Wednesday, 6 February 2013

Sambungan Usaha

Assalamualaikum all,

Sambung balik jalan cerita yang berhenti tiba-tiba. He5.

So, lepas je tahu suami saya tiada sperma tu, kami macam terawang-awang. Tak tahu mana nak tuju sebab rasa macam dah jalan mati untuk kami memiliki zuriat.

Yelah, tiada. Macamana nak buat lagi? Kesian Hubby. Menangis dia tahu result tu.

Tapi Dr. tu cuba lagi untuk menolong kami. Dia cuba bagi suntikan hormon untuk suami. Perlu ambil 4 kali dan every week after that, kami ulangalik klinik just for that injection. Lepas complete semua, Dr suruh suami  buat lagi SA.

Kami sangat berharap kali ni ade keputusan yang menyenangkan hati. Tapi, hasilnya hampa juga.

Sejak dari perkhabaran tu, saya terus putus asa. Kalau sebelum ni saya yang rajin search web mencari solution. Sekarang saya lepas terus! Langsung tak buat dah.

Tapi nampak perubahan pada Hubby. Dia pulak yang rajin mencari lagi, walaupun sebelum ni dia yang malas. Setiap hari dia searching for info.

Oh ya lupa nak bagitau. Hasil dari pencarian tu kami tahu yang kes suami saya ini dipanggil AZOOSPERMIA.

Maksudnya - 'Azoospermia is the medical condition of a man not having any measurable level of sperm in his semen. It is associated with very low levels of fertility or even sterility, but many forms are amenable to medical treatment. in humans, azoospermia affects about 1% of the male population and may be seen in up to 20% of male infertility situations.'

Bila dah tahu Azoospermia tu, penyelesaian cuba dicari dengan lebih khusus. Adakah Azoospermia boleh dirawat? Macam-macam. Akhirnya Hubby jumpa satu web mempromosikan Homeopati.

# Usaha 4 - Homeopati

Klinik homeopati ni ada cawangan di KL. Klinik Dr. Nik Omar. Agak terkenal la. Banyak juga testimoni yang baik. Tapi untuk azoospermia tak banyak, tapi ada yang berjaya mendapat anak lepas berubat di situ!

Atas tiket ni kami cuba lagi.

Dekat setahun juga la kami mencuba  amalkan ubat dia atau dipanggil remedi. Setiap 2 minggu turun KL dari Perak, semata-mata nak ambil stok. Tapi tiada hasil. Akhirnya kami berhenti.

Setahun tu macam sekejap je sebenarnya untuk mengalah, tapi memandangkan layanan pun kami rasa tak bagus, itu yang buat fedup.

Lepas dari perjumpaan pertama dengan Dr. perempuan tu (bkn Dr. Nik), kami dah tak jumpa dia. Just datang ambik ubat. Kalau dia nampak kita kat klinik pun, takde pulak nak bertanya khabar macamana keadaan? ubat okey ke? nak tukar dos ke? nak cek perkembangan ke?

Takde, so.... stop je la.

# Usaha 5 - Metro IVF

Saya tak pasti ini betul-betul usaha yang kelima atau tak? Tapi rasanya lebih. Sebab masih ada lagi usaha lain yang kami amal.

Minum susu kambing + kurma, debunga kurma + madu, macam-macam. Rasa macam dah telan semua yang orang cadang. Tapi takde hasil.

Jadi awal tahun lepas (2012), dalam bulan Feb suami ada terjumpa info mengenai Hospital Metro IVF ni. Infonya banyak memberi harapan bagi pasangan yang infertile, dan yang paling best azoospermia mungkin boleh dapat anak juga!

Kami nekad mencuba yang ini. Dan Alhamdulillah setakat ni, kami masih dibawah pemerhatian mereka. Journey getting more exciting with Metro IVF! Harapan kembali menyinar! Chewaah gitu.

Okey la, until next post. It will be more detail.

Tata.

No comments:

Post a Comment