Friday, 28 April 2017

Cakkkk!!

Salam all,

Akhirnya ada sikit kerajinan nak update cerita kat sini. Ikutkan tak larat dengan malas, memang tak la. Ini pun dengan kadar bukaan mata 70%. Menunggu waktu rehat tengahari nak lelap sekejap.

Anyway, hai kawan-kawan.. Alhamdulillah hari ni kandungan dah 29+2 minggu bersamaan 205 hari di trimester ketiga. Another milestone reached katanya. Awal-awal mengandung, risau juga nak beria-ria cerita. Takut apa-apa jadi.

Lepas confirm positif, letak benchmark nak tengok kantung baby dan jadi macam tak berapa nak percaya dah positif. Dah nampak kantung, letak benchmark heartbeat pulak. Lepas dah ada heartbeat, letak benchmark nak safely melepasi 1st trimester. Dah lepas 1st trimester benchmark pulak lepas detail scan. Lepas dah lega dengan result detail scan, baru lah benchmark-kan 29 weeks. Phew!

Benchmark sajoo. Macam naik tangga, lepas satu, satu. Whats next, next? Gitu.

Bleeding

Alhamdulillah, rasa lega dipermudahkan segala urusan olehNya hingga saat ni. 3 bulan pertama memang pulun mc kaw-kaw. Memang rehat kat rumah je. Nak dijadikan cerita ada la sekali, bleeding pada 6 weeks. Sebabnya, terlebih berjalan kot.

In laws concern sangat dengan saya yang dah lama berkurung dalam rumah, memang tak keluar mana-mana kecuali ke hospital. Jadi disuruh husband bawa keluar, datang rumah mak petang-petang macam tu. Dah alang-alang keluar, dengan tak terfikir apa-apa on the way balik, kami laki bini pi singgah tesco beli barang makan sikit-sikit. Memang masa pusing tu dah rasa tak larat, pening dan almost nak pitam. Jadi cepat-cepat keluar cari tempat duduk dan duduk relaks sampai hilang pening baru balik.

Petang esoknyaaaa...bangun je duduk dari sofa ruang tamu terus rasa menderu dalam spender. Tengok-tengok dah penuh darah. Saya ni dah tak tahan la airmata, menderu jugak turun sambil telefon suami yang lepak depan rumah. Berlari dia masuk. Tunjuk je spender penuh darah tu, cuma "Allah" je yang keluar dari mulut dia.

Nasib baik Hospital Metro dekat je dengan rumah. 5 minit drive dah sampai. Memang terus tuju ke situ. Lepas scan dan tengok baby still ok, heartbeat ok, dapatlah sejarum proluton dan antibiotik. Actually tak tau darah tu dari mana.

Alhamdulillah jugak, sekali tu je yang bleeding. Kemudian hari dah takde. Cuma kunjungan ke hospital metro tu je jadi kerap sebab 3 hari sekali kena inject lagi. Sempat la 6 kali ulang. Redha.

Lepas appointment dengan doktor A barulah doktor suruh stop. Last proluton injection pada 10 weeks. Mula-mula masuk bilik, belum sempat duduk doktor dah tanya,"You buat apa?" Err err jugak nak menjawabnya. Last jawab gak la, "Pusing Tesco kot." Doktor cakap, "Tak boleh lagi, baru lagi."

Ok. Lepas tu yang pulun mc 3 bulan. Memang tak daya la nak melasak. Tidur baring je kat rumah.


Morning Sickness

Bila tengok orang lain punya mabuk sampai minum pun tak boleh. Saya boleh kata saya punya mabuk tak kuat sangat. "Ok laaa, tak mabuk sangat."

Tapiii, bila pikir pasal mabuk diri sendiri je rasa tak daya dah. Haha. Tak sanggup rasanya nak lalu lagi.

