Monday, 27 July 2015

Oh Mood!

Assalamualaikum.. Selamat Hari Raya.

Hari kedua masuk kerja lepas cuti raya. Tapi masih takde mood. So duk menggoogle sana sini pasal vitamin sambil whatsapp dan telegram boss bincang projek mega. Haha.

Anyway, amik arahan je dulu. Nak buat memang takde mood.

Google vitamin tu baru hari ni je ada 30%, tu yang cari. Sebelum ni malasssss sangat. Tapi bila buat kesekian kalinya encik suami duk suruh saya beli sebab dia dah nak buat IVF lagi... maka dengan terpaksanya menurut jugak lah.

Dia sendiri dah makan dekat sebulan, so bila stok dah nak habis, semalam keluar cari stok untuk speman dan kapikachu dia.. yang shaklee dia minta saya belikan dengan kawan.

Dah banyak kali disuruh tapi saya buat tak endah je... tak tau la kenapa. Memang takde mood, malas, malas, malas... Bila encik suami sebut nak vitamin je saya diam.

Hari tu bagitahu nak buat hujung tahun, tup tup lepas raya ni duk sibuk ajak jumpa doc dah... "Jom, bulan 8". Adooiiii... Oh suami, kalau lah kau tahu apa dalam hatiku.

Kosong...kosong..

Tiap kali nak buat kena cari vitamin, kena google lagi dan lagi.. walaupun memang dah tahu setiap vitamin tu apa fungsi dia. Dah jadi tabiat kot (bukan tebiat..tebiat pun boleh la!) Google sampai rasa sedih nak nangis sebab duk bertelagah dalam hati... "kena buat ni lagi buat kesekian kalinyaaa...lagi dan lagi"

Hurm..

Alamak, sori la terbebel plak. Kbai.

p/s: yang kemudian ni nak namakan apa pulak? Book 4?
       banyaknya buku kami...

Monday, 22 June 2015

Mungkinkah berlaku?

Tiba-tiba hari ni emo.

Nak meleleh pulak air mata ni rasanya. Terlintas pulak bila la saya nak pregnant? Kan seronok kalau tiba-tiba lewat period, pastu test dan dapat dua garis?

Lepas tu enjoy setiap minggu ke minggu perubahan badan, perkembangan that little precious?

Dapat rasa semua nikmat tu tanpa perlu ulang alik hospital, jarum, sakit, bius dan debaran demi debaran, ketakutan bersilih ketakutan.

Sigh. Mungkinkah berlaku?

Uwaaaaa. Sob sob.

p/s: Rupanya lagi seminggu nak period. #jiwakacau


Friday, 19 June 2015

Secret?

Salam,

Hari ni genap seminggu balik bekerja selepas bercuti panjang. MC Doc A bagi memang lebih panjang berbanding doktor-doktor lain, tapi bila 'tak jadi' rasa macam panjang sangat pulak. Duk rumah boring bila husband pun dah mula kerja, tapi masih malas nak masuk pejabat awal, tapi rasa serba salah pulak tinggal ofis lama-lama.. Tapi tapi tapi.. buat hati tak tenang je.

Memang tak tenang sangat sampai tidur pun tak berapa lena. Tapi tetap nak habiskan mc. Bila lagi kan? Ayat tu je yang duk buat sedap hati. Sebenarnya bukanlah malas sangat nak kerja, tapi duk fikirkan kemungkinan soalan-soalan yang bakal ditujukan.

Yolah, dah la mc mengejut dan lama pulak tu! Semua orang tertanya-tanya, Staff bawah siap whatsapp tanya, bos atas hari nak ET baru saya maklum pada dia. Sigh. Sungguh tak seronok buat benda sorok-sorok ni..


Pejabat lama di Penang, mostly ramai yang tahu. Close friends, orang admin, bos.. sebab masa tengah naif nak buat ivf pertama, saya cerita la sikit-sikit. Alhamdulillah, setakat mana yang bersuara pada saya ni semua very supportive, sangat concern. Yang lain tu saya tak nak ambik tahu la, yang dalam hati lantak diorang. Asal tak didengar dek telinga saya. Tapi setakat ni memang sangat memahami. Jadi bila saya kata nak buat treatment, diorang tak kacau sangat melainkan ade hal ofis yang urgent perlukan tandatangan saya dsbg.

Kat sini, tak cerita kat sesiapa pun. Sebab rasa dah malas sangat. Dah malas nak cerita benda yang tak berkesudahan baik ni. Kalau preggy hari tu InsyaAllah saya cerita, boleh la tolong buka jalan untuk staff lain yang belum ada anak jugak kan. memang niat macam tu. Tapi ape-ape hal, sorok dulu. So, duk mc gi appointment pun tak cerita apa. Tu yang sampai mc panjang ni jadi serba salah.

Yang tahu cuma bos besar aka pengarah. Tu pun sebab dia yang masuk meeting pertukaran kot?! Entah, saya agak-agak je. Sebab dia yang tanya dulu, masa saya lapor diri. You nak buat ivf kan? why? bla bla bla. Pengarah.. memang banyak tanyanya. Detail.

Bila saya buat muka terkejut baru la dia cakap, "Saya bukan saje tapi memang perlu ambil tahu. Sebab you cuti panjang nanti." Dari satu sudut, saya rasa itu memang bagus. Dah, tak payah pening-pening nak mukadimah lagi... Mukadimah kepada bos is the hardest thing you know. Haha. Tapi dia dah tahu, so okey laaa.

Beberapa bulan sebelum fet ni pun memang dia duk sibuk-sibuk dah. "Bila you nak buat tu? Pindah sini sebab nak buat kan?" Err, yaaaa. Lupa nak mention, alasan pada surat pertukaran saya 2 tahun lepas adalah untuk buat treatment di KL ni. So, betul la diorang bincang dalam mesyuarat la nih. Asalnya surat tu rejected sebab bos Penang nak pengganti. Tahun lepas naik balik surat saya, tanpa dimohon... last-last bos Penang bagi kelulusan tanpa pengganti. Alhamdulillah. Setakat ni memang saya rasa berurusan dengan jabatan yang memahami.

Lulus tanpa pengganti, sampai ada yang fikir saya punya kabel besar! Hehe. Demi Allah takde. Mungkin diorang kesian pada saya.

So, kat sini memang pengarah aje la yang tahu. Saya mention pada dia pun melalui what'sapp je. Cuma kena rajin la melayan soalan-soalan ingin tahu dia tu.. habis semua bilangan embrio, kos, kualiti, kuantiti ditanyanya. Anyway bos saya lelaki.

Hal bos dah ok, hal staff yang belum.

Staff lelaki memang tak tanya, tak ambik port secara terang kot. Tapi yang pompuan banyak la tanyanya. Dan yang paling best dengar bila balik pejabat ni adalah... mostly diorang ingat saya keguguran.

What?!!

Hurm, takpe la. Lantak korang la. Ok jugak tu. Tak yah la aku nak explain pasal ivf tu sume. Nak menipu plak nanti satu hal... Nak cakap ape?

