Monday, 29 April 2013

The Result!

So okay,

4/4 - ET day! Seronok Allah saja yang tahu. Akhirnya our little miracles is on their way! Untuk prosedur ni saya tidak memerlukan bius. Jadi masa doktor transfer embrios tu ke dalam uterus, saya dapat lihat on live screen. Dalam hati tak putus-putus berdoa, semoga Allah survivekan mereka dan kekal dalam rahim saya.

Lepas transfer saya dibawa berehat di ward. Seperti biasa ini adalah prosedur sehari,jadi petang dah boleh balik. Nak berjalan pun rasa takut2. Takut the embrios will fall out!

Ok now, the 2ww!

2 minggu untuk menunggu keputusan. Positif atau tidak. Dalam masa tu saya perlu masukkan pil progesterone ke vaginal, 2 biji 4 times a day. Ia adalah ubat paling penting dalam tempoh ni, untuk proses penempelan embrio.

5/4 - 11/4 - Most of the activity adalah baring je. Sampai boring baring. Tapi kadang2 bangun la juga untuk ke toilet, mandi, solat dan makan. Dalam tempoh ni saya solat duduk aje, sebab tak nak bagi sebarang tekanan pada uterus.

So far it's all okey sampai la satu pagi 11/4 tu....

Saya terkejut bila terjaga dari tidur pagi tu, ada darah di kain saya. Tak banyak, tak juga sikit. Kalau di pad boleh staining la 1/3 kot.

Pergi toilet pun nampak lagi saki baki keluar, tapi pinkish in color. Saya panik!! Sangat takut kalau haid dah datang.

Kebetulan pagi tu memang ada appointment 4 hari sekali dengan doktor. So i told him. Bila dia tanya warna apa, dan saya jawab merah, saya dengar dia mengeluh....

something is wrong isn't it...?

Dr Tee tekpaksa buat blood test awal dari biasa untuk check. Dan saya dibenar pulang. Hari tu memang dah takde mood, saya muram je.

Tapi petang, doktor tee call with good news! beta hcg saya sudah ada bacaan! naiknya sikit saje 7.9 tapi itu bermakna our embrio sudah menempel!!

That is implantation bleeditng kot.

I'm happy now.

13/4 - No blood in sight. So i'm pretty sure that was an implantation bleeding, until...

14/4 - Darah ade balik, masih belum banyak but RED in color! I called Dr Tee, and again bila dia tanya warna dan saya jawab merah, dia keluarkan perkataaan "Ayyoo" saja.

I know, something is wrong. Sebab dari pembacaan, implantation should be brownish or pinkish in color je, not fresh blood.

Tapi doktor tee masih minta saya bersabar, jika darah tak stop juga dia minta saya ke metro

15/4 - Appointment lagi, kali ni blood test dibuat lagi untuk ukur paras hcg. Pagi darah tu ade sikit2 tapi saya cuba ignore, bila balik dari hospital dia datang lagi.... saya dah tak keruan. I call Metro dah mereka minta saya rest di ward.

15 - 25/4 - so i'm warded. lama tuuu, 10 hari. Dan dalam tempoh tu saya asyik bleeding with fresh blood and clots. Takut nak searching the info dah. Ade yang kata, implantation bleeding kan last for a week. Ade yang kuar clots tapi baby survive. Tapi saya.... saya bukan rasa itu saja, saya rasa sakit di ari-ari. Every night!!

Setiap kali beta hcg result menunjukkan peningkatan, dan double every 48 hours, saya rasa gembira. Means the baby is growing. Tapi muka hubby nampak biasa saja, dia langsung tak gembira walaupun secara sahnya saya memang dah pregnant.

Rupanya dia dah tau, kalau in early pregnancy, kalau ade bleeding with sakit, that means 'threaten miscarriage'

Saya tak tahu, saya tak mahu tahu.

Patut la bila saya tanya dia, "Abang tak hepi ke? Macam tak hepi je..." Dia jawab, "Kalau bleeding stop, sayang sihat, boleh keluar wad baru abang lega."