Dulu-dulu sebelum mengandung ada la terniat, kalau Allah bagi rezeki zuriat, mabuk kuat pun takpe. Sanggup nak hadap. Tapi Allah uji hambanya ikut kemampuan masing-masing. Dia tau saya tak mampu kot. (malu-malu kucing)

Seingatnya saya muntah cuma 4 kali yang mana salah satunya adalah paksaan sebab lepas makan mangga tu, rasa tak sedap  kat tekak, jadi paksa muntahkan. Hehe, pon boleh. Yang lagi tiga memang loya. Habis kering isi perut. Alahai seksa rasanya.

Selebihnya, saya cuma lembik, pening, penat, saja. Lepas makan, terus baring dan tidur seharian. Bangun masa makan solat je. Alhamdulillah air kosong walaupun payau boleh telan dengan baik, dan saya pastikan saya tak dehydrate.

Makanan - dah mula pilih-pilih. Kalau sebelum mengandung suka sangat dengan sayur. Kali ni nampak sayur je tak nak especially yang masak dah lembik. Karot, kacang panjang tolak tepi terus. Yang keras macam sayur ulam je boleh makan. Lauk - yang masak kicap, hitam memang sorry, sampai sekarang pun tak selera lagi. Tak tau la kenapa. Kalau paksa jugak makan memang nak menangis je rasa. Baby putih kot ni. Hehe.

Makanan yang suka cuma keropor lekor, tomyam dan sup kaki ayam. Tomyam hari-hari pun takpe. Agaknya sebab ada masam-masam, pedas kot...hilang loya. Mostly makanan memang tak mintak yang pelik atau luar kebiasaan. Asam pun makan yang fresh je, mangga dari pokok. Memang tak makan jeruk basah/kering yang beli dari kedai. Makan pun sikit-sikit sebab risau jugak sebenarnya sebab orang kata awal-awal jangan makan asam. Tapiiii... pahit mulut kot.

Yang paling tak tertahan bab morning sickness ni adalah bau. Yezza, bau. Suami ada bau. Orang masak ada bau. Haih, penat tutup hidung. Suami kalau baru balik dari mana-mana, memang saya jerit masa dia kat pintu lagi, "Abg busukkkk." Cepat-cepat la dia bukak baju. Sampai in the end dia kena mandi baru saya diam.

And yes, pernah la dia merasa tidur kat ruang tamu beberapa kali sebab saya kata dia busuk dan katil saya conquer sorang saja. Ampunkan saya duhai suami. Hehe.

Dapur memang tak berasap, mostly lauk nasi untuk makan MIL yang hantarkan. Ada sekali suami cuba goreng telur kat dapur kami, memang menangis saya masuk berkurung dalam bilik. Huiii, macam-macam.

Sekarang alhamdulillah semua dah kembali normal. 2nd trimester je dah slow-slow hilang yang bau tu semua, cuma lauk masak kicap je tak boleh lagi. Haha. Hujung 2nd trimester pun saya dah boleh masak balik. Cuma cabaran lain pulak la yang menyusul, common pregnancy symptom etc macam bengkak kaki tu semua.

Hmm, tu je kot yang boleh update buat hari ni. Semoga Allah permudahkan sampai ke akhirnya.

Tata




Thursday, 13 April 2017

Our Story From Doctor's Summary

Salam semua,

Nak share cerita kami je. Tulisan hasil kesimpulan dari Doktor Cantik.
Hehe. 

Tapi takde gambar pulak, doktor tak upload sampai sudah. 

*  *  *

Freeze-all-transfer-later lagi : TESE-ICSI-FET

Bis-mil-laa-hir-rah-maa-nir-ra-hiiiiiim.
In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful. 
.
.
.

Post ini tidak disertakan gambar (saya masih menghadapi masalah 'memindahkan' gambar dari hp veteran saya ke laptop ini).
  
Terima kasih kepada pasangan ini yang memberi kebenaran untuk dikongsi kisah perjalanan rawatan kesuburan mereka. Semoga ia memberi semangat kepada yang lain untuk terus berusaha dan berdoa supaya dikurniakan cahayamata pada tahun ini.
 .
.
.

Latarbelakang
Isteri 33 tahun
Berkahwin Februari 2010
Masalah  kesuburan : suami (cryptozoospermia) dan isteri PCOS dan obes

Pilihan rawatan yang paling sesuai untuk pasangan ini adalah : ICSI menggunakan 'sperm retrieval' (ada beberapa kaedah) 
.
.