Pernah duk sembang dengan husband masa menghabiskan sisa-sisa mc.. "Takut nak masuk ofis. Takut dengan soalan-soalan yang bakal muncul. Nak jawab ape? Nak menipu apa?"  (sungguh tak suka ayat menipu ni >> sorok la ek)

Bila dah rumours tersebar macam ni... saya senyum jek lah. Kalau betul ada yang tanya nanti (setakat ni baru sorang), saya nak jawab je, "Takde rezeki lagi nak dapat adik.."

Sah! Memang sah dia keguguran! hahaha. Anyway, dapat gak perasan mengandung & si husband okey.. (tetttttt!) Cuma belum rezeki.

Tapi dah terlepas pada staff perempuan sorang tu (yang mention kat atas tadi)  >  yang saya buat ivf, sebab dia sangat banyak tanya dan dia tanya masa kami berdua nak gi lunch dalam kereta, so saya tak leh lari dan tak leh kelentong....Rupanya hari ni baru tau, ada member pesan "Don't tell her anything, be careful" Sebab katanya kawan ni macam CNN, nanti habis satu ofis tau.

Ohmaigad!

Tapi saya dah pesan pada dia, jangan cerita pada orang... Kita tengok la nanti. Sigh. Lepas ni kena hati-hati gak la. (salahkan lidah yang jujur ni!) Tak nak cerita dah!

Tuesday, 9 June 2015

Redha

Assalamualaikum semua,

Macamana nak mula tulis ni ye? Hilang habis semua ayat. Sebelum ni rasa macam dah ready, dah penuh kepala. Hmm.

...

Mari flashback pada tarikh 21 Mei 2015. Cycle day 17, kami set temujanji dengan Doc untuk periksa keadaan rahim dan tebal lining. Perkara yang paling saya risau ecceli. Sebab awal-awal jumpa Doc awal tahun dulu, katanya tak cukup tebal. Tapi hari tu Alhamdulillah semua nampak smooth bila Doc bagitau tebal lining dah 12mm. Which is fully ready untuk FET.

Saya terus senyum dan sebut alhamdulillah kuat-kuat. (Dah nama pun risau kan, legaaaa.)

...

So, FET pun dijadualkan pada hari Isnin 25 Mei 2015.

Pagi-pagi tu Doc request saya call dia sebelum datang ke hospital untuk pastikan embrio-embrio dah sampai tahap blastocyst atau belum. Jika belum, FET akan dilewatkan sehari ke Selasa.

Dengan rasa berdebar, saya call pagi tu dan jawapan yang diterima memang buat saya terdiam.

"Kita transfer satu je.. yang lain tak elok."

Allah.. dari 4 embrio, 1 je ke survive? Sedihnyaaa. Hati saya dah separuh. On the way ke hospital, saya dan suami diam je, kurang bercakap. Dalam hati istighfar dan sedekah al Fatihah je pada yang survive, moga terus kuat.

Sebenarnya, mungkin lebih kepada untuk kuatkan diri sendiri.

...


Dalam OT, doc arahkan kami suami isteri masuk ke dalam satu bilik kecil untuk lihat embrio-embrio kami yang dipapar pada satu skrin.

3 dah rosak masa thawing. Yang survive pun kualiti tak bagus. Masa paginya dengan zona pellucida yang tebal, tapi masa kami tengok zona pellucida dah nipis sikit, which is better than in the morning kata doc.

Saya nampak air muka dia keruh. Dahi kerut-kerut dan menggeleng-geleng kepala tanda tak puas hati. Yes, she blaming the slow freezing method.

"Rosak embrio."

Saya pandang suami saya, cuba pegang tangan dia untuk kuatkan saya. Tapi mata dia pun terpaku pada skrin tu nampaknya.

Embriologist gredkan ia sebagai 3CC.

Saya dengar doc mengeluh dan cakap, "Kita cuba."

Saat tu separuh harapan saya dah melayang.

...

Tapi tipulah kalau kata harapan tu hilang langsung. Dalam hati masih berharap, moga-moga ada rezeki. Moga yang ini adalah si little fighter!

Dia survive thaw kan? Dia sampai blastocyst kan? Dari zona pellucida tebal dia dah develop jadi nipis kan? Jadi hanya sampai situ sajalah ilmu manusia untuk menilai. Dalam rahim, semua Allah punya kuasa.

Moga-moga dia fight hingga berjaya!

...

Ok. Itu masa harapan menggunung. Tapi bila datang fikiran yang hmmmm tak elok tu, sebenarnya ada dua tiga kali saya nangis sendiri. Masa suami keluar ke kedai dsbg.

...

Suami selalu tanya, "Ada rasa sakit-sakit?" Which I know dia maksudkan implantation cramps dan sewaktu dengannya. Saya hanya jawab, "Ada memang ada. Tapi tak boleh harap sangat.." Saje tak nak bagi dia menggunung dengan harapan.

...

Kali ni dalam simpanan ada 6 UPT. Hasil memborong tahun lepas, yang murah punya. Jadi, masa ni lah jadi menggatal nak mencelup.

5dp, saya cuba celup waktu tengahari > negatif. Well, google-google they say it's too early.

Esok 6dp, first morning urine.. sekali tengok negatif. Saya biarkan test strip atas sinki dan selesaikan urusan toilet dan wuduk untuk solat subuh. Sebelum keluar saya jeling balik.. eh eh.. macam ada very faint line. Positif?

Saya tersandar ke dinding. Senyum-senyum sendiri. Is this thing really happening to me? Lepas legakan perasaan, saya sorok test strip tu. Suami tak boleh tau saya curi-curi celup. Niat dalam hati, try test pagi esok pulak. Kalau betul ada rezeki, line makin terang baru saya bagitau dia.

Tapi tak boleh nak sorok jugak. Petang tu masa borak-borak suami tanya, "Sayang rasa macam mana?" I couldn't lie but smile.. Then saya cerita celup nampak 2 line tapi kabur. Suami bergegas cari test tu nak tengok sendiri.. manis betul senyumnya bila dia pun confirm nampak 2 line.

Kami dah berangan.

...

Well, hari memang tak boleh nak sabar. 6 petang saya celup lagi > negatif. Aikk, hilang dah line tu?

Bagitau suami dan dia cakap mungkin awal lagi. Try esok pagi.

...

7dp FMU > negatif. Mungkin test tu rosak, kan dah setahun beli. Celup test kedua > negatif jugak. Hurmm, memang takde rezeki nampaknya. Saya biarkan dua-dua test tu atas sinki, biar suami tahu sendiri.

...

Tengahari tiba-tiba klinik call, minta datang buat blood test awal memandangkan patient doc hari ni tak ramai, katanya. Ikutkan hati, saya dah malas nak pergi. Tapi suami kata, tengok la result darah yang sahih. So we go..

...

