Wednesday, 27 March 2013

Check Up Day 9

Day 9. 26 Mac 2013.

Ada appointment hari ni. Pagi-pagi bertolak dari Penang. Lepas subuh, 6.30 pagi je terus keluar takut terlambat, mana la tau musim cuti sekolah ni.. jem ke nanti. Amik injection pagi pun dalam kereta, tepi jalan je.

Hari tu pulak, banyak betul dugaannya. Sampai je highway area Ipoh tu, tayar kereta plak pancit! Bukan takat kuar angin kus-kus. Dah rupa meletop lagi!


Tengok la rupa tayar tu. Rasa stress sekejap, nasib baik travel kali ni dengan Ummi dan Abah. Ade gak teman. Dan syukur gak tayar tu buat hal masa kat belakang takde kereta, kalau tak... konpem dah berdentum sebab tayar ni flat sekejap je.

Masa tu saya di lane perlahan, then cuba memotong dan masuk lane laju.. tengah tekan minyak tu tibe2 dengar bunyi bising kat belakang. Abah Ummi dah tanya bunyi apa? Saya diam sekejap, then datang dalam minda 'Ah sudah, tayar pancit'.

Pancit, pancit... saya bagitau diorang dan cuba perlahankan kereta, nasib baik sebab masa tu jugak stereng dah goyang sebab tayar dah total flat. Sigh. Cepat-cepat masuk lane kecemasan.

Alhamdulillah, ade abang plus ronda datang tolong. Lepas call la of course! Dalam buntu nak minta tolong sape tu tadi, teringat kat plus and cari no di kad touch n go!

Lepas ditukar tayar spare, kami teruskan perjalanan. Tapi exit simpang pulai dan cari kedai tayar! Tak kuasa nak gerak sampai klang pakai tayar spare kan?

Time tu redha je la andai tak sempat jumpa doktor pagi ni. Malam pun malam lah. Tunggu je lah!

Nak dibuat cerita je. Nasibnya Allah sempatkan juga sampai ke Metro pukul 11.30 pagi. Walaupun terpaksa tunggu almost 2 jam nak jumpa Dr Tee sebab dia ada kes kat wad atas.

Masa masuk jumpa Dr tu, apa yang dibuat kali ni adalah transvaginal scan. Saya dah siap-siap pakai skirt labuh dari rumah. Nanti senang, kalau pakai jeans leceh sikit nak bukak. Hehe.

Alhamdulillah, Dr Tee bagi berita gembira, menggantikan sedikit dugaan pagi tadi.

Masa scan tu doktor tunjuk di skrin, "You see these 3 lines, this means good!" Pastu, telur kiri kanan pun banyak katanya, sambil diambil ukurannya. Lupa nak curi2 kira skali, he5 dan lupa nak tanya apa maksud 3 lines tu sebab duk ralit tengok cara doktor ukur saiz telur.

Dah balik rumah baru la terlintas nak cari maksudnya. Tanya adik ipar (she's a doctor) dia cakap "Bagus la tu, endometrium uterus lining bagus."

Pastu tanya en google pulak, hasilnya...

The endometrium is the lining of your uterus. At the start of your cycle, the lining is very thin. As you approach ovulation, it thickens and becomes nutrient-rich in preparation for pregnancy. After ovulation, a fertilized egg finds its way down the fallopian tube into the uterus where it embeds into the thick, nutrient rich endometrium. If no fertilized egg implants, the lining is shed - this is called your period.



Tata

No comments:

Post a Comment