ICSI kali pertama pada April 2013 di Klang.

- 'protokol agonist panjang' (Long Agonist Protocol)
- Jumlah dos suntikan FSH = 2250 IU
- OPU : dapat 11 telur.
- TESA-ICSI : 7 tersenyawa
- Fresh ET Day-2 : masuk 2 embrio (2-sel dan 4-sel)
- 5 lagi embrio tidak membahagi dan dibuang.
- Tiada lebihan embrio mahupun sperma untuk dibeku-simpan.
- Tidak hamil. 
.
.

ICSI kali kedua pada Jun 2014 di Pulau Pinang.

- Long Agonist Protocol
- Jumlah dos suntikan FSH : 1525 IU
- OPU : dapat 11 telur (10 telur matang i.e. MII)
- TESE-ICSI : 7 telur tersenyawa.
- Fresh ET Day-3 : 3 embrio dimasukkan (kesemuanya pada tahap 8-sel)
- 4 lagi embrio dibeku-simpan di dalam 1 straw (gred 8C1, 7C1, 6C1, 4C1)
- Tiada lebihan sperma untuk dibekusimpan.
- Tidak hamil 
.
.

Beliau ada embrio beku kan?

Kami uruskan untuk 'pindahkan' embrio tersebut ke PHKL.

FET (percubaan IVF kali ketiga beliau)

- Saya buat kaedah 'endometrial priming'.
- Kemudian 'luteal phase support' menggunakan vaginal progestin.
- Embriologis pula 'thawed' straw yang mengandungi kesemua 4 embrio beku itu.
- Kemudian diteruskan kultur sehingga mencapai usia day-5.
- Hanya 1 sahaja embrio yang membentuk blastocyst, itupun gred 4CC.
- 3 lagi embrio menunjukkan 'arrested development' pada tahap blastomere dan dibuang.
- Tidak hamil. 
.
.

ICSI kali ketiga (percubaan ke-4 beliau) pada September 2016 di PHKL

- Saya gunakan Antagonist Protocol
- Jumlah dos suntikan FSH : 2300 IU
- Pakar Urologi memulakan prosedur TESE ke atas suaminya untuk mendapatkan sperma.
- Saya pula kemudiannya lakukan OPU ke atas isterinya : dapat 12 telur (8 telur matang MII dan normal, 1 telur MII abnormal, 2 MI dan 1 GV)
- TESE-ICSI : 5 daripada 8 telur MII normal berjaya tersenyawa, 4 daripadanya terus membahagi
- Day-5 : kesemua 4 embrio dibekusimpan di dalam 2 straw. Setiap 1 straw mengandungi 2 embrio (2AB, 2BC) dan (morula, 7C3)
- Tiada pula lebihan sperma untuk dibekusimpan.
- Haid berikutnya, beluau bersedia untuk FET

- FET menggunakan kaedah seperti di atas : endometrial priming dan kemudiannya luteal phase support
- 1 straw yang mengandungi 2 embrio blastocyst itu pun dikeluarkan dan pada masa dimasukkan, ia berkembang menjadi blastocyst gred 4BB dan 3CC
- 1 daripada embrio ini berjaya implantasi.
- Kali terakhir beliau berjumpa saya sebulan yang lepas, ketika kandungan memasuki usia 18 minggu (lama saya jaga dia ni, kebiasaannya melebihi usia 14 minggu saya dah rujuk kepada Pakar Perbidanan yang lain untuk penjagaan seterusnya).
- Beliau masih ada 2 embrio dibeku-simpan.

.
.
.

Nota kaki :

Analisa sperma

A-zoospermia : Tiada sperma di dalam air mani

Crypto-zoospermia : Tiada sperma dikesan di dalam air mani apabila menggunakan kaedah pemeriksaan biasa, tetapi setelah keseluruhan air mani tersebut dilakukan 'centrifugation' dan sampel diperiksa semula : ada kelihatan beberapa ekor sperma.

