Tuesday, 19 February 2013

IVF Treatment Step One: The Cycle Before Treatment

Salam semua,

Saya sekarang dalam Day 4 period. Maknanya masih ada 17 hari lagi untuk menuju Day 21 dan memulakan suntikan! Haha. Seronok ker? Err, seronok ada nebes pon ada, gitu!

Untuk pengetahuan semua, on Day 21 bila saya mulakan suntikan Suprefect tu nanti, proses tu masih belum dinamakan sebagai 'dalam cycle treatment ivf' tau. Ia adalah The Cycle Before Treatment.

Yepp, before. Sebab cycle sebenar hanya akan bermula bila saya dapat period Mac nanti.

Maksudnya, fasa period Feb ni adalah sebagai penanda saja, untuk memudahkan perkiraan Day 21, atau lebih tepat 7 hari sebelum period bulan Mac.

Pada 7 hari sebelum tu (Day 21), doktor akan menyuruh saya mengambil suntikan Suprefect tersebut so they can have complete control over my ovulation once the cycle treatment begins.


Suprefect tu actually adalah jenama sebenarnya. Apa yang terkandung dalam botol kecik tu sebenarnya adalah hormon, Buserelin atau dipanggil juga GnRH agonist, iaitu artificial hormones that mimic the body's natural hormone gonadotropin-releasing hormone (GnRH).

A GnRH agonist first leads to a rapid increase in the production of the hormones FSH and LH. However, after this brief increase, the pituitary gland stops producing the hormones, preventing ovulation.

Haa, faham tak maksudnya tu? Maknanya 9 Mac nanti saya akan suntik hormon ni untuk kontrol ovulasi, tak bagi telur keluar la senang cite.

Suntikan tu pula perlu setiap hari, pada waktu yang sama. Tak boleh lambat sikit atau cepat sikit dari hari sebelumnya. Kalau dah mula 7 pagi, maknanya hari-hari seterusnya adalah 7 pagi jugak.

Waktu tu la paling sesuai kot nak suntik? Sebelum keluar rumah pergi kerja. Kalau nak pukul 8 atau 9 atau 10, mustahil. Boleh memang boleh. Tapi leceh lak nak lari-lari pergi toilet or balik rumah semata-mata nak suntik, kan? Dah satu hal nak mengangkut si kecik tu dengan bongkah ais bagai lak.

Saya tak sure pulak berapa lama nak suntik buserelin ni. Tapi macam agak lama je sebab jarum pun diberi untuk stok sebulan. Kui3.

Tapi yang saya pasti, bila dah mula injection ni, dalam masa 10 hari hingga 15 hari saya akan datang period lagi. (Mac punya la.) So, bila dah datang period tu, Day 2 saya mesti ke Metro IVF for blood test. Mesti! (Inilah fasa ivf yang sebenar)

Tapi kalau lepas 15 hari tak datang period jugak, saya kena pergi Metro jugak. But this is definitely not good!

Harap-harap hari ke 10 tu dah period la, cepat sikit cycle start! Hehe.

Ok la, dah jelas pasal cycle before treatment kan? Kita tunggu masuk bab suntikan plak nanti.

Tata.

No comments:

Post a Comment