Saturday, 22 March 2014

Al - Musawwir (Maha Menjadikan Rupa Bentuk)

Salam Readers,

Nak tanya ni.. "Dah ganti puasa ke belum?" Dengan gaya bisik-bisik.

"Saya dahhh.." Ada riak sikit di situ. Hahaha. Gurau je.

Tahun ni ter-rajin sikit ganti awal. Kebiasaannya sama je, dekat bulan Ramadhan baru join geng berjemaah ramai-ramai puasa. Tapi awal pun takde la awal sangat kan? Orang lain jauh lebih awal kot? Hehe.

Tahun ni saya dengan suami ada kerajinan sikit, untuk puasa sunat Isnin dan Khamis. Entah dari mana datang ilham tu, tiba-tiba satu hari 'ter-sebut' nak rajinkan diri puasa sunat. Terus minggu tu kami mula. Tapi bagi kes saya yang perempuan ni, kira puasa ganti yang wajib la kan? Sekali harung dapat la pahala puasa sunat.
Sempat la tiga kali duk puasa Isnin dan Khamis sebelum Allah bagi saya cuti. Lepas cuti seminggu sambung balik..
Tapi sebelum mula balik tu, saya teringat pada sebuah buku lama yang saya suka baca sejak dari remaja lagi, kepunyaan abah. Judulnya 99 Nama Allah Yang Termasyur.
Masa balik kampung hari tu saya sempat cilok (dengan izin) dari simpanan abah, bawa balik ke rumah.
Cover bukunya yang warna hijau di belakang tu.
Buku ni menerangkan dengan terperinci setiap satu nama-nama Allah, maksudnya dan juga khasiat-khasiat yang boleh dimanfaatkan sekiranya kita menggunakan nama Allah tersebut untuk zikir, doa dan sebagainya.
Jadi bila baca buat kesekian kalinya saya terperasan ada satu nama Allah yang boleh dibuat zikir untuk pasangan yang tidak mempunyai anak, iaitu AL-MUSAWWIR (Maha Menjadikan Rupa Bentuk)
Ayatnya begini:
Apabila berzikir dengannya oleh perempuan yang tidak mahu beranak 7 hari berturut-turut puasa, dan tiap-tiap hari waktu maghrib sebelum berbuka, berzikir dengan dia 21 kali dan selalu buka puasa dengan minum air. 7 hari itu jangan banyak makan, InsyaAllah dirupakan anak dalam rahimnya, dan demikian pula suaminya puasa 3 hari dan berzikir dengan dia waktu hendak berbuka dengan air 21 kali ditiupkan pada air itu dan selalu diminum.
Jadi, puasa ganti yang berbaki tu kemudiannya saya sambung dengan 7 hari berturut-turut, semata-mata mahu usaha dengan cara ini pula. Sambil menyelam minum ayaq!
Officially mula pada hari Isnin hingga Ahad (10 - 16/3) minggu tu juga. Suami 3 hari, Isnin hingga Rabu (10 - 12/3).
Kenapa suami selalu ringan je? Dengki!
Puasa ni memang menguji kesabaran sungguh. Dengan kita seorang saja yang puasa masa orang lain makan-makan, siap ada jamuan. Kena pulak kerja sampai hari Sabtu, dengan keadaan badan yang penat je seminggu tu... Balik je rumah terus rasa nak tidur. Sabaaar je la... kuatkan iman, semoga ada ganjarannya nanti. InsyaAllah.
Usaha ni dipermudahkan lagi dengan keadaan semasa. Sebab? Kan baru lepas ABC (Allah Bagi Cuti), jadi masa puasa 7 hari tu, kita ni on fertile dayssss. Haha, sekali harung usahanya. Tolak ketepi masalah-masalah yang dihadapi, usaha je, mana tahu.... Keajaiban boleh berlaku setiap hari dan mana tahu this time kami punya!
If Allah wills it. InsyaAllah.
Hari ni.. cd 25,  11 dpo (if not mistaken), counting days and building hopes for either AF is coming or the double line finally shows up.
Kami usaha saja, selebihnya leave it to Allah.

"InsyaAllah dirupakan anak dalam rahimnya."
I like that.. :)

2 comments:

  1. Thanks for sharing Noly. Bleh try nanti... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U're welcome! :-) Cuba je mana tau ada rezeki... Usaha tangga kejayaan. Hehe

      Delete