Wednesday, 27 March 2013

Check Up Day 9

Day 9. 26 Mac 2013.

Ada appointment hari ni. Pagi-pagi bertolak dari Penang. Lepas subuh, 6.30 pagi je terus keluar takut terlambat, mana la tau musim cuti sekolah ni.. jem ke nanti. Amik injection pagi pun dalam kereta, tepi jalan je.

Hari tu pulak, banyak betul dugaannya. Sampai je highway area Ipoh tu, tayar kereta plak pancit! Bukan takat kuar angin kus-kus. Dah rupa meletop lagi!


Tengok la rupa tayar tu. Rasa stress sekejap, nasib baik travel kali ni dengan Ummi dan Abah. Ade gak teman. Dan syukur gak tayar tu buat hal masa kat belakang takde kereta, kalau tak... konpem dah berdentum sebab tayar ni flat sekejap je.

Masa tu saya di lane perlahan, then cuba memotong dan masuk lane laju.. tengah tekan minyak tu tibe2 dengar bunyi bising kat belakang. Abah Ummi dah tanya bunyi apa? Saya diam sekejap, then datang dalam minda 'Ah sudah, tayar pancit'.

Pancit, pancit... saya bagitau diorang dan cuba perlahankan kereta, nasib baik sebab masa tu jugak stereng dah goyang sebab tayar dah total flat. Sigh. Cepat-cepat masuk lane kecemasan.

Alhamdulillah, ade abang plus ronda datang tolong. Lepas call la of course! Dalam buntu nak minta tolong sape tu tadi, teringat kat plus and cari no di kad touch n go!

Lepas ditukar tayar spare, kami teruskan perjalanan. Tapi exit simpang pulai dan cari kedai tayar! Tak kuasa nak gerak sampai klang pakai tayar spare kan?

Time tu redha je la andai tak sempat jumpa doktor pagi ni. Malam pun malam lah. Tunggu je lah!

Nak dibuat cerita je. Nasibnya Allah sempatkan juga sampai ke Metro pukul 11.30 pagi. Walaupun terpaksa tunggu almost 2 jam nak jumpa Dr Tee sebab dia ada kes kat wad atas.

Masa masuk jumpa Dr tu, apa yang dibuat kali ni adalah transvaginal scan. Saya dah siap-siap pakai skirt labuh dari rumah. Nanti senang, kalau pakai jeans leceh sikit nak bukak. Hehe.

Alhamdulillah, Dr Tee bagi berita gembira, menggantikan sedikit dugaan pagi tadi.

Masa scan tu doktor tunjuk di skrin, "You see these 3 lines, this means good!" Pastu, telur kiri kanan pun banyak katanya, sambil diambil ukurannya. Lupa nak curi2 kira skali, he5 dan lupa nak tanya apa maksud 3 lines tu sebab duk ralit tengok cara doktor ukur saiz telur.

Dah balik rumah baru la terlintas nak cari maksudnya. Tanya adik ipar (she's a doctor) dia cakap "Bagus la tu, endometrium uterus lining bagus."

Pastu tanya en google pulak, hasilnya...

The endometrium is the lining of your uterus. At the start of your cycle, the lining is very thin. As you approach ovulation, it thickens and becomes nutrient-rich in preparation for pregnancy. After ovulation, a fertilized egg finds its way down the fallopian tube into the uterus where it embeds into the thick, nutrient rich endometrium. If no fertilized egg implants, the lining is shed - this is called your period.



Tata

Friday, 22 March 2013

IVF Treatment Step Three: Ovarian Stimulation And Monitoring

Jika blood work dan ultrasound normal, langkah seterusnya adalah ovarian stimulation. Kalau tak silap saya nak menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan follicles.


Caranya tak lain tak bukan, melalui injection lagi lah. Kali ni masanya malam pulak. Masa ikut suka tapi mesti masa yang sama setiap malam.

Bila pergi appoinment on day 2 hari tu, embriologist dah bagi 6 injectable pen. Yup, pen. Sebab jarum suntikan tu bentuk pen. Cantik je. Canggih. He5.


As you can see... Ada 6 semuanya. Yang dalam kotak tu jarum dia. Separate, bila nak pakai baru pasang. Dalam pen tu dah siap-siap ada cecair hormon FSH atau Gonal-F.

Gonal-F are fertility drugs which mimic the hormone FSH in your body. They are created in a lab using recombinant DNA technology. As you may recall, FSH is the hormone which tells the oocytes in your ovaries to grow and mature. These drugs are taken via injection, which you do yourself, and may be used during IVF or IUI treatment, or with timed sexual intercourse at home.

Embriologist juga ada bagi sehelai kertas panduan hari tu. Jadual dosage macamana nak pakai pen ni. Dan juga dia siap-siap tanda kat pen tu dengan no 1 hingga 6. Maknanya kena pakai ikut turutannya.




