Monday, 29 September 2014

Mixed Feelings!

Salam,

 
Yes, Allah is the best planners.
 
Baru je hari tu post pasal kami dah ready nak buat FET kan? Tup-tup minggu lepas sampai surat pertukaran pulak.. Saya ditukarkan bertugas di KL. Dibuat sadisnya, tarikh lapor diri tu sama hari dengan appointment saya di klinik. Sob sob.
 
Mula-mula macam tergamam sekejap. Tak la sekejap sangat, sampai balik rumah kot. Hari tu, drive balik kerja haru sikit.. tekan minyak pada gear N la.. masuk parking dalam garaj dengan handbrake tak turunkan laa... which is, kesalahan yang saya tak pernah buat.
 
Esoknya baru okey sikit, walaupun perasaan masih on off.
 
Sebenarnya saya bersyukur juga dapat berita pertukaran ni... sebab memang diri sendiri merancang nak pindah. Hehuuww.
 
Dan ini merupakan permohonan kedua saya dalam tempoh dua tahun berturut-turut ni. yang pertama  buat surat tukar lepas failed 1st ivf di metro klang, bulan Jun 2013. Sebabkan nak cuba lagi dan tak nak ulang alik jauh dari penang ni, minta la tukar.. Bos sain nakkan pengganti. So, seperti orang lain yang pernah mohon, kalau takde suka sama suka memang tak dapat la... Jadi dapat surat permohonan tak berjaya bulan Nov 2013.
 
Bila dah tak dapat tu, kami dengan perasaan tak sabar nak anak... rancang la buat IVF di Hospital Lam Wah Ee Penang ni pulak. Dan sekali lagi diuji... dalam 2ww tu dapat berita suami ditukarkan dari selatan thai ke hilir perak pulak. Mengganggu emosi betul.. Dan ditakdirkan Allah, 2nd IVF pun tak berjaya tetapi alhamdulillah kali ni ade frozen embies!
 
Disebabkan sekarang dah makin jarang jumpa suami sebab jarak makin jauh.. maka saya apply permohonan tukar kali kedua, Jun 2014. Juga JUN! Hehe, beza setahun sepuluh hari dari tahun lepasnya punya surat.
 
Alhamdulillah yang ini bos dengan baik hatinya lepaskan tanpa pengganti... mungkin dia baru faham masalah fertility saya tak? Wallahualam.
 
Ape pun, walau dengan ada sikit rasa sedih.. officially saya call klinik hari ni untuk batalkan temujanji dan FET rancangan saya... InsyaAllah dah selesa dengan tempat kerja dan rumah baru, kami akan datang membuat fertility vacation ke Penang ni...
 
Laagipun mesti rindu pada 4 snowbabies kami... Huhu.
 
So sekarang mula projek packing barang!
 
*Usaha nak duk rumah sendiri katakan... itu yang buat seronok sikit, selama ni asyik menyewa je..


Bye

Friday, 19 September 2014

Orang Tak Rasa Apa Kami Rasa

Salam friends,
 
Terkejut dengan status Dr Zubaidi pagi ni. Kalau benar, apa akan jadi pada kos rawatan kesuburan kita ye?
 
IVF-ICSI sekarang pun dah berbelas ribu. Esok mahu cecah dua puluh. Yang berbelas ni pun 2 kali buat, 2 kali korek simpanan tak dapat-dapat anak pun... Haaiihh.
 
Rasa nak menangis..
 


Kalau ikut apa yang kerajaan war-war kan, harga ubat takkan naik. Tapi.. kalau pembekal beli ubat dari kilang kena GST 6%. lepas tu hospital beli dari pembekal kena lagi 6%... end up user macam kita ni total berapa?

Directly tak kena tapi INDIRECTLY?

Memang akan kena juga rasanya..

Saya wassap screenshot ni pada encik suami, dia balas "Jadi kena buat la.." (Ertinya kami kena FET cepat-cepat)

Kalau ikut kemampuan kami, InsyaAllah memang kami boleh buat dalam masa terdekat. Alhamdulillah kewangan mengizinkan. Saya kesiankan kawan-kawan seperjuangan saya, yang senasib.. tak semua boleh nak teruskan saja. Ada yang kena menyimpan, ada yang sampai kena buat loan untuk rawatan kesuburan ni...

Sedih.

Orang yang tak rasa apa yang kami rasa, memang takkan rasa apa-apa!

Wednesday, 17 September 2014

Kami Mulakan Lagi Perjalanan Ini

Assalamualaikum,

Hari ni hari kedua untuk cycle baru.. secara rasminya saya dah kontek doktor memberitahu kami dah sedia untuk FET.

