Monday, 28 April 2014

Surgical Sperm Retrieval And Its Use In Infertility Treatment

For most of human history, fertilisation of a single egg produced by the female partner involved a swimming race between millions of sperm. The single winning sperm was the one that entered the egg first. The modern infertility treatments intracytoplasmic sperm injection (ICSI) and in vitro fertilisation (IVF) now make it possible to extract a single sperm and use it to directly fertilise an egg. The latest surgical sperm retrieval techniques combined with ICSI and IVF also mean that infertility can be overcome even in men who produce hardly any sperm.

A low sperm count is a common cause of male infertility but if a man produces even the tiniest number of sperm in his semen, these can be collected fairly easily. Men who ejaculate no sperm, because of blocked tubes in their testes, or because of a genetic condition that prevents their sperm being released, require some form of surgical sperm retrieval to enable intracytoplasmic sperm injection to take place.

Methods of Surgical Sperm Retrieval

The main methods of surgical sperm retrieval available include:
  • PESA: percutaneous epididymal sperm aspiration.
  • MESA: microsurgical epididymal sperm aspiration.
  • TESA: testicular sperm aspiration. This includes testicular fine needle aspiration (TFNA).
  • TESE: testicular sperm extraction.
  • Microdissection TESE.
  • Perc biopsy: percutaneous biopsy of the testis.
Which method is used depends on the nature of the problem in the male partner, which needs to be explored carefully first.

Tests Required Before Surgical Sperm Retrieval

A man that produces no sperm in his semen is said to have azoospermia. This may be because of a blockage in one of the tubes that carry sperm from the areas of the testes where they are produced, out to the penis during ejaculation. Obstructive azoospermia can be caused by testicular cancer, as the tumour presses on the vas deferens. This type of cancer is common in young men and can be treated successfully. It can, however, lead to infertility, so surgical sperm retrieval may be performed to store some sperm before treatment begins.

Other conditions cause non-obstructive azoospermia, including having an abnormal cystic fibrosis gene. Men with this condition may not show all the symptoms, but they often have no vas deferens.
Surgical sperm retrieval is possible but there is a 50:50 chance that the embryos produced by subsequent ICSI and IVF will have the same genetic abnormality. Options then include using a sperm donor and intrauterine insemination (IUI) or IVF, or having pre-implantation genetic diagnosis (PGD) performed on the embryos to select ones that carry the normal gene.

If the problem that underlies poor sperm production is physical rather than genetic, or if a couple wants to have children after the male partner has had a vasectomy that cannot be reversed, surgical sperm retrieval can go ahead.

Surgical Sperm Retrieval Techniques Used When Obstruction Is The Problem

When the release of sperm is prevented by a blockage in the vas deferens, or by a vasectomy, several techniques can be used to retrieve the large numbers of sperm that remain inside the testes. The first three involve aspirating sperm using needles or tubes placed through the skin of the testis and are carried out under local anaesthetic. The fourth requires open surgical sperm retrieval and is usually carried out under general anaesthetic.
  • TESA: testicular sperm aspiration. This involves placing a needle attached to a syringe through the skin of the scrotum and simply sucking out the fluid inside the testicle.
  • PESA: percutaneous epididymal sperm aspiration. This involves the same needle and syringe technique but the needle is placed directly into the epididymis.
  • Perc biopsy: percutaneous biopsy of the testis. This is similar to TESA, but a larger needle is used. This is a 14 gauge needle usually used to biopsy testicular tissue and it usually extracts a larger number of sperm.
  • MESA: microsurgical epididymal sperm aspiration. An open surgical sperm retrieval procedure that uses an operating microscopy to locate the tubules of the epididymis precisely, so that large numbers of sperm can be extracted.
Some small studies have been done to compare success rates after the different types of surgical sperm retrieval. These concluded that MESA gives the highest number of sperm, with a hundred times more sperm being recovered compared to TESA and perc biopsy. MESA also produced sperm that were better swimmers and therefore more useful for infertility treatments, including IVF and ICSI.