Result kena tunggu 2 jam. Sepanjang masa tu kami lepak je depan bilik doc, tak selera pun nak lunch. Tapi borak-borak laki bini sambil gelak-gelak. Topik: tengah bayangkan balik macamana keruh dan berkerutnya dahi Dr. Ng dulu, masa baca report 'not pregnant' kami. Dengan duk pegang kepala sambil belek-belek fail...

Saya kata, "Masuk ni kita tengok riak doc adilah pulak.."

So, haha... doc tetap maintain cantik walaupun result kami tak cantik.  Tapi air muka memang tak ceria la. Kami dah boleh agak pun.

Doc kata, "Tak jadilah.." Ekspresi kami pun macam tu lah.. hmm, dah tak jadi apa nak buat. REDHA.
Terus bincang pasal next fresh cycle. What to do. What to do.

...

Dah 3 kali.. terima result macam ni jadi airmata dah tak mampu nak keluar. Buat macam biasa saja. Bukan nak kata saya ni kuat sangat. Sebelum ni pun memang dah nangis sorang-sorang, tapi tu je la. Lepas tu takde dah. Setakat hari ni, suami pun belum tengok airmata saya menitik. Kalau depan suami pun tak, apatah lagi depan doc atau orang lain. Saya sumpah takkan nangis depan orang lagi. Cukuplah yang pertama dulu, sebelum DnC memang menitik depan nurse semua.

...

Cuma masa solat, air mata mengalir juga mengenal diri seorang hamba pada Yang Kuasa.

...

Jadi kawan-kawan, tamatlah cerita transporter dan FET kami. Tunggulah jika ada kekuatan untuk #Book3_A pulak ke.

Sebelum bersurai, ini saya kenalkan... the little fighter!


p/s: we love you.

Tuesday, 12 May 2015

12 Mei

Buat kali pertama seumur hidup ni saya tak tunggu 12 Mei. Takde eksaited langsung mahupun tertunggu-tunggu dengan merengek request hadiah dari suami.

Tahun ni buat dek je. Cecah angka 32 tahun, semua orang pun dah malas kot. Yang ada dalam fikiran sekarang cuma cukuplah ada rumah yang selesa, makanan sedap-sedap untuk kenyangkan perut dan sahabat-sahabat yang baik untuk buat saya happy. He5.

Sama juga kalau keluar shopping, dulu masa muda remaja, duit tak ada.. tengok itu nak, tengok ini teringin. Sekarang dah ada duit sendiri kepok-kepok pun (cehhh).. kalau kuar shopping rasa dah tak nak beli apa-apa (sebab semua dah ada & main konsep keperluan kehendak). Tengok cuci mata pun dah seronok.

Memang betul la ade satu quote yang saya pernah baca.. maksudnya macam ni > kaya bukanlah bermaksud kita mampu beli banyak benda, tapi sebenarnya bila kita dah tak perlukan apa-apa (sebab semua dah ada kan..)

So sekarang kiranya, pada umur 32 tahun saya dah masuk fasa "saya dah tak perlu materialistik things". Cuma nak sangat pada zuriat.. itu saja.

Maka, terjadinya tahun ni tak tunggu pun tarikh lahir. Tapi jadi terbalik, suami pulak yang ingat. Dua tiga hari duk sebut "birthday sayang 12 hb..." macam tu. Still saya tak harapkan apa-apa.

Mungkin juga sebab dua-dua dah hampir kering lepas renovation rumah ni. Hehe. Saya tahu suami dah kering. First time sejak jadi suami isteri saya nampak dia kekeringan fulus. Sebelum ni memang alhamdulillah tak pernah. Takpe la, dah siap rumah sendiri kan.. kumpul la balik nanti.

Cuma tersentuh hati pagi tadi. Sebelum kami keluar kerja suami datang dan hulur sekeping kad ucapan hari lahir.. sangat simple.. tulisan tangan dia..

Terus mengalir airmata baca tu...


Tuesday, 5 May 2015

Mode Terlebih Rajin aka Lemau Kerja

Alhamdulillah,

AF dah datang tengahari ni. Memang sekejap simptom pms kali ni. Semalam breast bengkak & sakit, pagi ni sakit pinggang, tengahari terussss.. Lagi parah ingatkan just mukadimah macam biasa, melengah la ke toilet.. skali tu diaaa. Dah ade warna pada spenda.. (sori, untuk bacaan 18 tahun ke atas sahaja!) hehuww.. Biasa lama, kalau tengahari macam ni mukadimah, petang baru heavy flow.

Erm, takpa takpa...masih boleh bertahan..

So, esok mula progynova dan femoston la. Doc kata boleh mula either D1 @ D2, kalau macam ni saya amik D2 la...

Moga dipermudahkan urusan kali ini. Kawan-kawan boleh la bagi petua tebalkan lining plak.. hihi. Yang tu memang nolly nak improve.

Yeay! Habis hutang.

CD 37, AF masih belum datang.

Haishh, melambat la pulak! Time kita tunggu sangat-sangat macam ni lah jadinya.

Tapi alhamdulillah jugak, selesai segala hutang piutang puasa tahun lepas. Sudah terganti semuanya. 17 hari tuuuuu.. separuh bulan beb.

Kenapa banyak sangat?

Sebab, kan 2nd fresh IVF yang kat penang tu saya transfer hari pertama Ramadhan. Jadi dalam 2ww memang tak puasa, sebab pikirkan yang didalam perlukan cukup air etc untuk menempel. Dalam risau dan serba salah, suami pun cakap.. "Takpelah, untuk kebaikan ibu dan anak."Akhirnya saya tak puasa dengan berat hati.

Tapi, ade juga lepas 2-3 hari tu, disebabkan rasa bersalah dan berdosa.. saya puasa tapi cuma dapat sehari je. Sehari tu pun nak tunggu waktu berbuka hanya Allah je tahu seksanya. Lemah sangat-sangat. Kawan ada datang rumah nak bagi barang, saya keluar ke pagar dan borak dengan dia dalam 10 minit sambil berdiri, sampai rasa nak pitam dengan lembik lutut. Last-last terpaksa end the conversation dan masuk baring.

Jadi lepas tu memang tak puasa dah la, dan kurang sikit rasa bersalah sebab memang dah cuba dan tak mampu. Hmm.. 

Lepas beta negatif terus sambung period pulak, tu yang total 17 hari tu. So mengganti la saya tahun ni. Bulan 4 memang betul-betul pulun. Ditambah dengan fikir nak FET ni kan, so nak mengharungi dengan takde hutang dah.

Last adalah semalam so hari ni dah raya. Yeay!! Tetiba rasa macam pelik nak makan pagi tadi, rasa macam masih puasa. You know, perasaan bila nak makan pagi raya setelah sebulan berpuasa.. Hahaha.

