Wednesday, 21 January 2015

IVF Is..

IVF is equivalent to an exam.

The likelihood of passing an exam (aka. achieve a pregnancy) is increased
if you are prepared for it.

Half of the battle is won not during the battle itself
but during the preparation for the battle.

...


TRUE!

Friday, 16 January 2015

Apa Yang Tak Lepas

Salam,

Nak mengadu..

Ada terkesan sikit dengan 'bicara nasihat' seorang member. Bila duk sibuk masing-masing sembang pasal anak zuriat, yang sorang bagitau dia baru positif untuk anak ketiga.

Kita pun menyampuk la tahniah bagai then terluah sikit 'bila la masanya kami pula nak rasa'.. Mostly yang lain jawab InsyaAllah atau bersabar atau jangan putus asa.... Yang paling last jawab, 'Ada ustaz ceramah, kalau usaha banyak kali tapi tak dapat-dapat...ada benda yang tak lepas. Solat taubat banyak-banyak.'

Pang!

Baca ayat tu rasa macam makan penampor.

Yelah, saya tau.. kita sebagai manusia ni memang tak lepas dari buat silap. Jadi setiap hari seeloknya banyakkan istighfar dan solat sunat taubat... Memang kita buat ponnn (jeling-menjeling).

Tapi menjawab macam tu bagi sahabat yang susah hamil ni macam... Banyak betul dosa aku ye. Pasangan-pasangan yang takde anak ni banyak dosa eh?

Yang berderet tu okay? Lepas?

Habis yang melambak kat shopping mall mengandung pun pakaian bungkus kalah pocong tu... takde dosa? Yang duk buang anak kalah sampah sarap tepi jalan tu... takde dosa? Yang ada anak, buat macam takde, nafkah tak bagi... macamana?

Okke...saya dah dikawal emosi.. Astaghfirullahalaziimmm.

Tapi...sedih la. Banyak kali kot saya baca ayat dia tu.

Last-last saya jawab... 'Ini bukan lepas tak lepas, ini ujian. Nabi Zakaria pun tua baru dapat anak... Jenuh juga berdoa pada Allah. Nabi Sulaiman pun mana ada anak?"

Stop je kat situ.

Ingat nak sambung lagi... (Apa yang tak lepas pada nabi-nabi ni ye?) Tapi tahan aje la dengan tusukan rasukan syaitan...haha. Tak pasal-pasal bergaduh plak kat situ.

Dah kang kuar plak topik, orang takde anak mudah sentap pulakk..

(sigh)

** Pernah juga ada kes, kawan beria-ria rekemen suruh jumpa seorang ustaz untuk berubat dsbg. Disebabkan ustaz tu nun jauh di negeri pantai timur, dia bagi nombor suruh telefon saja.. boleh berubat melalui telefon gitu... Maklumat awal katanya ada 'benda' pada saya yang kacau rahim...

What? Hebat kau! Walau mula-mula dengar tu seram sejuk juga.

Disuruh beria-ria lagi katanya kena berubat dengan ustaz tu... tapi nanti nak pelepas kena la bayar dam.

Dam? Saya tanya.

Ye, dam macam haji tu.

Sebab apa?

Ye la kot-kot dulu ada buat salah yang tak lepas....

Uwaaaa... Lagi sedih saya mendengarnya. Banyak betul dosa aku ke? kenapa kena bayar dam macam haji? Belum pegi haji kott..

(sigh lagi)

Last-last bila difikir semasak ranum, saya tak kol pun ustaz tu, lain macam je bunyinya...boleh berubat dari jauh plak tu... hantar khadam ka dok mai intai aku??

Thursday, 15 January 2015

Close The Door To The Past


Dokumen Selesai!

Salam,
 
Alhamdulillah, akhirnya urusan dokumen-dokumen untuk proses 'trasporter' dah selesai.
 
Dokumen saja dulu okey. Belum lagi start enjin kereta dan drive ke penang, apatah lagi mula nak mengangkut our precious ke Pantai Hospital.
 
Walau apa pun, kira dah selesai la first stage.
 
 
Kalau ikutkan availability dan free embriologist pantai, memang bulan Disember 2014 lepas dah boleh pergi ambik sebab doc a pun cuti panjang, tapi ivf center Lam Wah Ee ada agak sedikit strict dengan flow dan dokumen-dokumen pelepasan pulak... Jadi drag sampai bulan ni.
 