Surgical Sperm Retrieval Techniques When There Is No Obstruction

Men who have no sperm in their semen, despite having clear tubes in their testicles, usually have a problem with the process of sperm production. It is unlikely that sperm are present in large numbers, so the surgical sperm retrieval techniques required are more invasive.
  • TESE: testicular sperm extraction. This involves opening up the scrotum and taking a large volume of testicular tissue, perhaps from several regions of the testicle. Sperm are then retrieved using a microscope to identify individual sperm.
  • Microdissection TESE. A similar technique but a microdissecting microscope is used to pinpoint the tissue to be removed. This aims to cause less damage to the structure inside the testicle, and to therefore have fewer after effects such as blood supply problems caused by tiny blood vessels being cut. It also appears to increase the number of sperm that can be retrieved.
Success Rates After Surgical Sperm Retrieval

Evidence is still accumulating because all of these infertility treatments are relatively new, but one of the most successful combinations appears to be MESA followed by ICSI, which has reported fertilisation and pregnancy rates between 45 % and 52 %.

Source: http://fertility.treatmentabroad.com/treatments/surgical-sperm-retrieval-pesa-tesa-mesa

Saturday, 26 April 2014

Sperm Freezing And Storing

Salam Readers,

Dulu, masa buat IVF/ICSI di Metro, suami ada berkeinginan untuk freeze kan sperma dia. Tapi doktor kat situ kata, diorang tak buat dan kualiti sperma kalau dah simpan takut jadi tak bagus. Better pakai yang fresh. Jadi pada masa saya OPU, suami saya menjalani prosedur TESE.

Beberapa bulan sebelum kami mulakan rawatan di Hospital Lam Wah Ee, suami saya masih lagi menyuarakan keinginan yang sama. "Kalau la boleh freeze dan simpan sperm abang.." Dia berkeinginan macam tu sebab bagi dia, bagus la jalani prosedur untuk dia dulu, lepas tu sperma tu bekukan, then dia pun boleh recover balik dari prosedur supaya nanti dapat menjaga saya semasa OPU dan ET.

Kadang-kadang rasa malas nak melayan keinginan dia, rasa macam tak logik.. Ada ke hospital yang buat sperm freezing? Tapi betul juga kata dia.. Dulu saya punya prosedur OPU dan dia punya TESE pada hari yang sama. Dua-dua kena bius penuh... Seharian di hospital dan memerlukan orang lain menjaga kami. Pada masa tu, saya angkut Ummi dan Abah, dan dia angkut adik lelaki dia. Balik rumah pun dua-dua masih lemah, loya, nak pitam, semua rasa ada... Jadi sekarang, kami jauh dari keluarga.. Kalau prosedur serentak dalam hari yang sama lagi, kami nak angkut siapa pulak?

Alhamdulillah, di Hospital Lam Wah Ee ada prosedur tu. Belum sempat suami saya bertanya, Dr Ng dah pun cerita.. Cara mereka di situ adalah, surgeri ambil sperma suami kemudian check untuk tengok ada sperma atau tidak, kalau ada, bekukan dan barulah officially pasangan tersebut boleh menjalani IVF/ICSI.

Dan surgeri tersebut adalah TESA, bukan TESE seperti di Metro IVF. TESA kata doktor, tidak memerlukan bius penuh dan hanya setempat sahaja.

Hmm. Suami sayalah yang paling gembira dengan berita itu.. He5. (Gara-gara serik simptom selepas bius)

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sperm freezing ni boleh la tengok penerangan di bawah..
* * *
Sperm freezing and storage is the procedure of freezing sperm cells in order to preserve them for future use. Sperm cells have been frozen and thawed successfully for more than 40 years. By using special technologies and then keeping it in liquid nitrogen (-196°C) sperm can be stored for many years while still maintaining a reasonable quality.

Why would I want to freeze sperm?

Unfortunately, life is unpredictable. There are many situations that could interfere with your future fertility. These may include:
  • chemotherapy or radiation therapy
  • certain types of pelvic or testicular surgery
  • vasectomy
  • high risk occupations or sports
  • diabetes may cause erectile difficulty
  • male away from home on day of assisted reproductive treatment
How many sperm samples do I freeze?

Everyone’s situation is different. Most men freeze between two and five samples. Some choose to freeze many more samples. In many cases the time interval prior to surgery, chemotherapy or radiation therapy will be the deciding factor. We recommend abstaining from intercourse and ejaculation for at least two days but not longer than five days before the first sample and for about two days between the samples.

Sperm Storage

Sperm can be frozen indefinitely. Scientifically there is no limit to the length of time that sperm can be stored in a frozen state. Damage can occur to the sperm during freezing and thawing, not while it is frozen. The duration of time in storage does not influence the success rate.

Could there be a problem with the quality of sperm?

