Tuesday, 19 March 2013

IVF Treatment Step Two: When You Get Your Period

18 Mac 2013. 11.30 am. (Day 1)

The first official day of treatment cycle is the day you get your period.

So yeay! I'm finally, officially in!

Walaupun 9 hari sebelum ni rasa macam dah mula je, tapi actually belum. Masuk jarum ke-10 pagi ni baru la iye. 'Kawan baik' dah jengah datang, jadi senang la nak dibuat perkiraan tarikh seterusnya dengan lebih tepat.

Alhamdulilah, datang tepat lak on day 10 injection, seperti yang diharapkan. Jadi perkara pertama yang dibuat bila tau kondisi ni adalah call metro ivf! Seperti biasa, report kena buat. Minta sambung pada Ms Lee dan cakap 'I dah dapat period'.

Cam kelakar je. Haha. But this is serious okey!

'So okey, tomorrow you kena datang sini untuk blood test and scan.'

'Okey.'

Nasib baik jugak la dalam sembang tu terlepas cakap yang saya bercadang nak sampai waktu petang (after lunch, 2 petang). Tapi Ms Lee cakap tak boleh sebab Dr Tee petang takde, shift dia sampai pukul 1 petang je dan sambung balik 6 petang. (Aiseh! Macamana leh lupa nih?)

Malam, embriologist pulak takde. (Dia la tu). Jadi kena datang pagi jugak sebab perlu jumpa kedua-dua, doktor dan embriologist.

So, saya terpaksa buat keputusan untuk amik half day je kerja hari Isnin tu, petang rushing back to rumah mentua di Kuala Selangor, bermalam dan esoknya ke Metro.

Nasib baik bos faham.

So this time saya travel sorang je, sebab Hubby kerja. Polis, dekat2 nak PRU ni nak buat apa pun payah. Hmm. Tapi takpe la, awal-awal ni memang wifey je yang penting pun.

So on Day 2.

Jumpa Dr Elizabeth Thomas kali ni. Seperti yang dah tau dari jadual, dia terang sikit pasal prosedur dan kemudian amik darah untuk test. Katanya nak tengok if injection yang saya duk ambil sekarang ni kontrol hormon saya ke tidak.



Blood test kali ni sebenarnya untuk tengok level estrogen dalam badan, specifically E2 atau estradiol to make sure my ovaries are SLEEPING. Yeah! Tapi result next week la.

Lepas tu scan. Scan pulak untuk check saiz ovari dan check jugak kot-kot ade cyst. Kalau okey, boleh move on to next step.

Alhamdulillah okey, seperti yg Dr Elizabeth cakap, 'Rahim okey... ovari okey... Takde cyst.'

So, lepas jumpa Dr Elizabeth kena jumpa lak Ms Lee, dear embriologist.

Dalam bilik dia tu seperti biasa, dia bagi lagi ramuan lain untuk tubuh saya. Kali ni dapat 6 pen injection mengandungi Gonal F.

Kalau yang sebelum ni nak menidurkan ovari, yang kali ni nak bagi telur besar dan matang. Ayat mudah je la kan.

Injection tu kena mula malam Khamis ni 21 Mac 2013. Jadi lepas ni siang malam la inject. Siang teruskan, tambah malam punya.

Hmm, next post saya cerita pasal injection baru ni lak, okey.

Tata

No comments:

Post a Comment