.. hihi.

Back to the story.. disebalik bunga-bunga cinta tu, terselit juga la drama duka. Pelakon utama tak lain tak bukan adalah saya... pelakon penuh air mata, tapi masih di sebalik pintu, di dada suami saja.

Cuma ada sikit la, terlepas tulis kiasan hati di status facebook... terus dapat banyak komen. Mungkin ayatnya nampak saya dah sedih sangat... down. Komen yang datang Alhamdulillah membina. Biarpun saya tak tulis direct sedih kerana tiada zuriat whatsoever, yang komen memang faham sangat isi hati saya and they pull me back to the straight path. 

Perlu redha dan yakin dengan ketentuan Allah which He is the best of planner.

Ye, saya akui kelemahan diri saya... ibarat kalau 59 hari saya kuat dan positif, hari ke 60 mungkin tiba-tiba saya lemah dan kecewa. Dan saya mengeluh...

Itulah yang terjadi bila menghitung hari ke 5 tahun...

Tiba-tiba sedih.
Tiba-tiba kecewa.
Tiba-tiba takut.

Sedih belum punya zuriat yang didamba.
Kecewa bila usaha yang berulang kali hanya membuahkan kegagalan.
Dan takut bila fikir apa yang akan jadi kemudiannya..

Bila jadi macam tu, mula paksa suami makan supplemen macam-macam. Kalau dia buat lambat-lambat terasa macam kita seorang saja yang berusaha. Lepas tu menangis..

Malam tadi pun masih berdrama, elok sebelumnya gelak-gelak depan tv. Bila masuk je bilik untuk beradu terus sedih, Cakap pada dia, takut 5 nanti jadi 10... Terus menangis. 

Memang kita tak tahu apa yang Allah rancang, sebab itu kita takut. Sebab yang kita rancang memang cantik pada pandangan mata kita.

Dia seperti biasa biarkan saja dada dia basah dek airmata isteri... "Kita cuba lagi, cuba lagi.."
"Dah sedekahkan al Fatihah pada embrio belum..?"

Lagiiiii laju airmata ni keluar... Teringat pada entry terkini doktor cantik.

Sememangnya inilah ikhtiar semasa kami. Lepas solat fardhu, sedekahkan al-Fatihah pada embrio kita. Saya yang ajar dia... Tangisan makin laju kerana terharu dia ingat dan dia buat.

Saya ingat dia tak buat.