Yes, there may be a problem with the number and quality of the sperm, especially in men who are about to undergo cancer treatment. Their underlying illness may have caused a reduction in the sperm count or in the motility (movement) of the sperm. It may be advisable to freeze even more specimens in such situations if time and treatment permits.

If the sperm count or motility is low, the thawed samples may not be suitable for Intra-Uterine Inseminations. However, we can still use them for In Vitro Fertilisation (IVF) and Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI), where individual sperm are injected directly into the eggs. These procedures are much more complex and costly, but can result in pregnancies even in cases where the sperm count is very low or the sperm are functionally impaired.

Are there any problems with the children arising from the use of frozen / thawed sperm?

Research has shown no difference in the rates of abnormalities or birth defects among children conceived with fresh versus frozen sperm. However, there are some theoretical concerns that chemotherapy drugs may have unknown effects on the sperm or the offspring. If possible, it is best to freeze the specimens before chemotherapy begins.

Wednesday, 23 April 2014

Lemon Bersifat Alkali?

Really?

Itulah pertanyaan saya bila orang cakap lemon adalah bersifat alkali. Sebab entry sebelum ni baru je saya cakap yang lemon adalah MASAM kan? Jadi bila masam kita memang dah diajar sejak dari sekolah ia sifat asid.

Jadi dari mana jadinya alkali?

Saya baru saja mendapat jawapannya sendiri, bila beberapa pertanyaan yang dibuat tiada jawapan kukuh. Semua jawab, "kalau google dia kata lemon alkali."

Yeah, but how? How? Itu yang saya nak tahu.

Ada satu kes yang buat saya betul-betul cari jawapannya. Masa pertandingan CITEC 2014 minggu lepas, saya ada buat lawatan ke booth-booth peserta yang lain. Suddenly saya stop pada booth pelajar yang buat mesin untuk cek sifat sesuatu benda. Antara bahan-bahan yang ada atas meja dia, saya tertarik pada lemon nan sebijik tu. Hehe.


Terus saya kata, "Cuba awak cek lemon ni sifat apa?"

Pelajar tu jawab, "Asid Puan."

"Cuba la test, saya nak tengok." Punya curious kan? Terpaksa la pelajar tu on mesin dia yang dah sedia off...

Dan memang terbukti la lemon tu bersifat asid.

Pastu bila pulak jadinya alkali? (Soalan lagi)

Hasil pembacaan, saya dapat tahu yang lemon ni adalah bahan 'alkaline forming'. Yang bermaksud, memang sifat dia asid tapi bila dah masuk dalam badan kita, dia jadi alkali.

Ini sebab asidnya adalah citrus acid, dan ia adalah asid yang lemah. Bila ia dah selesai menjalankan tugasnya memberi tenaga dalam metabolisma, ia akan disingkirkan dengan mudah melalui peluh dan pernafasan. ASH pula, atau lebih dikenali sebagai The End Product of Metabolisme, akan bertindak balas dengan badan untuk menjadikannya bersifat alkali.

Macam mana ASH tu bertindak tak payah la kita selidik detail sangat ye, kang jadi matapelajaran sains pulak. Hehe.

So okay, baru saya 100% terima yang lemon tu alkali. Hoorey!!

Seronok gila kot, sebab saya hantu lemon jugak. Especially pada hari-hari panas, dapat minum lemonade. Perghhh!!! Tambah pulak dengan khasiatnya tengah-tengah TTC ni, memang A lah.

Jadi sekarang bertambah giat la usaha saya mengalkalikan badan before next IVF/ICSI. Tiap-tiap hari bawak air kosong resepi baru, potong lemon dan sumbat dalam tu... Ngeee!

Nak tengok gambar ke, tak yah la... Malas nak snap.

* * *
Teringat pulak pada satu peribahasa Omputih, 'If life gives you lemon, make lemonade!'
* * *
Petua buat air lemon, ni pure takde gula okeh... bukan lemonade.
Potong je lemon tu bulat-bulat 2-3 keping masuk lam botol air anda, kalau biar semalaman lam peti lagi syok, esok sejuk2 je... Tapi sekarang saya buat pagi sebelum pergi kerja. Campur air kosong biasa je. Awal-awal memang kurang masam, bila petang tuuu, sendiri mau ingat la.
Kalau masuk skali dengan kulit, dia akan ada rasa pahit sikit kesan kulit tu. Hari ni rajin buang kulit letak isi je... huishh, masam kenyit-kenyit mata jadinya. :-)


Tuesday, 22 April 2014

Asid Atau Alkali?

