Wednesday, 3 April 2013

IVF Treatment Step Five: Egg Retrieval

About 34 to 36 hours after you receive the hCG shot, the egg retrieval will take place. It's normal to be nervous about the procedure, but most women go through it without much trouble or pain.

Before the retrieval, an anesthesiologist will give you some medication intravenously to help you feel relaxed and pain free. Usually, a light sedative is used, which will make you "sleep" through the procedure. This isn't the same as general anesthesia, which is used during surgery. Side effects and complications are less common.

Once the medications take their effect, your doctor will use a transvaginal ultrasound to guide a needle through the back wall of your vagina, up to your ovaries. She will then use the needle to aspirate the follicle, or gently suck the fluid and oocyte from the follicle in to the needle. There is one oocyte per follicle. These oocytes will be transferred to the embryology lab for fertilization.

The number of oocytes retrieved varies but can usually be estimated before retrieval via ultrasound. The average number of oocytes is 8 to 15, with more than 95% of patients having at least one oocyte retrieved.

After the retrieval procedure, you'll be kept for a few hours to make sure all is well. Light spotting is common, as well as lower abdominal cramping, but most feel better in a day or so after the procedure. You'll also be told to watch for signs of ovarian hyperstimulation syndrome, a side effect from fertility drug use during IVF treatment in 10% of patients.

                                                                                             * * *

Egg retrieval atau oocyte pick up (opu) dan tese dah berlaku semalam seperti scheduled.

Tepat pukul 7 pagi kami dah sampai di metro bersama-sama ummi dan abah. Proses ni memerlukan kami dibius, jadi bilal balik nanti tak boleh drive sendiri dan of course tak boleh jaga diri sendiri la kan. So umi abah akan jaga masa kami tak sedar.

Lepas register kami masing-masing dipakaikan tag nama kat tangan kanan masing-masing. Kemudian di bawa ke katil wad, bersebelahan. Ade baju hospital (yang ikat belakang tu, dan extra things on my table, pad. Haha) Pad tu nanti kena pakai lepas operation sebab mungkin akan ada slight spot kesan amik egg.

Dalam pukul 9 pagi nurse datang jemput saya dulu untuk proses opu. Sebelum tu baju yang dipakai, perlu ditanggalkan semua, cuma pakai baju hospital tu je. Saya disuruh duduk atas wheelchair, cover kepala and then dibawa ke operation room.

Nervous jugak rasanya. Maunya tidak, tengok doktor bius pun dah biul rasa. Ha5. Kidding.

Mula-mula doktor suruh saya baring atas katil tu, kemudian dia berusaha cucukkan jarum di tangan. Kemudian terasa macam dia masukkan sesuatu sebelum saya mula rasa pening.

"Doktor masukkan ubat ke?" Eceh, sempat lagi saya bertanya.

"Yes, ada rasa pening?"

"A'ah..." zzzzzzzzzzz

Tu je yang sempat saya record, lepas tu out. He5. Ape yang doktor buat memang I have no idea.

Sedar-sedar je dah sampai wad, dibaringkan atas katil dan dengar suara nurse panggil "Norliza"

Tengok katil sebelah, suami dah takde. His turn for tese.

Prosedur siap lebih kurang pukul 11 kot. Tapi saya tidur sepanjang hari. Kesan bius buatkan kepala pening. Nasib baik takde muntah2.

Tapi saya punya effect pening tu memang agak lama, sebab dah sampai malam pun masih tak boleh berdiri lama. Terus kena baring, siap muka pucat bagai.

Kami balik around 5 petang, berbekalkan macam-macam ubat. Untuk saya yang banyak, 3 jenis telan, 1 yang vaginal insert, suami 2 jenis je.

Tiga tu - vitamin E, antibiotik, hormon progesteron telan. Dan yang perlu masukkan ke vaginal tu hormon progesterone jugak, untuk rahim support. Sebagai persediaan hamil.

Dalam kad appointment, kami perlu datang balik pada hari Jumaat 05/04/2013 untuk embrio transfer. Tapi nurse ade cakap, kalau ada perubahan ambriologist akan call. Mungkin kalau cepat matang, perlu lakukan embrio transfer lebih awal.

5 comments:

  1. baca pengalaman ko ni, x dapat bayang noly..tp ku doakan semoga usaha2 ko & suami temui kejayaan! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad.. ko ke? asal murah-murah shop?

      Delete
  2. iye la..ni aku..kui kui kui..buat blog murah-murah shop tu konon nak jual buku2 lama..tp langsung x aktif..hehe

    ReplyDelete
  3. a ah ni aku..aku create blog tu nak jual buku2 lama..skrg blog tu jd primary pulok..huhu..x tau camna nak jadikan blog lg satu as primary..punya pemalas nak explore ;)

    ReplyDelete