Plannya nak habiskan yang last on Jumaat 1 Mei lepas. (jangkaan period saya pun hari tu) Tapi tak dapat nak puasa sebab ade kenduri adik ipar nikah. Suami kata puasa je.. sebab dia pun risau ganti saya tak habis sebelum period, sebab bila dah period kan nak kena telan progynova dan insert femoston setiap 8 jam... nak puasa ape jadah lagi kan. Kui3

Tapi tak sedap la, kenduri umah mertua.. orang lain makan saya puasa pehal. So tak puasa. Suami kata puasa sabtu lak. Sabtu tu pulak nak hantar pengantinnya ke rumah pompuan. Of course la ada makan-makan lagi... and again takkan kalau saya tak makan, nanti orang tanya nak jawab apa? Puasa? Dah pehal ko puasa hari kenduri? 

So bawak ke Ahad... tapi tak boleh jugak, pagi-pagi dan telan air. Nak-nak dah sebulan batuk-batuk, gatal tekak. Dan lately makin teruk, ubatnya nak bagi lega sikit kena minum air. Plus, masih lagi dalam mode kemas rumah. Mana larat tak minummmm...

Akhirnya, setelah difikir panjang.. kalau tak serius habiskan baki sehari ni, jenuh la nanti masih dibelenggu rasa bersalah dan berdosa. So hari Isnin saya puasa. Paksakan diri juga puasa walaupun petang masakkan suami cekodok udang dan makan malam. Tapi yang last ni, dia punya seksaaaaaa... Ya Allah, hausnyaaa. Memang haus dan penat sangat-sangat. Bila sampai waktu buka je segelas besar telan air oren sejuk, pergh...makannya tak nak.

Lepas tu baru yeay!! 

Agaknya Allah nak saya habiskan jugak hutang puasa tu, sebab tu period belum datang nih.. Hari last puasa pulak tu baru datang simpton pms, susu bengkak dan baru hari ni kembung dan sakit pinggang... Hopefully malam ni period. Nak cepat2 FET.. 

Wednesday, 29 April 2015

Satu: Temujanji untuk FET

Assalamualaikum semua..

Nak maklum pada kawan-kawan yang kami dah jumpa Doc A untuk FET! Yeay!

Appointment tu dibuat semalam (28/04) on CD30, berpandukan ayat Doc A masa kami jumpa awal tahun ni --> "Datang balik 2-3 hari sebelum period, bulan yang kamu nak buat FET."

So here we are.

Plan asal nak buat April tapi disebabkan kes salah faham tarikh transfer embies tu, plus beberapa kerja yang belum siap (kerja pejabat & renovation rumah).. Maka ia tertangguh.

Alhamdulillah, by yesterday.. semua kerja tu dah dapat diselesaikan. Itu tertakluk pada renovation rumah je kot, sebab kalau kerja pejabat, sampai pencen pun tak habis kan? Cuma boleh dikatakan lega la sikit...

Pasal renovation rumah memang saya tak cerita kat blog ni, hanya sebilangan je dalam group what's app yang tahu.. so atas advise mereka, saya kena tunggu renovation siap baru buat FET. Iyelah, baru la tak pening dengan segala macam urusan tu kan?

Tapi mengikutkan jugak hati yang tak keruan tak sabar ni, nak juga buat sebelum bulan puasa. Means paling lewat Mei la. Tak sanggup nak tunggu lepas raya, yang mana schedule akan kembali pack.

1. Lepas raya means dah masuk semester baru. Banyak kerja kena buat masa tu especially perancangan kelas etc.
2. Bila dah ambil kelas, susah pulak nak tinggal. Sape nak ganti kalau cuti berbulan?
3. Bulan 8 ada kenduri pulak di rumah mertua. Bawak balik menantu, jenuh la renyah. Kalau time tu nak buat memang tak sesuai. So drag ke bulan 9...
4. Bulan 9 beb, dah hujung tahun.. umur makin meningkat, bla bla and bla.

So kesimpulan, kejar la bulan Mei. Dalam perkiraan logik akal memang bulan yang paling sesuai. Yang penting rumah siap!

Hasil pertemuan dengan Doc semalam, nampak dahi dia kerut-kerut sebab pelik kes hospital lama masih buat slow freezing.. kami dah risau, tertunggu-tunggu apa ayat dia nak keluarkan. Tapi lepas tu Doc just cakap, takpe lah.. kita cuba.

Dan hasilnya kami bawak balik segugus Progynova & Femoston. (segugus tu.. :-p)

Lepas bayar dan ambik ubat semua, kami straight ke IVF Unit mencari CF. Ada hutang yang perlu dibayar.. Haha. Alah, kos transporter la. Dah berpenat dia naik ke Penang mengambil 'anak-anak' saya, siap kena marah lagi... jadi wajiblah hargailah effort dia.

Waktu kami sampai ke IVF Unit tu dalam pukul 11.15 pagi. Lepas dibawa ke consultation room, CF dengan cepat-cepat buat call to someone untuk order thawing medium untuk thaw embies kami nanti.

Alhamdulillah, such a perfect timing. Menurut CF, order untuk thawing medium cuma boleh dibuat 2 kali sebulan, dan sebelum pukul 12 tengahari. Order adalah nun dari US. Jadi semalam adalah hari diorang buat order, kebetulan kami jumpa dia sebelum pukul 12.. tu yang dia just tambah order saje.


Waaaa... rasa nak menangis pun ada masa tu. Perasaan tak tau nak cakap apa. Moga timing lain pun perfect juga.

Sembang punya sembang, dekat sejam kami dalam bilik consultation tu. Memang seronok sembang dengan CF ni, banyak dapat info, boleh redakan kerisauan. Iyelah, our main concern sekarang adalah proses thawing embies nanti,...nak-nak dengan kes old skool tu kan..

So far, dari explanation memang kami dah faham. Percentage embies untuk survive the thawing process, bagi yang slow freezing adalah lower than the new fast freezing (vitrification). Itu hakikat, bila kita bicara pasal teknologi lama dan baru. Tapi kami percaya PHKL ada kemampuan untuk buat, sebab teknik vitrification pun baru 3 tahun CF implement di sana.

Masih ada banyak embrio-embrio yang disimpan di PHKL, dulunya menggunakan kaedah slow freezing tersebut. No worries she said, embrio tahun 1997 pun dok ada lagi. Maknanya memang boleh handle thawing from slow freezing la...

Alhamdulillah sekali lagi. Kami duk ingat diorang sangat jarang buat. Kang tak pasal-pasal jadi special kes plak kami ni... Cuma perlu concern pada the percentage.

Mohon doa rakan-rakan sekalian, untuk kejayaan embies kami survive the thawing process, moga boleh berkembang dengan baik lagi ke blastocyst stage, dan berjaya ditransfer dan menempel dalam rahim saya ini. InsyaAllah.

Sebelum balik. Saya usahakan juga berjabat salam dengan CF, untuk zahirkan syukur dan terima kasih sangat-sangat pada dia, mudahkan jalan kami...

Tapi kurang best, tangan dia kecik halus sangattt! Tangan saya besar! Tak leh genggam. Haha

Kidding.

--> So now, waiting for Aunt Flo to come!

--> Ada satu lagi yang best, kos order medium thawing tu ditanggung sepenuhnya PHKL, takde tambahan pada kos FET kami..wehuu! ingatkan kena berapa riban la lagi. Saya duk risau-risau, suami kata, "Berapa pun, bayar je." Alhamduliilah tak perlu bayar.