Salam,

Dulu saya tak pernah ambil tahu pasal makanan berasid atau beralkali. Cuma tau sikit-sikit sifatnya. Masam of course la asid kan? dan alkali, hmm.. entah la macam mana ye? Yang confirm tahu sangat adalah yang mana banyak karbohidrat sebab nak kurus punya pasal. He5.

Jadi bila bersiap-sedia untuk IVF kedua ni, baru la terbuka minda mengenai sifat-sifat makanan ni. Orang kata, makanan yang terbaik untuk tubuh kekal sihat adalah sesuatu yang bersifat alkali. Kalau badan terlebih asid, maka badan mudah tak sihat dan lebih buruk akan mengundang pelbagai penyakit. Mereka yang mengidap kanser berkemungkinan besar sebab badannya banyak asid.

Oh, ok! Jadi, makanan apa yang beralkali tu?

Setelah beberapa pertanyaan dan research dibuat, maka saya dapat kongsikan dengan anda gambar di bawah:



Sebenarnya melambak gambar-gambar macam ni kat google images okey.. He5.

Dari gambar, apa yang anda boleh lihat adalah contoh sebilangan makanan dan sifatnya. Sekali tengok pun dah tau kan? Yang tak elok tu lah berasid, makanan manis-manis, air karbonat atau air gas kata kita... Dan yang alkali adalah buah-buahan dan sayur-sayuran.

Simple!

Alhamdulillah, takde la rasa ralat sangat bila tahu benda ni sebab saya memang pemakan sayur dan penggila buah-buahan... (penggila, ada ke? :-p) Kalau tengok balik betul-betul, sebenarnya piramid makanan yang kita duk belajar kat sekolah dulu memang dah tekankan pemakanan ni... kena makan banyak sayur & buah. Tapi biasa la, bila dah besar, rasa makan nasi banyak lagi sedap! Hehe...

Okay, tapi jangan dilupa juga ye.. Kita sebagai orang Islam, mengamalkan pemakanan sunnah adalah yang terbaik, seperti buah kurma, air zam-zam, delima, kismis... ini semua bagus untuk alkalikan badan.

Cuba tengok contoh makanan yang ada dalam Al-Quran ni.. saya snap gambar ni dari buku yang saya beli, tajuknya 'Allah Doktorku, Wahyu Ubat Penyakitku' terbitan Telaga Biru.


Jadi, marilah kita sama-sama tukar cara pemakanan kita ye. Moga usaha TTC kita semua lebih berjaya.

p/s: Saya dulu tak berapa gemar kurma, tapi sekarang paksa jugak makan. Bawak satu tupperware ke pejabat, buat jajan sambil bekerja... :)

Monday, 21 April 2014

Bersangka Baik Dengan DIA

Salam,

Penat betul kerja sekarang. Dah masuk minggu kedua, kerja 6 hari seminggu. Ye, cuti sehari je.

Minggu lepas kena wakil bahagian ke pertandingan CITEC 2014 di KL. Minggu ni kena datang pejabat untuk kemaskini aset dan inventori ke dalam sistem baru kerajaan. Sambil tu pulun semak dan tandatangan fail kedatangan dan rekod penyampaian pengajaran pelajar, audit ISO pulak! 

Dalam sedar tak sedar badan memang penat sangat. Kadang rasa lembik je. Dulu kalau nak lelap mata sekejap waktu rehat tengahari, ambil masa yang lama sebab saya jenis susah lelap. Sekarang, letak je kepala terusss... 10 minit pun cukup. Atas lantai bengkel tu pun jadi! (lapik la sikit ngan karpet nipis)

Saya tak kisah pasal kerja banyak tu, dulu merungut-rungut juga. Tapi bila fikir balik, dan ikhlaskan hati, fikir buat sesuatu ikhlas kerana Allah Taala terus rasa okey. Allah ada banyak cara untuk bantu kita kan? Yang penting ikhlas.

Alhamdulillah, sekarang dah banyak belajar. Kalau ada kerja yang sukar sikit atau yang kita berat hati nak buat, tapi terpaksa buat, bagitahu hati sendiri.. ini kerja, rezeki kita datang dari kerja ni, buat setakat mana yang boleh 'ikhlas kerana Allah Taala'. Orang tak nampak tak apa, orang tak balas tak apa.. Sebab saya tak harapkan balasan orang pun, saya nak Allah yang balas segalanya, kan balasan Dia yang terbaik!