Dalam pen tu ada 375 iu cecair, tapi sehari saya cuma perlu 225 iu saja. Jadi on day 1 injection (that means day 4 in the cycle) saya perlu amik 225 iu saja dari pen pertama, ada baki lagi 150 iu.

Yang tu pakai esok malam pulak, plus kena tambah 75 iu dari pen ke-2. Dan macam tu la seterusnya sampai habis licin semua. The dosage is also adjustable. Boleh putar-putar ke angka ikut dos yang kita perlu.

It will take about 10 days. Ouch! Hampir 3 jarum sehari. Ouch ouch!

So, berusaha!!

Day 9 nanti kena pi appoinmet lagi. Nak scan saiz follicle tu.

Ok lah, here's the definition.


Follicles: In the female reproductive system, a follicle is a fluid-filled sac that contains an immature egg, or oocyte. Follicles are found in the ovaries. During ovulation, a mature egg is released from the follicle. While several follicles begin to develop each cycle, normally only one will ovulate an egg. The follicles that do not release a mature egg disintegrate. The follicle that releases an egg turns into a corpus luteum.


Oocyte: An oocyte is an immature egg, or immature ovum. Oocytes develop to maturity from within a follicle. These follicles are found along the outside layer of the ovaries. During each reproductive cycle, several follicles begin to develop. Normally, only one oocyte each cycle will become a mature egg and be ovulated from its follicle. This process is known as ovulation.

Tuesday, 19 March 2013

IVF Treatment Step Two: When You Get Your Period

18 Mac 2013. 11.30 am. (Day 1)

The first official day of treatment cycle is the day you get your period.

So yeay! I'm finally, officially in!

Walaupun 9 hari sebelum ni rasa macam dah mula je, tapi actually belum. Masuk jarum ke-10 pagi ni baru la iye. 'Kawan baik' dah jengah datang, jadi senang la nak dibuat perkiraan tarikh seterusnya dengan lebih tepat.

Alhamdulilah, datang tepat lak on day 10 injection, seperti yang diharapkan. Jadi perkara pertama yang dibuat bila tau kondisi ni adalah call metro ivf! Seperti biasa, report kena buat. Minta sambung pada Ms Lee dan cakap 'I dah dapat period'.

Cam kelakar je. Haha. But this is serious okey!

'So okey, tomorrow you kena datang sini untuk blood test and scan.'

'Okey.'

Nasib baik jugak la dalam sembang tu terlepas cakap yang saya bercadang nak sampai waktu petang (after lunch, 2 petang). Tapi Ms Lee cakap tak boleh sebab Dr Tee petang takde, shift dia sampai pukul 1 petang je dan sambung balik 6 petang. (Aiseh! Macamana leh lupa nih?)

Malam, embriologist pulak takde. (Dia la tu). Jadi kena datang pagi jugak sebab perlu jumpa kedua-dua, doktor dan embriologist.

So, saya terpaksa buat keputusan untuk amik half day je kerja hari Isnin tu, petang rushing back to rumah mentua di Kuala Selangor, bermalam dan esoknya ke Metro.

Nasib baik bos faham.

So this time saya travel sorang je, sebab Hubby kerja. Polis, dekat2 nak PRU ni nak buat apa pun payah. Hmm. Tapi takpe la, awal-awal ni memang wifey je yang penting pun.

So on Day 2.

Jumpa Dr Elizabeth Thomas kali ni. Seperti yang dah tau dari jadual, dia terang sikit pasal prosedur dan kemudian amik darah untuk test. Katanya nak tengok if injection yang saya duk ambil sekarang ni kontrol hormon saya ke tidak.



Blood test kali ni sebenarnya untuk tengok level estrogen dalam badan, specifically E2 atau estradiol to make sure my ovaries are SLEEPING. Yeah! Tapi result next week la.

Lepas tu scan. Scan pulak untuk check saiz ovari dan check jugak kot-kot ade cyst. Kalau okey, boleh move on to next step.

Alhamdulillah okey, seperti yg Dr Elizabeth cakap, 'Rahim okey... ovari okey... Takde cyst.'

So, lepas jumpa Dr Elizabeth kena jumpa lak Ms Lee, dear embriologist.

Dalam bilik dia tu seperti biasa, dia bagi lagi ramuan lain untuk tubuh saya. Kali ni dapat 6 pen injection mengandungi Gonal F.

Kalau yang sebelum ni nak menidurkan ovari, yang kali ni nak bagi telur besar dan matang. Ayat mudah je la kan.

Injection tu kena mula malam Khamis ni 21 Mac 2013. Jadi lepas ni siang malam la inject. Siang teruskan, tambah malam punya.

Hmm, next post saya cerita pasal injection baru ni lak, okey.