'TOMORROW IS NOT PROMISED,
SO BE GRATEFUL FOR TODAY.
ALHAMDULILLAH!'

Good Thoughts


Good thoughts bear good fruit,
bad thought bear bad fruit.
- James Allen

Sunday, 19 April 2015

Don't Worry, Be Happy.

Yuhuu,

Poyo-poyo je duk berdebar 13 April. Konon 'anak-anak' akan travel hari tu.. bila tunggu phkl tak call langsung, saya yang call ke sana tanya progress yang mana baru tau sebenarnya 'anak-anak' dah sampai kl! Ayyooo!

Macam mana boleh salah dengar ni? Rasa macam dah konpom sangat dengar diorg nak amik tarikh ni.. sekali pada 29 Feb lagi rupanya diorg dah pi angkut.

Bila dah tanya tu, barulah embriologist cakap masa hari pergi ambik tu diorg tak sempat nak update pada saya sebab sibuk etc. Hmm, takpelah yang penting hal tranportation-transporter dah selamat.

Moga 'anak-anak' baik-baik adanya :-) 

Cuma ade jugak berita tak berapa nak sedap. Rupanya HLWE masih guna the old technic untuk freezing iaitu 'slow freezing', yang mana menurut embriologist, hospital ivf area kl dah tak guna tech tuuu.. jadi diorg terpaksa order (apa saja benda lain) untuk proses thawing nanti kot. Tak sure pulak ape dia...kena jumpa dan bincang detail dengan doktor dulu.. 

Huwaa. Macam sedih sikit pun ade. Dalam otak pikir 'risiko' je.. tapi lepas tu bila cakap dengan husband, dia kata kita cuba je, lalu dulu moga selamat semuanya.

Yup..couldn't ask for more. Moga berjaya step by step. Moga berjaya proses thawing pulak lepas ni, moga embies aka anak-anak berjaya survive dan berkembang dengan baik.

Don't worry, be happy!

Monday, 30 March 2015

Hey Little Fighter!


April: Kalau Ikut Tak Sabar La..

Lusa dah April weh! Berdebar lagi. Perkara yang ditunggu hampir tiba >> transporter!

PHKL dah call maklumkan yang diorang akan buat proses pemindahan embrio kami dari HLWE pada 13 April ni.. (smile!)

Masa dapat call tu kami ni Seoul, tengah jalan-jalan shopping sekali tengok handphone ada missed call. Nasib baik setiap kali keluar negara nombor saya automatik roaming.. so dapat lagi la dihubungi. Kalau nombor suami, memang tak dapat la.. dia memang tak nak dihubungi.

Jadi bila tengok missed call tu terus berdebar, bisik-bisik kat suami kata PHKL dah call. Then lepas tu memang handphone kat tangan je takut missed lagi. Kalau masuk beg memang tak dengar la, dah la pakai backpack.

Nasib baik diorang call balik dan dapat makluman tu.. Mula-mula blur, sebab dengar 13. Dalam kepala duk kira.. "Bukan 13 dah lepas ke?"  Hmm, duk fikir Mac la tu. Yela, sebab saya memang dah set dalam kepala diorang akan ambik masa cuti sekolah, Doc A cuti. Tapiii... ni bulan April pulakk.

Bila dua tiga kali dia ulang baru la datang kewarasan diri...Oh, 13 April..Okey!

Dia mention, Doc kata you nak FET bulan April, so bila dah ambil nanti you boleh mula FET bila-bila masa la. Aduihh. Berdebar lagi. Tak sabar ada, berbelah bagi pun ada. 

Rumah kami sekarang tengah renovate.  Dah sebulan berkecah. Bila nak siap tak tau lagi. Tapi macam tak sabar pulak kan... Tapi kalau fikir waras, kena tunggu setel baru leh proceed, dah selesa.
Tak boleh nak lengah lama-lama lagi. 18 Jun dah Ramadan. Tidaakk. 2ww tak boleh kena bulan Ramadan lagi! So, kena sebelum atau selepas Jun la. Means lepas raya.

Lepas raya adik ipar pulak sanding. Rumah kami yang paling dekat dengan rumah mertua. Sahih dan konpem rumah kami akan jadi tempat bertandang sedara mara yang ramai tu.. Huhuhu. Anjak lagi!
Mau hujung tahun, September baru boleh buat.

Boleh ke sabar? Kalau ikut tak sabar, bulan Mei jugak nak transfer.

Pleaseeee, rumah cepat la siapp. So far dalam fasa buat wiring dan plaster. Dalam minggu ni jugak maybe dah boleh pecahkan yang mana tak mau. Jadi ikut anggaran sendiri tengah bulan April boleh siap nii... Kalau siap boleh kemas. Period pun hujung bulan, so hujung bulan baru jumpa doc, bulan 5 transfer... boleh? 

Haha. Kalau ikut tak sabar... macam-macam boleh.

Semoga Allah mudahkan. Dah penat rancang sendiri, kalau boleh biarlah macam tiba-tiba je Allah tunjuk jalan tu, then poooff jadi. Pregnant. Kan best.



Thursday, 12 March 2015

Do It Right! Edisi Berdebor Tak Sabor

Selingan.
Saya memang suka la benda-benda macam ni.

Actually tengah berdebar.
Baru lepas baca blog Dr. A, khabarnya dah mula cuti.
Maknanya embriologistnya dah ada masa free nak buat proses 'transporter'.
Wehuu!

Tapi, bila pulak the exact date tu?
Takde contact pulak lagi. 
Weekend ni saya nak fly..
Tunggu sampai esok, kalau dia tak call, saya akan call.
Just untuk makluman, kot-kot sebelum pergi ambik, dia call saya tak dapat.

Moga dipermudahkan.
Harap LWE pun bagi kerjasama.


Tuesday, 24 February 2015

Tell Your Story. It Heals.


This is what I'm doing.
Healing myself. 
From time to time, sadness will seek.
And I will read this to cure myself.
Not forgetting good calm words from dear friends.

Most of the time, this is the diary.
For remembering the things we've been through.

In case of emergency.
I refer to this for the drugs dose injected in my body,
LOL.

Kawan Maya

Rasa mood lain macam hari ni. Gembira sampai malas nak buat kerja. Hihi. Opppss!

Takde la, actually mood berubah lepas dengar kawan-kawan kita berjaya pregnant lepas FET. Ramai lagi actually, tapi yang ini lain macam.. Mungkin rentetan sejarah perjalanan suka dukanya. Jadi sebagai motivasi pada saya.

Seronok dengar dia berjaya, terus meleleh airmata. Just like I'm the one who succeed. Berdebar usah cakap la, dari minggu lepas dok bukak blog dia, takde update. 'Apa keputusan, apa keputusan?' dalam hati..

Semoga Allah terus pelihara dan menjaga kandungan dia.