Hasilnya pun tak lama dah boleh tengok. Dulu masa kerja dengan merungut-rungut, orang kiri kanan kalau tak minta tolong memang tak tolong pun, walau dalam hati kita harap sangat orang tolong.
Bila kita buat ikhlas, walau dalam hati tak harap sangat orang tolong pun, tapi orang tolong tanpa disuruh! Rasa macam.. Ya Allah, bantuan yang Kau hantar memang tak terduga. Kita ikhlas saja, harap Allah yang tolong, memang Dia tolong.. Iaitu dengan menggerakkan orang di sekeliling untuk menolong saya. Alhamdulillah dan InsyaAllah akan saya teruskan 'good thoughts' dan ikhlas ini.
Betul kan kata orang, kita kena berbaik sangka dengan Allah. Kerana Allah akan mengikut sangkaan kita kepadaNya.

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata : Rasulullah saw bersabda : "Sesungguhnya Allah berfirman : "Aku menurut dugaan hambaKu kepadaKu, dan Aku bersamanya apabila ia ingat kepadaKu. (Hadits ditakhrij oleh Turmidzi).

Itulah yang wajib dipegang oleh kita-kita semua yang TTC ni. Kena selalu yakin Allah akan bantu kita, beri yang terbaik. Walau gagal sekalipun, bersangka baik. Sesungguhnya perancangan Dia adalah yang terbaik, yang diluar kemampuan kawalan kita.
InsyaAllah.

Saturday, 19 April 2014

Suratan Atau Kebetulan?

Salam Readers,

Suratan atau kebetulankah bila..

Tarikh akhir perjalanan yang lalu, adalah tarikh permulaan jalan yang baru?

Thursday, 3 April 2014

Once In A While..

Salam Readers,

Perjalanan ini sungguh tak mudah.

Pada satu saat, rasa tak sabar menyelubungi diri. Semangat, harapan tinggi menggunung. Rasa masa tu juga nak mengadap doktor kita, minta selesaikan semua prosedur. Nak terus berada dalam tempoh dua minggu yang mendebarkan . Atau mungkin nak terus melompat dengan kejayaan.

Saat yang lain, rasa takut datang menyelubungi. Demi Allah takut itulah yang saya rasakan sekarang. Waktu seakan terhenti, diam, termenung, takut... Macam mana kalau perkara-perkara yang kita tak mahu tu berlaku?

What if..?
How if..?

Kuatkah aku sebenarnya?
Sanggupkah melaluinya lagi?

Ya Allah, sebak menahan airmata.

Sekarang terasa..

Solat hajat belum cukup.
Solat tahajud belum cukup.
Solat dhuha belum cukup.
Membaca al-Quran belum cukup.
Berdoa belum cukup.
Zikir belum cukup.

Terasa kurang segala-galanya! :'(

Wednesday, 2 April 2014

P/S : I Love You All!

Salam Readers,

Aunty Flo datang lagi bulan ni. Ingatkan dah off duty. Hurm, tapi takpe. Tak sedih sangat pun walaupun mengharap jugak sebenarnya. 

IVF nanti, IVF nanti... InsyaAllah.

These day, rasa diri ni dah semakin kuat. Makin positif. Thanks to all my friends, many of them, which is i never yet meet personally. Semua kenal thru whatsapp je. Tapi disebabkan 'sekapal'.. kami mudah get along.

Siapa sangka, ramai yang senasib rupanya. Masing-masing mengharapkan zuriat sendiri, masing-masing trying to conceive, masing-masing dah lalui kegagalan IUI, IVF. Malah masing-masing pernah menangis untuk rasa yang sama, berkali-kali.

Bila dulu rasa sedih perlu dipendam, airmata perlu disorok, mulut perlu dikunci, kekeliruan peningkan diri sendiri... kini dah punya teman-teman untuk bercerita, untuk diterima pandangan dan nasihat. Teman-teman yang benar-benar rasa kesedihan dan kesakitan yang saya alami. 

Terima kasih Allah kerana menemukan saya dengan wanita-wanita hebat ini.

p/s : I Love You All! 

Haha. Mama, Ibu, Ummi, Mummy yang baca kena drop comment okey!!