Tata

Friday, 15 March 2013

Little Effects

Salam semua,

Hari ni dah masuk Day 7 ambik injection busereline ni. Inject hari pertama memang tak sakit tapi bila dah banyak hari tu, terasa jugak kot? He2.

Maybe sebab dah banyak kali inject tempat yang sama, tu yang terasa walaupun embriologist dah ajar suruh inject kiri dan kanan berselang seli. Hasilnya sama je.

Hari pertama sebelah kiri. Hari kedua sebelah kanan. Ketiga kiri balik. Keempat kanan semula. Dan seterusnyaaa...

Nak cerita pasal effect dia pulak yang saya perasan adalah perut cramp! Oh!!

Sejak hari kedua sampai la hari ni, tiap-tiap hari. Sakitnya takde la sangat tapi buat rasa tak selesa. Dalam pukul 10 pagi ke atas tu mula lah. Memulas macam yang kita rasa on first day period tu. Sekejap ada, sekejap takde. Kadang-kadang malam pun ada terasa lagi. Tapi masih boleh tahan la.

Kawan yang ada pengalaman IUI pun cakap tanda tu perkara biasa. Cuma kalau ada sesak nafas tu kena ke hospital cepat-cepat.

Alhamdulillah setakat ni sesak nafas takde la. Cuma on day 2 and 3 tu ada sakit kepala jugak sikit. Sekarang asal waktu lunch je mesti nak membuta. Terpaksa la cari port surau. :-)

Hmm, tak sabar pulak tunggu Day 10. Harap period datang cepat-cepat sikit. Boleh cepat-cepat jumpa doktor. Rasa rindu pulak!

Hehe. Ok lah.

Tata.

Saturday, 9 March 2013

Cycle Before IVF : Buserelin/Suprefact Day 1

7:00 pagi. 9 March 2013.

Hari pertama inject buserelin @ suprefact.

Rasanya malam tadi memang tak lena tidur. Setiap sejam terjaga. Perasaan tu macam dah terlepas waktu yang paling sesuai untuk inject.

Kalau ikut perkiraan, memang waktu yang paling sesuai inject adalah 7 pagi, sebab 7.20 pagi dah nak kena bertolak ke pejabat. Disebabkan waktu inject ni perlu sama, jadi 7 pagi adalah terbaik. Awal sangat kang payah bangun, later than that dah kat pejabat. Lagi la susah, nanti kena angkut pulak satu beg maroon tu. Mana nak cari peti sejuk buat simpan botol kecik tu sampai waktu balik? Ais dia memang la tak tahan lama.

Jadi sebelum tidur memang aim 7 pagi. Tidur yang terjaga-jaga tu terjadi mungkin sebab risau takut terlajak tidur. Padahal jam memang dah set 6:15 pagi. Pukul 3 pagi terjaga. Pukul 4 pagi terjaga. Pukul 5 pagi pun terjaga lagi.

Dalam tidur tu pulak siap mimpi, memang ada hal ape ntah yang buatkan saya terlepas untuk inject on first day. Risaaauuuuu!

Siap hubby kejutkan dari mimpi yang ngeri tu. Hahaha. I make sound la tuh!

Hmmm, pengalaman inject untuk Day 1 Before IVF cycle ni adalah nervous!



Perkara pertama yang dilakukan ialah kejutkan Hubby. Yepp! Dia takut jarum, so sampai bila-bila pun tak leh nak harapkan dia tolong inject saya. Tapi at least saya nak dia tengok apa saya buat.

Kedua, keluarkan semua tools. Hehe. Keluarkan buserelin dari dalam peti sejuk. Amik beg maroon, keluarkan jarum dan alcohol swab.

Ketiga, ulang step yang dah diajar depan Hubby. Haha, nak suh dia alert sikit dengan apa yang sedang berlaku. Sebab mata tu macam dah pejam balik bila nampak jarum!

Keempat, ni baru la step yang betul. Tanggalkan cap buserelin. Lap permukaannya dengan alcohol swab.

Kelima, Keluarkan jarum dari bungkusan dia dan tanggalkan penutup depan dan belakang (yang warna oren tu). Kemudian keluarkan udara yang ada dalam jarum suntikan tu.

Keenam, cucuk jarum ke botol buserelin (on top dia) dan sedut 20 units of buserelin liquid.

Ketujuh, picit sikit daging2 perut tu, tempat nak cucuk, dan sapu alcohol swab, lap-lap sikit.

Kelapan, tadaaaa! Suntik! Masukkan habis jarumnya dan picit cecair masuk habis.

Kesembilan, bila cecair dah habis, tunggu 3 saat. Boleh kira la, 3 2 1. Baru tarik jarum keluar.

Dah siap!!

Tak sakit pun, jarum sangat halus dan tak rasa apa-apa. Lepas tarik tu la ada rasa macam kena gigit semut sikit. Tapi sikit je la.

Alhamdulillah. Esok pagi pulak ye.