Hmmm. New things I found in this relationship, hubungan dengan rakan-rakan maya yang senasib ni. Walau tak pernah jumpa, setakat sembang dalam aplikasi what's app, dan tepek gambar sekali dua dan dunia blog. Rasa akrab lebih dari BFF dari zaman sekolah.

BFF pun dah lama tak jumpa. Sembang dalam what's app juga tapi topik tak sampai ke hati. Sebab main focus kami sekarang tak sama.

Tapi dengan kawan-kawan IVF ni....rasa jauh lebih akrab. Because we share same stories, struggles, laugh, tears, fear...

Apa kita nak, diorang faham.
Apa kita takut, diorang faham.
Apa kita tangiskan, diorang faham.

Jadi bila ada yang mula treatment, kita pun sama excited!
Bila ada yang sakit cucuk menyucuk, kita pun sama rasa sakitnya.
Bila ada yang gembira berjaya, kita pun sama menangis gembira,
Lebih-lebih lagi bila yang terhenti di tengah jalan, kita sama juga kecewanya...sebab kita semua pernah rasa.

And the thing is: ia mengajar saya untuk mendoakan yang lain. Bukan doakan untuk diri sendiri saja, doakan sekali kejayaan kawan-kawan kita, kawan maya kita.

"Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah kemudahan dan kejayaan dalam sebarang usaha kami ini. Usaha untuk memiliki zuriat sendiri. Berikan kejayaan kepada kami, kepada kawan-kawan kami yang senasib. Amin Ya Rabbalalamin."

Mengalir air mata kottt...

Ikhlasnya biar Allah saja yang ukur.

Tuesday, 17 February 2015

14 Februari

Keluar jalan-jalan, makan-makan, beli-belah sikit dengan si dia. Tiba-tiba.. Terdengar suara dari belakang.

'Assalamualaikum kak.'

'Waalaikummussalam. '

Dua remaja perempuan sempurna menutup aurat tersenyum sambil menghulur flyer dan 2 gula-gula lollipop.

'Eh, apa ni..? '

'Bagi akak.. '

'Oh, terima kasih. '

Sambil senyum manis bercampur gembira kami berlalu. Dalam pada duk berjalan tu baru la aku belek apa terkandung dalam flyers dan kertas pada lollipop. (Anda boleh baca pada gambar tersebut)



Tak semena-mena rasa panas kepala tapi jadi tergelak besar..

'Abang, tengok ni... Diorang ingat kita tak kawin lagi ke?' Hahaha.

'Kita duk mesra-mesra pegang tangan ni, baju sedondon ni.. Diorang suspect ke?' Hahaha

'Hari ni sayang nampak 22 tahun kot, abang 25..' Hahaha.

Dua-dua gelak. 'Haish, ade yang nak kena maki ni.. '

Suami cepat-cepat tarik masuk zara. Aku dengan geram bercampur nak gelak, duk tahan perasaan.. Sampai last2 senyum sendiri..

'Kenapa senyum?' suami tanya.

'Gerammmm... Siap la budak2 tu, kalau keluar ni ade lagi kat situ memang sayang maki. ' sambil gelak.

'Takpe la.. Niat diorang dah bagus.. '

 'Tapi approachnya salah.. Tanya la dulu dah nikah ke belum? Akak bawak kad nikah sokmo ni.. Tapi, kena siap ready maki laaa. ' hahaha

Nasib baik keluar tu aku tengok takde dah.. Kalau ade memang aku sekolahkan. 'Ko salah orang dikkk.. '

Dah lima tahun akak ngan abang ko ni menyulam cinta halal. Memang #loveaftermarriage dan memang bijak menjauhi zina punnn... Attention@ikramteens : Next year improve lagi yeeeeeee! ~

* * *

Tu dia sedutan dari episod yang berlaku kat kami Sabtu lepas. Tengah seronok-seronok jalan window shopping ON OUR ANNIVERSARY that share the same date with Vday, tak pasal-pasal kena terjah dengan flyers macam tu, sedih weh....

Tapi dalam pada duk sedih pun, lawak yang lebih... gelak tak sudah kami. Sampai malam balik rumah pun gelak lagi. Jangan pula salahkan kami dengan kata 'married couple yang sambut vday pun bawa contoh yang tak baik pada remaja.' KAMI TAK SAMBUT VDAY, kami sambut ulangtahun perkahwinan kami je.

Tarikh pun orang tua yang tetapkan.

Nun jika diimbas balik pada tahun 2010, Orang tua tetapkan tarikh nikah 13 Februari sebab masa tu cuti panjang, cuti bertindih dengan Chinese New Year. Tapi orang-orang tua, dia ada kitab dan ilmu untuk tengok tarikh tersebut elok tak elok... jadi nenek belah saya kata 13 Feb tak elok. Kena lewatkan sehari ke 14 Februari.... Apa nak buat.

Jadi lepas dari tu 14 Februari la tarikh kami.

Dah, lepas ni jangan kata kami rai Vday ye. Lagipun rasanya tak salah kalau kami keluar shopping time tu, biasanya akan dekat-dekat jugak dengan Raya Cina, Jadi sale banyak! Free gift pon banyak! Grab je la... and that doesn't mean, again, we celebrate vday! Tak yah nak sambut dik, anytime kat rumah boleh buat drama hindustan mahupun omputih... 

Anyway thank you la adik-adik kerana buat kami rasa muda. SKII yang akak amal nampaknya menjadi. Teruskan usaha kalian untuk membanteras aktiviti tidak bermoral pada valentines day. But with better approach.

All the best!

Friday, 6 February 2015

19 Fragrance Hacks to Make You Smell Amazing All the Time

1. If you want your fragrances to last longer (Why wouldn't you?), don't store them in your bathroom or other damp, warm places. Heat, light, and humidity will break down the perfume and lessen the quality of the fragrance. Instead, store them in cool, dry spots like on the vanity in your room and away from windows. Bonus tip: Use a pretty cake stand to display them.



2. Rub Vaseline on your pulse points before spraying your perfume to make the scent last longer. The ointment, which is occlusive, will hold the fragrance to your skin longer than if you were to spray it onto dry skin.


3. Apply an unscented lotion before your fragrance. Oily complexions retain fragrances longer, so if you have dry skin, use a moisturiser first to help lock in the scent.


4. For a lighter scent, spray the fragrance in the air and slowly walk into the mist. The spray will distribute evenly across your body and leave you with a hint of fragrance for occasions when you don't want to smell as strong. 


5. Target pulse points and warm areas on your body when spraying perfume. To make your scent last longer, choose a couple target areas (not all of them at once) from the chart below to spritz. The warm areas indicated will help diffuse the fragrance across your entire body and spraying your ankles and calves will allow the scent to rise throughout the day. 


6. Don't dab the fragrance on your wrists after spraying. If you rub your wrists together, you'll force the top notes to disappear faster than intended and as a result make your fragrance not last as long. 


