Saturday, 9 March 2013

Cycle Before IVF : Buserelin/Suprefact Day 1

7:00 pagi. 9 March 2013.

Hari pertama inject buserelin @ suprefact.

Rasanya malam tadi memang tak lena tidur. Setiap sejam terjaga. Perasaan tu macam dah terlepas waktu yang paling sesuai untuk inject.

Kalau ikut perkiraan, memang waktu yang paling sesuai inject adalah 7 pagi, sebab 7.20 pagi dah nak kena bertolak ke pejabat. Disebabkan waktu inject ni perlu sama, jadi 7 pagi adalah terbaik. Awal sangat kang payah bangun, later than that dah kat pejabat. Lagi la susah, nanti kena angkut pulak satu beg maroon tu. Mana nak cari peti sejuk buat simpan botol kecik tu sampai waktu balik? Ais dia memang la tak tahan lama.

Jadi sebelum tidur memang aim 7 pagi. Tidur yang terjaga-jaga tu terjadi mungkin sebab risau takut terlajak tidur. Padahal jam memang dah set 6:15 pagi. Pukul 3 pagi terjaga. Pukul 4 pagi terjaga. Pukul 5 pagi pun terjaga lagi.

Dalam tidur tu pulak siap mimpi, memang ada hal ape ntah yang buatkan saya terlepas untuk inject on first day. Risaaauuuuu!

Siap hubby kejutkan dari mimpi yang ngeri tu. Hahaha. I make sound la tuh!

Hmmm, pengalaman inject untuk Day 1 Before IVF cycle ni adalah nervous!



Perkara pertama yang dilakukan ialah kejutkan Hubby. Yepp! Dia takut jarum, so sampai bila-bila pun tak leh nak harapkan dia tolong inject saya. Tapi at least saya nak dia tengok apa saya buat.

Kedua, keluarkan semua tools. Hehe. Keluarkan buserelin dari dalam peti sejuk. Amik beg maroon, keluarkan jarum dan alcohol swab.

Ketiga, ulang step yang dah diajar depan Hubby. Haha, nak suh dia alert sikit dengan apa yang sedang berlaku. Sebab mata tu macam dah pejam balik bila nampak jarum!

Keempat, ni baru la step yang betul. Tanggalkan cap buserelin. Lap permukaannya dengan alcohol swab.

Kelima, Keluarkan jarum dari bungkusan dia dan tanggalkan penutup depan dan belakang (yang warna oren tu). Kemudian keluarkan udara yang ada dalam jarum suntikan tu.

Keenam, cucuk jarum ke botol buserelin (on top dia) dan sedut 20 units of buserelin liquid.

Ketujuh, picit sikit daging2 perut tu, tempat nak cucuk, dan sapu alcohol swab, lap-lap sikit.

Kelapan, tadaaaa! Suntik! Masukkan habis jarumnya dan picit cecair masuk habis.

Kesembilan, bila cecair dah habis, tunggu 3 saat. Boleh kira la, 3 2 1. Baru tarik jarum keluar.

Dah siap!!

Tak sakit pun, jarum sangat halus dan tak rasa apa-apa. Lepas tarik tu la ada rasa macam kena gigit semut sikit. Tapi sikit je la.

Alhamdulillah. Esok pagi pulak ye.

No comments:

Post a Comment