Saturday, 26 April 2014

Sperm Freezing And Storing

Salam Readers,

Dulu, masa buat IVF/ICSI di Metro, suami ada berkeinginan untuk freeze kan sperma dia. Tapi doktor kat situ kata, diorang tak buat dan kualiti sperma kalau dah simpan takut jadi tak bagus. Better pakai yang fresh. Jadi pada masa saya OPU, suami saya menjalani prosedur TESE.

Beberapa bulan sebelum kami mulakan rawatan di Hospital Lam Wah Ee, suami saya masih lagi menyuarakan keinginan yang sama. "Kalau la boleh freeze dan simpan sperm abang.." Dia berkeinginan macam tu sebab bagi dia, bagus la jalani prosedur untuk dia dulu, lepas tu sperma tu bekukan, then dia pun boleh recover balik dari prosedur supaya nanti dapat menjaga saya semasa OPU dan ET.

Kadang-kadang rasa malas nak melayan keinginan dia, rasa macam tak logik.. Ada ke hospital yang buat sperm freezing? Tapi betul juga kata dia.. Dulu saya punya prosedur OPU dan dia punya TESE pada hari yang sama. Dua-dua kena bius penuh... Seharian di hospital dan memerlukan orang lain menjaga kami. Pada masa tu, saya angkut Ummi dan Abah, dan dia angkut adik lelaki dia. Balik rumah pun dua-dua masih lemah, loya, nak pitam, semua rasa ada... Jadi sekarang, kami jauh dari keluarga.. Kalau prosedur serentak dalam hari yang sama lagi, kami nak angkut siapa pulak?

Alhamdulillah, di Hospital Lam Wah Ee ada prosedur tu. Belum sempat suami saya bertanya, Dr Ng dah pun cerita.. Cara mereka di situ adalah, surgeri ambil sperma suami kemudian check untuk tengok ada sperma atau tidak, kalau ada, bekukan dan barulah officially pasangan tersebut boleh menjalani IVF/ICSI.

Dan surgeri tersebut adalah TESA, bukan TESE seperti di Metro IVF. TESA kata doktor, tidak memerlukan bius penuh dan hanya setempat sahaja.

Hmm. Suami sayalah yang paling gembira dengan berita itu.. He5. (Gara-gara serik simptom selepas bius)

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sperm freezing ni boleh la tengok penerangan di bawah..
* * *
Sperm freezing and storage is the procedure of freezing sperm cells in order to preserve them for future use. Sperm cells have been frozen and thawed successfully for more than 40 years. By using special technologies and then keeping it in liquid nitrogen (-196°C) sperm can be stored for many years while still maintaining a reasonable quality.

Why would I want to freeze sperm?

Unfortunately, life is unpredictable. There are many situations that could interfere with your future fertility. These may include:
  • chemotherapy or radiation therapy
  • certain types of pelvic or testicular surgery
  • vasectomy
  • high risk occupations or sports
  • diabetes may cause erectile difficulty
  • male away from home on day of assisted reproductive treatment
How many sperm samples do I freeze?

Everyone’s situation is different. Most men freeze between two and five samples. Some choose to freeze many more samples. In many cases the time interval prior to surgery, chemotherapy or radiation therapy will be the deciding factor. We recommend abstaining from intercourse and ejaculation for at least two days but not longer than five days before the first sample and for about two days between the samples.

Sperm Storage

Sperm can be frozen indefinitely. Scientifically there is no limit to the length of time that sperm can be stored in a frozen state. Damage can occur to the sperm during freezing and thawing, not while it is frozen. The duration of time in storage does not influence the success rate.

Could there be a problem with the quality of sperm?

Yes, there may be a problem with the number and quality of the sperm, especially in men who are about to undergo cancer treatment. Their underlying illness may have caused a reduction in the sperm count or in the motility (movement) of the sperm. It may be advisable to freeze even more specimens in such situations if time and treatment permits.

If the sperm count or motility is low, the thawed samples may not be suitable for Intra-Uterine Inseminations. However, we can still use them for In Vitro Fertilisation (IVF) and Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI), where individual sperm are injected directly into the eggs. These procedures are much more complex and costly, but can result in pregnancies even in cases where the sperm count is very low or the sperm are functionally impaired.

Are there any problems with the children arising from the use of frozen / thawed sperm?

Research has shown no difference in the rates of abnormalities or birth defects among children conceived with fresh versus frozen sperm. However, there are some theoretical concerns that chemotherapy drugs may have unknown effects on the sperm or the offspring. If possible, it is best to freeze the specimens before chemotherapy begins.

2 comments:

  1. I pon x suka simptom lepas kena bius... pening and memang muntah2...memang perlukan org jaga kita... Alhamdulillah, Allah permudahkan utk Nolly and husband kali ni...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.. Rasa macam tak percaya tengok suami keluar operation theater melenggang..

    ReplyDelete