7. Spray your perfume right after taking a shower and before getting dressed. The moisture on your skin will help lock in the scent. This will also prevent the fragrance from staining delicate clothes or jewelry


8. Spraying an alcohol-based fragrance directly onto your hair will dry it out, so instead spray the fragrance on your brush before running it through your hair. Your hair will be lightly scented and undamaged



9. Or use a fragrance specifically designed for hair to make it smell better in between washes. Try Oribe Cote d'Azur Eau de Parfum.


10. Familiarize yourself with common fragrance terms so you know exactly what the sales associates are referring to when helping you find a new perfume. 


11. Pour the last bit of fragrance from an almost-empty perfume bottle into unscented lotion so nothing goes to waste.


12. Create your own custom scent by layering fragrances. Spray a few fragrance blotters with different oils and perfumes and smell them at the same time to see if they complement each other. Once you find a combination you like, try them on your skin (your skin oils can alter the way a perfume smells). Spray the stronger scent first and then top it with the lighter fragrance so that the first fragrance doesn't overpower the second.


13. If you're sampling perfumes and you spray yourself with something you don't like, use a makeup wipe to get rid of the scent. Fragrance sampling is like a box of chocolates. You never know what you're going to get


14. Use business cards as blotter strips for sampling fragrances. No need to waste blotter strip paper.


15. To sample the true scent of the fragrance you're testing, wait until it has dried on your skin before smelling. The first scent you smell as soon as a fragrance is sprayed is the top note, which disappears after a few minutes anyway



16. Spray your pillow with calming scents before heading to bed to help you sleep better.


17. Spray cotton swabs with your perfume and hide them in sandwich bags inside your handbag for quick touch-ups throughout the day. It's much easier to carry cotton swabs in your clutch than an entire perfume bottle


18.Line your dresser drawers with tissue paper and spray them with your favorite scent to make your clothes and towels smell amazing.


19. Wrap a scented soap bar in a thin layer of tissue paper and tuck it in your drawers with your clothes to give them a light, fresh scent.


Credit : http://www.cosmopolitan.com/

Wednesday, 4 February 2015

Counting Days to FIVE

Sekejap je dah masuk Februari 2015.

Makin dekat dengan tarikh anniversary, dekat juga dengan tarikh nak FET (yang masih lagi tak tahu secara tepatnya bila).

Well, ulangtahun perkahwinan yang ke-5 akan sampai pada 14 Februari ni. Hari meraikan cinta! Opss, ini bukan meraikan valentine's day okey.. Tak pernah pun menyangka tarikh anniversary kami akan terkena tarikh ni. Ini semua berlaku dengan perkiraan tarikh oleh orang-orang tua. Masa nak tetapkan tarikh nikah dulu, rujuk mereka...Asalnya nak tetapkan 13 Februari, tapi diamati tarikh tu tak berapa elok, yang elok kena lambatkan sehari, maka jadilah 14.


Tapi dalam hati ade la seronok sikit, sebab setiap tahun tarikh ni shopping mall, tv duk berbunga-bunga cinta. Jadi kita celebrate pun rasa lebih romantis je.. hihi.

Back to the story.. disebalik bunga-bunga cinta tu, terselit juga la drama duka. Pelakon utama tak lain tak bukan adalah saya... pelakon penuh air mata, tapi masih di sebalik pintu, di dada suami saja.

Cuma ada sikit la, terlepas tulis kiasan hati di status facebook... terus dapat banyak komen. Mungkin ayatnya nampak saya dah sedih sangat... down. Komen yang datang Alhamdulillah membina. Biarpun saya tak tulis direct sedih kerana tiada zuriat whatsoever, yang komen memang faham sangat isi hati saya and they pull me back to the straight path. 

Perlu redha dan yakin dengan ketentuan Allah which He is the best of planner.

Ye, saya akui kelemahan diri saya... ibarat kalau 59 hari saya kuat dan positif, hari ke 60 mungkin tiba-tiba saya lemah dan kecewa. Dan saya mengeluh...

Itulah yang terjadi bila menghitung hari ke 5 tahun...

Tiba-tiba sedih.
Tiba-tiba kecewa.
Tiba-tiba takut.

Sedih belum punya zuriat yang didamba.
Kecewa bila usaha yang berulang kali hanya membuahkan kegagalan.
Dan takut bila fikir apa yang akan jadi kemudiannya..

Bila jadi macam tu, mula paksa suami makan supplemen macam-macam. Kalau dia buat lambat-lambat terasa macam kita seorang saja yang berusaha. Lepas tu menangis..

Malam tadi pun masih berdrama, elok sebelumnya gelak-gelak depan tv. Bila masuk je bilik untuk beradu terus sedih, Cakap pada dia, takut 5 nanti jadi 10... Terus menangis. 

Memang kita tak tahu apa yang Allah rancang, sebab itu kita takut. Sebab yang kita rancang memang cantik pada pandangan mata kita.

Dia seperti biasa biarkan saja dada dia basah dek airmata isteri... "Kita cuba lagi, cuba lagi.."
"Dah sedekahkan al Fatihah pada embrio belum..?"

Lagiiiii laju airmata ni keluar... Teringat pada entry terkini doktor cantik.

Sememangnya inilah ikhtiar semasa kami. Lepas solat fardhu, sedekahkan al-Fatihah pada embrio kita. Saya yang ajar dia... Tangisan makin laju kerana terharu dia ingat dan dia buat.

Saya ingat dia tak buat.

Wednesday, 21 January 2015

IVF Is..

IVF is equivalent to an exam.

The likelihood of passing an exam (aka. achieve a pregnancy) is increased
if you are prepared for it.

Half of the battle is won not during the battle itself
but during the preparation for the battle.

...


TRUE!

Friday, 16 January 2015

Apa Yang Tak Lepas

Salam,

Nak mengadu..

Ada terkesan sikit dengan 'bicara nasihat' seorang member. Bila duk sibuk masing-masing sembang pasal anak zuriat, yang sorang bagitau dia baru positif untuk anak ketiga.

Kita pun menyampuk la tahniah bagai then terluah sikit 'bila la masanya kami pula nak rasa'.. Mostly yang lain jawab InsyaAllah atau bersabar atau jangan putus asa.... Yang paling last jawab, 'Ada ustaz ceramah, kalau usaha banyak kali tapi tak dapat-dapat...ada benda yang tak lepas. Solat taubat banyak-banyak.'

Pang!

Baca ayat tu rasa macam makan penampor.

Yelah, saya tau.. kita sebagai manusia ni memang tak lepas dari buat silap. Jadi setiap hari seeloknya banyakkan istighfar dan solat sunat taubat... Memang kita buat ponnn (jeling-menjeling).

Tapi menjawab macam tu bagi sahabat yang susah hamil ni macam... Banyak betul dosa aku ye. Pasangan-pasangan yang takde anak ni banyak dosa eh?

Yang berderet tu okay? Lepas?

Habis yang melambak kat shopping mall mengandung pun pakaian bungkus kalah pocong tu... takde dosa? Yang duk buang anak kalah sampah sarap tepi jalan tu... takde dosa? Yang ada anak, buat macam takde, nafkah tak bagi... macamana?