Oligo-zoospermia : bilangan sperma kurang

Astheno-zoospermia : sperma 'lemah' / perlahan pergerakannya

Terato-zoospermia : sperma berbentuk tidak normal

Oligo-astheno-terato-zoospermia : bilangan-pergerakan-bentuk kurang daripada sepatutnya.

.
.
.

Teknik-teknik mengambil sperma menggunakan kaedah 'pembedahan' :


TESA : Testicular Sperm Aspiration

PESA : Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration

PESA dan TESA secara perbandingan dengan teknik-teknik lain : kurang 'traumatic' kerana ia tidak melibatkan belahan ke atas skrotum. Ia menggunakan jarum halus untuk 'menyedut' /(aspirate) ke dalam epididimis ataupun testis bagi mendapatkan sperma.

.
.

MESA : Microsurgical Epididymal Sperm Extraction : lebih teliti, ia menggunakan mikroskop untuk mencari tiub-tiub halus pada epididimis yang dijangka mengandungi sperma. Sebelum itu, belahan dilakukan ke atas kulit skrotum.

TESE : Testicular Sperm : ia menggunakan kaedah belahan ke atas skrotun untuk dilakukan biopsi tisu testis bagi mendapatkan sperma.

MESA dan TESE lebih 'traumatic' kerana ia melibatkan belahan ke atas skrotum terlebih dahulu.

.
.

Saya tiada kemahiran melakukan prosedur ini dan tidak pula berniat untuk mendalami teknik ini. Kebanyakan doktor pakar lelaki bahagian kesuburan memang melakukan prosedur ini sendiri. Bagi pesakit saya pula, saya aturkan supaya prosedur ini dilakukan oleh Pakar Urologi, seperti pasangan di atas.

.
.
.

Tahukah anda?

Epididimis (tempat penyimpanan / transit sperma) apabila 'dibuka' , ia boleh menjadi sepanjang 6-7 meter? Bayangkan berapa puluh / ratus juta sperma boleh berada di sepanjang epididimis itu.

Sperma adalah sel terkecil pada manusia, manakala telur wanita (ovum) pula adalah sel terbesar pada manusia. 


Sekian.

Al-ham-du-lil-lah.

All praise is due to Allah.

* * *

Saya sertakan link ke artikel asal :
http://dradilah.blogspot.my/2017/03/freeze-all-transfer-later-lagi-tese.html

Miracles Happen


Wednesday, 9 November 2016

Akhirnya, Senyuman Itu.

2 week waiting adalah waktu yang paling menyeksakan.

Setuju ke idok?  Hi².

Bagi la jarum banyak mana, besar mana, sanggup je ahkak inject perut ni. Bagi la ubat sebondong-bondong suruh telan, ahkak telan senyum-senyum jek.. Tapi ini, haishhhh..

Ku lalui lah jua.

* * *

Lepas je FET 25hb tu kami stay bermalam kat hospital dulu. Tak nak balik rushing². Kalau ikutkan day care je.

Dua IVF yang lalu, kami balik. Metro Klang ke Cheras, Hospital Lam Wah Ee ke Kuala Kurau... Jauh perjalanan semua tu. Kali ni, hasil bincang suami isteri, kami setuju tak payah balik. 9 hari duk hotel depan hospital tuuuu. Rasanya dah paling dekat dah tu.

26hb, discharge je terus balik ke hotel. 9 hari beb... Makan tido je kerja saya. Dan bangun pi solat, toilet je. Jalan slow² bagi improve blood circulation.

En suami lepas pada tu dah mula keluar² pi training memanah dia. Takpelah, saya benarkan je memandangkan memang sifat dia tak boleh berkurung. Kang saya nampak dia stress, saya pun stress. Baik dia keluar, saya tido dan tengok tv. Kih³.

Alhamdulillah everything went very well this time.

2 November 2016.

We're officially pregnant with 111 BetaHCG!

Senyum sipu-sipu je masa doktor bagitau, result ok!

