Sunday, 10 February 2013

First Visit & The Checkups

Assalamualaikum semua,

Kali ni nak cerita tentang semua visits yang telah dilakukan ke Metro IVF, Klang.

31/03/2012 - Register Tempat ni memang pantas. 1st visit je terus boleh masuk jumpa doktor. Biasa kalau awal-awal pemeriksaan, mesti akan diperiksa wife dulu, walaupun kami dah cerita kat doktor tu yang from previous checkup dengan doktor lain pun memang dah tau Hubby yang problem. 

Jadi hari tu saya terus di scan, pap smear, kemudian diberi pil clomid dan diambil darah untuk blood test. Hubby pulak, on that day terus disuruh keluarkan semen untuk analysis. Hahaha. Terkejut terbangak kami.

Terus nurse bawak kami ke bilik private di tingkat atas untuk mulakan 'kerja'. 

28/04/2012 - Kami pergi ke hospital ikut kelapangan kami, sepatutnya datang hari D8 tapi kami dah terjah on D6. But its okey. Hasil dari hari tu, kami dapat tahu result hari tu. Saya punya result semua okey. Cuma suami, seperti yang dah diagak, SA result is nil. 

Hari tu saya kena check lagi, kali ni cek tiub fallopio kot2 block ke ape. Sakit sungguh rasanya, especially masa macam dia masukkan cecair tu (tak tau ape). Pergh! Rasa macam berkerut-kerut dahi. Pastu giliran Hubby pulak diambil darah for test.

Sebelum balik saya dibekalkan dengan ubat tahan sakit, sebab katanya malam memang akan rasa sakit lagi. But on the way home pun memang saya dah merana, sampai rumah mentua terus masuk bilik, baring.

30/04/2012 - Kali ni Hubby pergi sorang je ke hospital sebab doktor request for second SA.

05/05/2012 - Hari yang paling mendebarkan, sebab hari ni kami akan tahu dua results - 2nd SA dan blood test Hubby. Sebenarnya yang blood test tu, SA memang dah itu je result dia.

Saya nampak Hubby la yang paling tak senang duduk, sebab result blood test tu la penentu hidup mati kami. Penentu sama ada kami akan punya biological baby atau tak.

Alhamdulillah, bila doktor kata blood test Hubby okey, muka dia yang dari awal pucat terus ceria! So we can proceed to whatever next step!

Doktor pun terus cadang we proceed for biopsy testes. Ini adalah final step untuk mengetahui sama ada dalam kilang telur Hubby ada produce sperm atau tidak. Sebab dari result blood test, maknanya ada.

18/05/2012 - Kami datang untuk bincang tentang biopsi testis dan kosnya. Dari penerangan doktor tu kami tau sedikit sebanyak yang 'testicular biopsy is a test to remove a small sample of tissue from one or both testicles and examine it under a microscope to evaluate a man's ability to father a child.'

25/05/2012 - Biopsy testes operation.

01/06/2012 - Hari menerima result biopsi testis. Result penentu hidup mati kedua. He5. Alhamdulillah, perjalanan lancar setakat ni, result memang menunjukkan Hubby actually ada sperm. Tapi atas sebab apa, blockage or anything, ia seakan tak jumpa jalan keluar. That's why SA asyik takde sperm je.

Tapi takpe la, result ni pun kami dah kuat balik rasanya! 

Doktor pun memang pantas semacam je, terus tanya bila nak buat IVF ICSI tu? Sabar ye doktor, beri kami selesaikan hal kerja dan duit dulu, bila dah lapang baru kami ready.

Walaupun hati sememangnya rasa macam nak jawab, "esok doktor!"

Sebelum balik, jumpa embriologist dulu untuk penerangan tentang IVF. Excitednya!

That's all for now.

No comments:

Post a Comment