Tuesday, 5 February 2013

Usaha

Assalamualaikum semua,

Lama tak tulis. Rasa macam sibuk bebenor sebulan dua ni.

Ecceli saya baru je balik dari bercuti ke Turki minggu lepas. Hmm, jalan-jalan hilangkan stress sikit. Pergi Istanbul, Cappadocia, Pamukkale dan banyak lagi! Nanti slow-slow saya update kat page Travelog okeh. He5.

Sekarang masuk cerita pasal perjalanan infertility kami ni.

Seperti biasa, setiap pasangan yang berkahwin mesti mengharapkan untuk hamil as soon as possible kan? Tapi bila simptom-simptom yang ditunggu tak juga kunjung tiba, cik 'kawan baik' pun sentiasa je menjengah tiap bulan, saya dan suami mula la terfikir untuk mencari jalan penyelesaiannya.

# Usaha 1 - Mengurut

Memang la saya ni orang yang suka body massage, rasa macam dimanjakan gitu. Tapi bab mengurut untuk usaha hamil ni memang tak best! Sebab apa, sakit!

Hubby la ni, beria dia membawa saya mengurut dengan bidan di kampung dia. (Biasa la lelaki, kalau anggapan payah mengandung ni, awal-awal mesti salahkan --> isteri. Sape setuju angkat tangan!)

Jadi kami pun pergi je la jumpa mak bidan tu. Tempat yang diurut tu biasa la, bahagian ari-ari / rahim tu. Bahan-bahannya mudah saje, minyak masak, bawang merah dan sedikit doa-doa ayat Al-Quran kot. Lepas disuruh baring disebalik tirai kain, mak bidan tu suruh saya angkat baju dan urut. Bawang merah tu dicelup minyak masak, dibacakan doa kemudian diurut pada perut saya. Ditekan-tekan gitu.

Pernah dengar sebelum ni, ada orang yang pernah mengurut tu kata sakit sampai berair mata la, meraung la. Tapi Alhamdulillah, saya ni dapat tahan sakit lagi. Segan nak meraung dowh! Haha. Bearable pain la.

Lepas beberapa minit, mak bidan tu cakap. "Okey, takde masalah. Tapi tak tahu lah dia." Merujuk kepada Hubby saya. 2-3 kali jugak la dia ulang pernyataan tu. Tapi diabaikan je. Lepas tu kami tak pergi dah sebab, memang takde penyelesaian. Tak mengandung juga.


# Usaha 2 - Belajar

Belajar ni maksudnya, google web-web ilmiah di internet untuk mencari ilmu berkenaan waktu subur, teknik bersama yang sesuai untuk mudah hamil. Siap sanggup bayar pdf file Mudah Hamil yang dijual. Habis baca, pantang makan itu ini. Lepas tu praktik. Hampeh!

Ovulation kit yang tunjuk waktu tepat ovulasi pun tak boleh membantu. Bukanlah maksudnya tak menjadi tu sebab ilmu tu tak betul. Ilmu memang dah betul, tapi dengan kami ni ia tak menjadi. Probably something is wrong somewhere.

# Usaha 3 - Jumpa Pakar Sakit Puan

Bila dah rasa ada benda yang tak kena tu, kita kenalah merujuk yang pakar kan? Jadi kami mula mencari pakar sakit puan ni untuk bantuan.

Pakar yang dirujuk ni ada klinik di Chemor, Perak. Tahu pun atas recommendation. Jadi kami pergi walaupun jauhnya 2 jam driving dari rumah.

Dr tu, seorang lelaki india, just cek saya on the outside. Scan rahim dan cuma cakap okey. Lepas tu diberi Clomid, bagitau tarikh subur dan suruh praktik. Hampeh juga.

Next visit, dia suh Hubby buat semen analysis (SA) di Ipoh. Seminggu kemudian dapat result. Very devastating! Inilah saatnya kami tahu siapa yang bermasalah dan apa masalahnya.

My Hubby did cried.

Sigh. Cerita selebihnya saya sambung kemudian ye. Lebih detail.

That's all for now.

Bye.



No comments:

Post a Comment