Saya kira ini sebagai 60 % kehendak suami dan 40 % saya yang menurut perintah. Sebenarnya hati dua-dua mahu.. tapi suami memang melebih-lebih. Dari hari tu saya dah highlight yang incik suami asyik mengajak FET kan? Saya kata macam tak ready.. sebab itu, sebab ini..

Last-last minggu lepas kami berdrama.. saya menangis, dia tinggi suara, sedu-sedu, pujuk-pujuk, peluk-peluk, kiss-kiss... tiba-tiba confirm nak FET bulan ni.

Berulang kali saya tanya dia, "Betul ke tak ni? Confirm ke? Sayang takut.."
Dia jawab, "Tawakal lah pada Allah. Kita usaha."

Saya diam. So.. okay.

Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim.
Kami mulakan lagi perjalanan ini.

Tuesday, 9 September 2014

Surah Al-Insyirah

Salam,

Selalu bila petang-petang, sementara menunggu waktu Maghrib saya suka pasang TV channel 106 Astro Oasis. Selain banyak zikir yang boleh diikut sama, ada bacaan ayat suci Al-Quran yang boleh dibaca sambil mendalami maksudnya.

Setiap kali tu memang airmata menitik. Rasa kerdil diri ini. Rasa takut. Seperti Yang Maha Kuasa sedang berbicara dengan kita.

Ada satu hari, sampai teresak-esak saya dibuatnya. Terpukul dengan satu surah mudah, tapi tak pernah betul-betul difahami yang tersurat dan tersirat. Jahilnya saya.


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.



(1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?
(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);
(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?
(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Ayat 5 dan 6 tu yang sangat terkesan. Diulang dua kali. Kenapa begitu?

(Ok, airmata dah menitik)

Saya cuma nak ingatkan diri saya yang lemah ni.. semoga tidak berputus asa dengan DIA.

'Setiap kesukaran disertai dengan kemudahan.

Monday, 8 September 2014

Tunggu atau tak?

Salam,

Lagi 2 hari nak cukup 2 bulan.. Rasanya diri ni dah bebas dari kesedihan lalu. Maka dalam hati pun muncul lah rasa nak buat FET.

Sebenarnya encik suami yang dah tak sabar. Kalau ikutkan dia, dari period bulan lepas lagi dah sebut..

'Jom buat FET. Abang rindu.. '
'Bila sayang nak buat? '
'Jom kita gamble je buat nak..? '

Lepas je beta test tu negatif, saya sebenarnya dah tawar hati. Rasa nak rehat, tak nak fikir pasal usaha untuk dapatkan anak. Kalau ditakdirkan kami hidup berdua, berdua saja lah.

Memang saya tiada perasaan setiap kali encik suami tuturkan ayat-ayat di atas.. Setiap kali juga saya jawab dalam kepala saya.. 'Tahun depan la.. '

Tapi di mulut.. 'Tunggu masa sesuai, sihatkan badan balik dulu.. '

Sebenarnya.. Ada perkara yang buat saya menangguhkan proses FET itu.

Pertama, encik suami dah pindah tempat kerja yang lebih jauh dari sebelum ni.. Jadi, lumrah kehidupan, hidup yang memang sedia sedih bertambah sedih.. Malam weekdays makin sunyi.. Weekend pun selalu sorang dah.

Jadi saya usahakan memohon pertukaran mengikut suami supaya kami dapat tinggal sebumbung.

Alhamdulillah, permohonan kali kedua ni pengarah sudi melepaskan saya tanpa pengganti.. Maka, sekarang adalah proses menunggu keputusan dari ibu pejabat dan penempatan.

Saya tangguhkan FET tersebut sebab ini lah.. Takut bila kami on proses.. Skali saya pula kena pindah. Kan renyah, susah, penat.. Sape nak kemas rumah tu nanti? Rumah sini, rumah sana...

Tapi encik suami selalu jawab, 'Takpe, abang buat semua.. '

Krik krik.. Krik krik..
Yeah, right.

Haha. Saya memang tak percaya dia nak buat.. Dan saya tak percaya dia boleh buat. Lagipun saya ada satu penyakit.. Tak percayakan orang buat kerja saya. Nati dia buat lain tak seperti yang saya harapkan!

Yela, suami yang kemas... Mesti sepah yang lebih. Kann?

Tapiiii... Macam lama sangat je menunggu keputusan ni. Tanpa pengganti pun lama ke..

Sabar saya pun dah jadi tak sabar nak mula balik. Seminggu dua ni asyik fikir nak FET je. Lagipun memang tengah menunggu AF ni.. Kalau surat lambat lagi keluar, rasa macam bulan ni dah nak telefon Dr untuk temujanji. Nak gamble je.  Buat biasa, macam natural. Tak terlalu berharap.

Arghhh. Tensen.

Tunggu atau tak?