Al-kisahnya sebab saya dah nangis 2 hari sebelum appointment. Dah buat test sendiriiii.. Ha². Yang pertama masa 5dt6dp, FMU - Lambat betul nak keluar second line tu. Kaki tangan dah sejukk, timer 3 minit pun macam lambat jee.

Duk intai² dalam tempoh tu, tak nampak apa. Dalam hati, Ya Allah... Takde jugak ke kali ni. Tup-tup abis 3 minit, tengok ada faint line. Nampak line tapi kabur yang saya pasti bukan mata saya buat-buat.  Terus tersandar ke dinding dan meleleh air mata sambil cakap pada diri sendiri.. "Alhamdulillah, akhirnya Dia bagi... "

Terus pi hulur pada en suami yang lena tidur. Terpinga-pinga dia bangun tengok bini dah nangis. Yang best ayat dia, "Kan ada tuu... Ada tuu.. " Merujuk pada upt. "Kenapa nangis.?"

Saya nangis sebab nampak 2 line. Dia kata saya nangis sebab tak pandai baca upt 😂.... Dan sampai sekarang dia yakin dengan pernyataan dia tu. Hahaha. Apa apa je lah.

Esoknya test lagi, 5dt7dp, FMU jugak... Kali ni dah bersabar sikit tunggu habis 3 minit. Kemudian tengok result dah terang benderang.

Alhamdulillah.

En suami dah senyum.

.
.
.

Akhirnya, senyuman itu.

Sunday, 6 November 2016

FET Done!

Salam hi,

25 Oktober 2016 (Selasa)

FET day!

Admission pukul 10 pagi dan dijadualkan buat FET pukul 2 petang. Tapi kami admit awal memandangkan malam tadi bermalam di hotel yang berhampiran. Tak nak kalut pagi-pagi dan saya boleh rehat sikit, kata suami.

Lepas dihantar ke bilik wad dan sambil menunggu waktu FET, suami duk keluar masuk bilik dan terserempak dengan doktor A. Agaknya dia ada kes lain pagi tu. Dah alang² terserempak tu, doktor maklum pada suami, blastocyst kami pagi tu cantik, walaupun semalam (hari thaw, isnin) nampak tak bagus. Doktor dah hampir-hampir nak suruh embriologist thaw embies dari straw kedua.

Bila suami masuk cerita, rasa lega sangat. Alhamdulillah.

Tak lama kemudian, nurse masuk bilik dan maklum doktor nak buat FET kami awal, selepas kes pagi yang saya agak tadi. Mungkin dalam pukul 11 pagi.

Saya automatik masuk mode kalut memandangkan lepas admit tadi terus pi buang air kecik, sekarang bladder dah kosong sangat!

Laju-laju teguk bekal air zam-zam. Rasa lambat penuh, teguk lagi sampai separuh botol 1 liter. 😅
Time tu memang la rasa tak penuhhhh.. Elok nurse datang ambil nak masuk operation room.. Full sangat pulak rasanya. Adehh!

Seksa tahan kencing wehh!

In operation room. 

Macam prosedur biasa, doktor jemput kami berdua masuk ke bilik tempat embrilogist simpan/kultur embrio kami (tak tahu nama tepat bilik tu) dan tunjuk embrio-embrio kami yang bakal ditransfer ke dalam rahim sekejap lagi. Kami tengok pada paparan skrin tv.

Subhanallah, dua-dua nampak cantik. Salah satu dah mula hatching. 😁

Doktor cakap, "Tengok, blastocyst awak.. Very nice! " Lepas tu doktor sambung lagi, "Kalau masukkan satu je pun okay ni (merujuk pada yang hatching)... Tapi dah thaw dua, sayang pulak yang satu lagi. "

Kami setuju je. He². So we transferred both.

***

Banyak kelainannya bila buat prosedur IVF dengan doktor muslim ni. Setiap langkah bermula Bismillahirrahmanirrahim, saat sebelum embrios ditolak masuk ke rahim, doktor minta saya sama-sama menyebut...


Saat tu kita tahu, habislah usaha kita sebagai manusia. Hanya Allah sahajalah yang menentukan berjaya atau tidak usaha kami kali ini. 

Wallahualam.