Okke...saya dah dikawal emosi.. Astaghfirullahalaziimmm.

Tapi...sedih la. Banyak kali kot saya baca ayat dia tu.

Last-last saya jawab... 'Ini bukan lepas tak lepas, ini ujian. Nabi Zakaria pun tua baru dapat anak... Jenuh juga berdoa pada Allah. Nabi Sulaiman pun mana ada anak?"

Stop je kat situ.

Ingat nak sambung lagi... (Apa yang tak lepas pada nabi-nabi ni ye?) Tapi tahan aje la dengan tusukan rasukan syaitan...haha. Tak pasal-pasal bergaduh plak kat situ.

Dah kang kuar plak topik, orang takde anak mudah sentap pulakk..

(sigh)

** Pernah juga ada kes, kawan beria-ria rekemen suruh jumpa seorang ustaz untuk berubat dsbg. Disebabkan ustaz tu nun jauh di negeri pantai timur, dia bagi nombor suruh telefon saja.. boleh berubat melalui telefon gitu... Maklumat awal katanya ada 'benda' pada saya yang kacau rahim...

What? Hebat kau! Walau mula-mula dengar tu seram sejuk juga.

Disuruh beria-ria lagi katanya kena berubat dengan ustaz tu... tapi nanti nak pelepas kena la bayar dam.

Dam? Saya tanya.

Ye, dam macam haji tu.

Sebab apa?

Ye la kot-kot dulu ada buat salah yang tak lepas....

Uwaaaa... Lagi sedih saya mendengarnya. Banyak betul dosa aku ke? kenapa kena bayar dam macam haji? Belum pegi haji kott..

(sigh lagi)

Last-last bila difikir semasak ranum, saya tak kol pun ustaz tu, lain macam je bunyinya...boleh berubat dari jauh plak tu... hantar khadam ka dok mai intai aku??

Thursday, 15 January 2015

Close The Door To The Past


Dokumen Selesai!

Salam,
 
Alhamdulillah, akhirnya urusan dokumen-dokumen untuk proses 'trasporter' dah selesai.
 
Dokumen saja dulu okey. Belum lagi start enjin kereta dan drive ke penang, apatah lagi mula nak mengangkut our precious ke Pantai Hospital.
 
Walau apa pun, kira dah selesai la first stage.
 
 
Kalau ikutkan availability dan free embriologist pantai, memang bulan Disember 2014 lepas dah boleh pergi ambik sebab doc a pun cuti panjang, tapi ivf center Lam Wah Ee ada agak sedikit strict dengan flow dan dokumen-dokumen pelepasan pulak... Jadi drag sampai bulan ni.
 
Nampaknya consent & authorization letter saja masih belum cukup untuk sesiapa pun menerjah pintu ivf center depa untuk amik segala apa dalam tu. Hihi. Ada lagi dokumen-dokumen dia.
 
So far, bagi kami (saya la yang utama sebab urusan ni memang suami ambil maklum je) memang takde masalah.. Bagus la Lam Wah Ee buat susah-susah dan strict sikit bab nak pindahkan embrio ni, sebab.... precious kott.
 
Kan? Kita yang buat IVF dengan kos yang mahal, dipenuhi tekanan dan sebagainya ni, belum tentu pun lagi dapat banyak embrio untuk frozen. Yang first kami takde pun, bila yang 2nd ni ada sayangnya alahai... macam dah anak-anak.
 
Dulu masa masih di penang, ada kursus yang perlu dihadiri dan perjalanan memang lalu sebelah hospital... tengok je hospital terus berlinang air mata. Rasa macam ada anak, tapi tak boleh nak bawak pulang. Siap cakap dalam hati, "Hai babies, nanti ibu datang ambik ye...kita balik rumah." (uwaaaa)
 
Dan, takde lah juga orang yang menyamar suka-suki nak ambik precious kita tu.. (ada ke?) hihi... atau mengelakkan tertukar atau sebagainya la.
 
Saya personally suka cara IVF Center Lam Wah Ee ni handle. Dari awal memang kami ingat just serahkan je A to Z ke IVF Center Pantai, biar depa handle dan berkomunikasi masing-masing. Tapi kami dapat makluman yang IVF Center Lam Wah Ee insist kami sendiri hubungi mereka untuk urusan ni.
 
Pertama, depa minta kami suami isteri sendiri yang pergi ambil. Tapi memang agak mustahil la sebab dalam entri sebelum ni saya dah highlight yang Pantai tak galakkan patient ambik sendiri atas sebab-sebab tertentu.
 
Bila dibincang-bincang, depa minta pulak kami sendiri yang call dan bagitau lisan. So okey la. Later the day saya pun call maklum hajat kami semua... Lepas dari tu, kami diminta pula untuk tandatangan satu lagi dokumen original tentang termination embryo storage depa....terpaksa la pos mengepos dokumen tu pulak.
 
Asalnya lepas sign nak kirim je pada embriologist pantai supaya dia boleh pass masa pi ambik tu, tapi nampaknya sampai stage ni, embriologist pantai pun dah tak berani nak memandai...dia risau kot kang pergi tapi masih tak lepas, or masih nak dokumen lain lagi.
 
Memang betul pun, bila kami dah pos sendiri baru Lam Wah Ee maklum yang mereka perlukan juga salinan ic person yang nak datang ambil. Haha. Dah tak pasal-pasal saya dah jadi ORANG TENGAH. Yang asalnya sepatut goyang kaki je. Lepas call Lam Wah Ee, call plak Pantai. And so on.
 
Takpe lah...I like! I like!
 
Security memang tip top IVF Center Lam Wah Ee ni. Bila saya involve macam ni pun rasa dia lain tau...Tak boleh nak cerita macam mana, tapi memang... Lain. Yang penting selesai.
 
Lepas selesai hal dokumen tu, depa minta pula Pantai datang pada 12 Jan 2015 untuk ambil tapi bila maklum kepada Pantai, mereka tak dapat nak ambil pada tarikh tu memandangkan ada banyak kes IVF yang perlu diselesaikan. Yela, doc dah masuk, ramai la patient yang nak OPU, ET.. Jadi takpela lagi... kami tak nak paksa, biar selesai urusan rakan-rakan yang tengah buat IVF bulan ni. Bukan orang lain, kawan-kawan saya juga... Dah selesai nanti, bila free pergi la ambil. Kami pun rancangnya nak FET bulan April. Balik Korea la baru pergi jumpa doc... Oppss!
 
Kita mudahkan urusan orang, harap Allah mudahkan urusan kita pulak.
 
Semoga baik-baik adanya di sana, dah perjalanannya nanti... Amiin.

Wednesday, 7 January 2015

2015 Goals


I want to see the two lines in HPT.
I want to read high number in Beta HCG test.
I want to get pregnant.
I want to tell my husband that he's going to be a father.
I want to tell the world that we finally succeed the IVF journey.
I want to see and feel our precious baby growing inside my womb.
I want to be a mother. We want to be parents.

InsyaAllah. If God wills it.