Nampaknya consent & authorization letter saja masih belum cukup untuk sesiapa pun menerjah pintu ivf center depa untuk amik segala apa dalam tu. Hihi. Ada lagi dokumen-dokumen dia.
 
So far, bagi kami (saya la yang utama sebab urusan ni memang suami ambil maklum je) memang takde masalah.. Bagus la Lam Wah Ee buat susah-susah dan strict sikit bab nak pindahkan embrio ni, sebab.... precious kott.
 
Kan? Kita yang buat IVF dengan kos yang mahal, dipenuhi tekanan dan sebagainya ni, belum tentu pun lagi dapat banyak embrio untuk frozen. Yang first kami takde pun, bila yang 2nd ni ada sayangnya alahai... macam dah anak-anak.
 
Dulu masa masih di penang, ada kursus yang perlu dihadiri dan perjalanan memang lalu sebelah hospital... tengok je hospital terus berlinang air mata. Rasa macam ada anak, tapi tak boleh nak bawak pulang. Siap cakap dalam hati, "Hai babies, nanti ibu datang ambik ye...kita balik rumah." (uwaaaa)
 
Dan, takde lah juga orang yang menyamar suka-suki nak ambik precious kita tu.. (ada ke?) hihi... atau mengelakkan tertukar atau sebagainya la.
 
Saya personally suka cara IVF Center Lam Wah Ee ni handle. Dari awal memang kami ingat just serahkan je A to Z ke IVF Center Pantai, biar depa handle dan berkomunikasi masing-masing. Tapi kami dapat makluman yang IVF Center Lam Wah Ee insist kami sendiri hubungi mereka untuk urusan ni.
 
Pertama, depa minta kami suami isteri sendiri yang pergi ambil. Tapi memang agak mustahil la sebab dalam entri sebelum ni saya dah highlight yang Pantai tak galakkan patient ambik sendiri atas sebab-sebab tertentu.
 
Bila dibincang-bincang, depa minta pulak kami sendiri yang call dan bagitau lisan. So okey la. Later the day saya pun call maklum hajat kami semua... Lepas dari tu, kami diminta pula untuk tandatangan satu lagi dokumen original tentang termination embryo storage depa....terpaksa la pos mengepos dokumen tu pulak.
 
Asalnya lepas sign nak kirim je pada embriologist pantai supaya dia boleh pass masa pi ambik tu, tapi nampaknya sampai stage ni, embriologist pantai pun dah tak berani nak memandai...dia risau kot kang pergi tapi masih tak lepas, or masih nak dokumen lain lagi.
 
Memang betul pun, bila kami dah pos sendiri baru Lam Wah Ee maklum yang mereka perlukan juga salinan ic person yang nak datang ambil. Haha. Dah tak pasal-pasal saya dah jadi ORANG TENGAH. Yang asalnya sepatut goyang kaki je. Lepas call Lam Wah Ee, call plak Pantai. And so on.
 
Takpe lah...I like! I like!
 
Security memang tip top IVF Center Lam Wah Ee ni. Bila saya involve macam ni pun rasa dia lain tau...Tak boleh nak cerita macam mana, tapi memang... Lain. Yang penting selesai.
 
Lepas selesai hal dokumen tu, depa minta pula Pantai datang pada 12 Jan 2015 untuk ambil tapi bila maklum kepada Pantai, mereka tak dapat nak ambil pada tarikh tu memandangkan ada banyak kes IVF yang perlu diselesaikan. Yela, doc dah masuk, ramai la patient yang nak OPU, ET.. Jadi takpela lagi... kami tak nak paksa, biar selesai urusan rakan-rakan yang tengah buat IVF bulan ni. Bukan orang lain, kawan-kawan saya juga... Dah selesai nanti, bila free pergi la ambil. Kami pun rancangnya nak FET bulan April. Balik Korea la baru pergi jumpa doc... Oppss!
 
Kita mudahkan urusan orang, harap Allah mudahkan urusan kita pulak.
 
Semoga baik-baik adanya di sana, dah perjalanannya nanti... Amiin.

Wednesday, 7 January 2015

2015 Goals


I want to see the two lines in HPT.
I want to read high number in Beta HCG test.
I want to get pregnant.
I want to tell my husband that he's going to be a father.
I want to tell the world that we finally succeed the IVF journey.
I want to see and feel our precious baby growing inside my womb.
I want to be a mother. We want to be parents.

InsyaAllah. If God wills it.