Tuesday, 20 May 2014

CD 3 - Blood Work

Salam,

Keputusan tesa dah dapat, hubby pun dah ceria gembira. Sekarang giliran saya pulak. Kali ni kena buat blood test untuk check hormon. Pemeriksaan perlu dibuat antara day 2 - 4 menstrual period, jadi perlulah menunggu Aunt Flo (AF) datang bagi bulan april dulu.

AF ni kalau ditunggu-tunggu, main-main pulak dia. Bulan Mac, AF datang pada 29 hb. Bulan April, tak datang! Bulan Mei dia muncul awal-awal 4 hb.

Sebenarnya takde yang pelik pun kat situ. Actually period bulan Mac tu dah masuk april skali sebab dia datang hujung bulan. Disebabkan dah hujung sangat tarikhnya tu, maka minggu tak boleh solat adalah termasuk awal bulan April.

Bulan April pulak cycle jadi panjang (memang dah jadi kebiasaan bagi saya lepas kawin, masa anak dara elok je 28 hari). Kali ni cycle length 36 days, so AF datang 4 hb Mei.

Pada CD 3 baru saya menjengah ke hospital untuk blood test tersebut. Lambat sikit sebab menunggu suami lapang dari jadual mengalahkan menteri dia :p. Lagipun dia dah janji pada saya, untuk tak biarkan saya ke hospital sendirian IVF kali ni (saya paksa dia berjanji actually!)

Kalau mengikutkan tahap kesabaran hati yang tipis ni, rasa on CD2 saya dah nak pergi, tapi sebab menunggu dia jadi delay. Dah ada terfikir nak drive sendiri pun (sebab mmg survivor.. haha) tapi tahan-tahan, sabar-sabar... kena pergi dengan dia jugak!

So on CD3 kami pergi, kali ni cuma jumpa nurse untuk dapatkan borang blood test, tak perlu jumpa doktor. Kebetulan pula hari Selasa adalah operation day, jadi klinik memang takde orang.

Hmm, nasib baik jugak kami pergi berdua. Rupa-rupanya bukan saya seorang saja yang kena buat blood test, suami pun kena juga! (awat la tak habaq awai-awai nurse sayang..) Dalam hati dah bersyukur sangat tak mengikut kata nafsu tak sabar tu. Kalau tidak.. dua kali kerja. Lagi pun, tak boleh nak komplen sebab saya datang pun main terjah je... Lupa pulak nak call buat appointment, so agak makan masa sebab diorang kena cari fail saya dulu.. Hehe.

Takpe, anggap Allah dah bantu saya. Sabar je sikit, dia permudahkan urusan. Kan?

So, blood test untuk suami tu katanya untuk cek HIV. Maklum la, kan sperm suami dibekukan, nanti nak handle tu diorang takut jangkitan kot? Saya pun dicheck jugak.

Sembang-sembang tu saya cakap juga pada nurse, 'HIV test dulu dah buat." Dia tanya, 'Bila?'
Sengih-sengih saya jawab, 'Sebelum kawin..' Hehe. 'Dah lama maaa...' OK. OK.

Seriau gak la, bila tau banyak pulak test nak kena buat ni, maknanya kena amik darah banyak. Saya ni, tak takut jarum. Tak takut doktor, mahupun nurse. Tapi tangan saya ni urat memang invicible!

Setiap kali amik darah, saya rasa kesian kat nurse pasal cari urat tak jumpa-jumpa. Pastu, kalau jumpa pun sat je.. baru dapat sikit darah dah kering. Kena cucuk tempat lain pulak. Dari sebesar- besar jarum normal, tukar butterfly, last skali jarum baby.. Tu pun belum tentu.

Saya dah biasa, nurse ni la yang tak biasa. Padahal memang kat Lam Wah Ee ni, yang bahagian blood work, kerja hari-hari memang amik darah je. Jumpa saya... haa, baru dia tau skill dia belum cukup terer. Keh3.

Ada la dalam setengah jam dua orang nurse mengerjakan saya.. sampai 4 tempat cucuk. Dari lengan kanan ke lengan kiri ke belakang tapak tangan.... Haaa, yang ni memang sebak sikit la nak cerita. Sebab tempat last call belakang tapak tangan tu, cucuk kat situ memang sakit.. takde lemak kot. Sape belum penah rasa boleh la try... keh3. Nak nangis pun ada, padahal dulu masuk wad, tiap-tiap hari nurse balun kat situ boleh je tahan.

Kali ni nurse muda tu sampai berulang-ulang kali sebut, "Kami sayang you. Kami sayang you.. Sorry aaah." Kesian kot duk mencucuk saya... Saya pulak kesiankan dia.




Lebam ni baru je mula nampak, beberapa hari kemudian punya biru,
macam kena tumbuk. Hehe.

Suami saya takut jarum. Tengok je jarum hala ke dia, terus dia wujudkan hikmat kejungkan badan. Keras. Haha, tapi sekali cucuk je siap! Dia siap leh amikkan gambar saya tengah dikerjakan nurse... gelakkan saya. Ceh!

Alhamdulillah, dapat jugak la amaun darah yang diorang perlukan, jasa belakang tapak tangan. Akibatnya saya balik bertempek-tempek plaster. Dah tak dapat nak tekan tempat kena cucuk tu untuk kurangkan biru.

Selang 2, 3 hari... lebam! Kalau orang tengok mesti kata kena dera ngan suami. Love bite mustahil la kannnn... Hahahahaha!

4 comments:

  1. adoi...mcm terasa rasa sakitnya kena cucuk tu... i pun susah juga nak cari blood vessel nya, tapi x le susahnya mcm nolly ni... x pe...dah biasa kan cucuk2 ni... x serik pun... hehehhe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang kat perut tak sakit, yang kat tangan ni lebih-lebih... hehe, tabah je la.

      Delete
  2. Susah2 dahulu,senang2 kemudian :-)..semoga Allah permudahkan segala urusan sis..Ameen..

    ReplyDelete