Boleh dikatakan dalam tempoh 10 hari tu, setiap hari selepas asar ke tengah malam, saya akan mula rasa sakit. sakit macam period pain, senggugut kot. Entah la, saya tak pernah rasa period pain. Tapi ia memang sakit!

Seksanya Allah saja yang tahu. Dan berserta dengan sakit tu, fresh blood akan keluar, with clots.

Ada satu malam bila saya sakit sangat, doktor perempuan melayu yang bertugas datang, and said the things i really don't want to hear.

"Ini akan gugur ni. Awak berdoa sajalah."

Remuknya hati saya.... Kot ye pun beralas la sikit.

Saya tahu, Dr Tee pun dah tau perkara ni akan berlaku, tapi dia masih jaga perasaan saya, dia cerita pada hubby saja, patut la hubby saya tak berharap pada kandungan ni... katanya kandungan walaupun scan dah nampak, tapi sangat kecil.

Pada 24/4 petang seperti biasa, rasa sakit datang kembali. Saya dah pasrah, dalam keadaan baring 24 jam tu saya angkat tangan berdoa pada Allah...dengan linangan air mata.

Saya minta pada Dia, kalau rezeki anak ini memang ingin diberikanNya pada saya, saya minta dihentikan bleeding, kandungan sihat dan tiada masalah lagi. Tapi jika ini bukan rezeki kami, saya minta Dia kurangkan sakit saya, dan ambillah semasa kandungan masih kecil, supaya kami tak teruk kecewa dan mengharap.

Jadi malam tu saya dah hilang rasa sakitnya, cuma ada sakit ari2 yang boleh terima lagi, saya boleh tidur agak lena.

25/4 - Subuh2 nurse kejutkan seperti biasa nak bersihkan tut dan tukar pad saya. Saya tengok pad tu ade darah saje takde darah beku, then bila buang air kecil di bedpan, terasa macam ade sesuatu yang agak besar keluar. Macam darah beku yang besar.

Saya tanya nurse, ada darah beku ke keluar? She just said yes, dah berlalu. Saya sangkakan seperti biasa. Tapi saya sempat menjeling bad pan tu sebelum dia bawa keluar. Banyak merah.

Tak sampai 10 minit nurse tu datang balik dan suruh saya makan antibiotik. Katanya sebab saya buang air ade darah jadi dia dah report dr tee, and he ordered to give me antibiotik.

Lepas tu saya cuba pejam mata balik sebab masih awal pagi, 6.30 pagi saya tengok kelibat orang berjalan laju.... dan kain langsir ward saya dibuka, Dr Tee.

Awal pagi dah datang, ada benda yang tak kena.

The he said, "Norliza, nurse cakap ada daging sudah keluar. Dia sudah gugur. Jadi kita scan untuk tengok dia gugur semua atau tinggal baki."

Jadi pagi2 lagi saya sud.ah ditolak ke clinic untuk scan, masih ade baki. so prosedur D&C akan dilakukan pagi itu juga.

Remuk hati saya. Mata saya bengkak kesan menangis sejak doktor perempuan tu cakap macam tu. Saya rasa dada saya sesak.

Tapi takpe lah, saya redha.

Sekurang2nya saya dah mengandung. Saya berjaya mengandungkan hasil cantuman benih kami. Saya berupaya mengandung.

Cuma masih belum rezeki.

Nurse cakap, ade orang yang langsung tak mengandung after embrio transfer. Embrios tak implan, tak tahu ke mana. Tapi saya berjaya, cuma nasib tak baik lagi.

Ye, hcg saya naik dari 7.9 to 47.8 to 102 to 241 to 520 dan akhirnya stop doubling at 600.

Walaupun hati masih kecewa dan serik. Saya percaya rezeki itu akan ada nanti.

Kami akan cuba lagi nanti. Lepas saya fully recover emotion and physical.

Jalan dah ada. Cuma Dia belum izinkannya.

Thats all.

No comments:

Post a Comment